Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2009. (III. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodásról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 05. 15

Alsórajk község Önkormányzat Képviselőtestületének a 15/2013.(XII.31.) önk. rendelettel és a 2/2012. (II.16.) önk. rendelettel módosított 6/2009.(III.25.) számú rendelete a szociális gondoskodásról


(Egységes szerkezetben)[1]



Alsórajk község Önkormányzata Képviselőtestülete a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény / továbbiakban: Sztv. /, valamint az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló 2004. évi CXXXVI. Törvény 3.§-ában, és 6.§./3/ bekezdésben, a 2008. évi CVII. Tv. 26. 32.§.(3) és a 37/D.§. (3) bekezdésében, valamint az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási törvények módosításáról szóló 2010. évi CLXXI.tv. 132.§. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 6/2009. (III.25.) sz. rendeletét ( továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja:


1.§


/1/[2] A rendelet hatálya kiterjed Alsórajk községben állandó lakóhellyel rendelkező személyekre és az 1993. évi III. törvény /Sztv/ 3.§./1/ és /2/ és /3/  bekezdésében meghatározott, Alsórajk községben jogszerűen tartózkodó személyekre.


/2/ A rendelet az Sztv-ben nem szabályozott pénzbeli, természetbeli és személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások feltételeit, igénybevételének módját, folyósításának és ellenőrzésének szabályait tartalmazza.


/3/[3] A Képviselőtestület szociális rászorultság esetén,  a Sztv-ben  és e rendeletben foglalt feltételek fennállása esetén az Sztv.  43/B.§. (1) bekezdése szerinti  ápolási díjat,  átmeneti segélyt, temetési segélyt, és természetbeli szociális juttatást állapít meg.


/4/[4] A rendeletben meghatározott szociális feladat és határkörök közül a temetési segély, a szociális étkeztetés  megállapítása  a polgármester, az ápolási díj, az átmeneti szociális segély, természetben nyújtott szociális ellátás megállapítása a Képviselőtestület határkörébe tartozik.


2.§


/1/ A jegyző és a Képviselőtestület hatáskörébe tartozó egyes szociális ellátások megállapítására vonatkozó kérelmeket Felsőrajki Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) [5] kell benyújtani.


/2/ A kérelemhez csatolni kell az egyes ellátások elbírálásához szükséges, az Sztv-ben és e rendeletben meghatározott igazolásokat, dokumentumokat.


/3/ A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás esetén a támogatást kamataival együtt az igénybevevő köteles az önkormányzatnak visszafizetni. A visszafizetési kötelezettséget a polgármester rendelkezése alapján, egyedi határozattal a Körjegyzőség állapítja meg.


/4/ Az ellátásra jogosult 8 napon belül köteles bejelenteni a Hivatalnál ha az ellátás alapjául szolgáló adataiban, jövedelmében olyan változás következik be, melynek alapján a jogosultság feltételeit érinti.


/5/ A jövedelem, az egy főre jutó jövedelem számításánál a Sztv. rendelkezésit kell figyelembe venni.



3.§



/1/ A kérelem alapján a Hivatal az ügyet döntésre előkészíti, szükség esetén környezettanulmányt készít.


/2/ A megállapított pénzbeli ellátásokat a Hivatal– egyedi határozat alapján – utalja, fizeti ki és gondoskodik a rendszeres pénzbeli ellátások folyósításáról.


/3/ Természetbeli ellátás esetén a beszerzésről és a jogosult részére történő átadásáról, vagy a közüzemi díj esetében a szolgáltatónak történő közvetlen kifizetésről – egyedi határozat alapján – a Hivatal gondoskodik. Az átadott természetbeli értékről vagy a szolgáltatónak kifizetett közszolgáltatási díjról a Hivatal nyilvántartást vezet.


/4/ A nyilvántartás tartalmazza a jogosult nevét, lakcímét, a természetbeli juttatás megállapításáról szóló határozat számát, az átadott juttatás összegét, megnevezését, a kifizetett szolgáltatási díj összegét.


/5/ A Hivatal gondoskodik az ellátásokkal összefüggő járulékfizetési, elszámolási és visszaigénylési feladatok végrehajtásáról.





Pénzbeli ellátások[6]


4.§[7]

Aktív korúak ellátása


5.§


/1/ a)A jegyző a Sztv-ben foglalt feltételek fennállása esetén a jogosult részére aktív korúak ellátására való jogosultságot ( bérpótló juttatást) állapít meg.

     b) Az aktív korúak ellátására való jogosultság az a) pontban foglalt feltételek fennállása esetén akkor állapítható meg, ha a kérelmező

- gondoskodik az általa életvitelszerűen lakott ház udvarában, kertjében, a lakóház előtti árokban, zöldterületben a 20 cm-t meghalad lágyszárú növények kaszálásáról és

- a lakóház előtti járda tisztántartásáról, télen a tóeltakarításról és síkosság mentesítésről, és a vízelvezető árok és áteresz tisztántartásáról és a lakásban keletkezett szennyvíz megfelelő tárolásáról, elszállíttatásáról és a lakóház kertjének, udvarának, a járdának, ároknak s kommunális hulladéktól történő megtisztításáról és

gondoskodik a lakóház homlokzatának rendszeres karbantartásáról, felújításáról.


/2/ a) A jegyző a Sztv.-ben  foglalt feltételek fennállása esetén a jogosult részére rendszeres szociális segélyt állapít meg.

     b) Rendszeres szociális segély az a) pontban meghatározott feltételeken túl annak az aktív korúak ellátására jogosultnak állapítható meg, aki nem rendelkezik az általános iskola 7. osztályánál magasabb iskolai végzettséggel, vagy egészségi vagy mentális állapotánál fogva rendszeres munkavégzésre nem alkalmas.

     c)  A b) pontban foglalt ellátásra vonatkozó kérelemhez csatolni kell az iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány másolatát, egészségi vagy mentális állapotra vonatkozóan pedig az ellátási kötelezettség alapján illetékes szakorvos ( rendelőintézet szakorvosa) 30 napnál nem régebbi igazolását arról, hogy a kérelmező mentális vagy egészségi állapotánál fogva rendszeres munkavégzésre nem alkalmas.

       d)[8] Az a) és b) pontban foglalt feltételeken túl rendszeres szociális segélyre jogosult továbbá, akire vonatkozóan a 2011. évi, az Szt. 140/H. § (2) bekezdés b) pontja alapján történő felülvizsgálat során megállapítható, hogy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt év eléréséig kevesebb mint egy év van vissza.


/3/ A jegyző a rendszeres szociális segélyt megvonja, ha a rendszeres szociális segélyre jogosult a Foglalkoztatási Kft. munkaerőpiaci ügyintézőjével nem működik együtt, a Foglalkoztatási Kft. által kidolgozott beilleszkedést segítő programban nem vesz részt..


/4/ A rendszeres szociális segély jogosultja köteles hetente egy alkalommal, a rendszeres szociális segélyt megállapító határozatban megjelölt időpontban a munkaerőpiaci ügyintézőnél megjelenni, ott a megjelenés igazolásaként a jelenléti ívet aláírni, a beilleszkedést segítő programban részt venni.


/5/ A jelentkezési kötelezettség ismételt igazolatlan elmulasztása, vagy a beilleszkedést segítő programban való részvétel megtagadása esetén a rendszeres szociális segélyre jogosult a kötelezettség megszegésének napjától számított 36 hónapig a rendszeres szociális segély megállapítását nem kérheti. Igazolt mulasztásnak a háziorvos igazolása, vagy kórházi zárójelentés fogadható el.


/6/ A rendszeres szociális segély havonta, minden hó 5. napjáig kerül kifizetésre az önkormányzat házipénztárából.



Ápolási díj


6.§


 /1/ [9]A Képviselőtestület ápolási díjat állapíthat meg annak a 18. és 62. év közötti, a településen lakóhellyel rendelkező személynek, aki tartósan beteg, 18 év feletti közeli hozzátartozónak minősülő személy ápolását, gondozását végzi, feltéve, ha


       a)[10] tanulói-, hallgatói-, vagy munkajogviszonyból adódó elfoglaltsága a napi öt órát nem haladja meg és ezt az intézmény, vagy a munkáltató által kiadott igazolással tanúsítja,

          b) ha a családban az egy főre jutó jövedelem a mindenkor öregségi nyugdíj legkisebb összegét, egyedülálló esetén a 150 %-át nem haladja meg,

          c) ha koránál és egészségi állapotánál fogva gondozásra, ápolásra alkalmas,

           d) ha az ápolásra szoruló személy házi segítségnyújtásban nem részesül.


 /2/[11] Az ápolási díj folyósítása szünetel, ha az ápolt 1 hónapot meghaladó időtartamban fekvőbeteg gyógyintézeti kezelésben részesül.



7.§


A 6. § /1/ bekezdés szerint megállapított ápolási díjat meg kell szüntetni a Sztv. 42.§(2) bekezdésében foglalt feltételek fennállása esetén.


8.§


/1/ Az ápolási díj megállapítására vonatkozó kérelmet a Hivatalhoz kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a Sztv. 43.§ /1/ bekezdésben meghatározott, valamint a 6. § /1/ bekezdése szerinti ápolási díj megállapításához a háziorvosi igazolását arról, hogy a gondozó egészségi állapotánál fogva alkalmas az ápolásra, valamint a házi segítségnyújtást ellátó szervezet igazolását arról, hogy az ápolt nem részesül házi segítségnyújtásban.


/2/ A 6.§ /1/ bekezdés szerinti ápolási díj megállapításához be kell szerezni az ápolt személy tartózkodási helye szerint illetékes megyei szociális módszertani intézmény szakvéleményét.


/3/ Az ápolási díj összege a 6.§ /1/ bekezdésben foglalt esetben a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott összeg 80 %-a.


/4/ Az ápolási díjra való jogosultságot a 6.§ /1/ bekezdés szerint megállapított ápolási díj esetében az önkormányzat évente felülvizsgálja.


/5/ Az ápolási díj kifizetése havonta, minden hónap 5. napjáig az önkormányzat házipénztárából történik.



Önkormányzati segély[12]


9.§


/1/[13] Önkormányzati segély állapítható meg annak a személynek, aki önhibáján kívül létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe kerül, vagy időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló esetén a 150 %-át.


/2/ Önkormányzati segély annak állapítható meg, aki elemi kár, alkalmanként jelentkező többletkiadás, tartós betegség, baleset miatt került rendkívüli élethelyzetbe, vagy az egészségbiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe.


/3/ Az önkormányzati segélyre vonatkozó kérelemhez csatolni kell a jövedelem igazolást, valamint meg kell jelölni a rendkívüli élethelyzetet előidéző okot.

A tartós betegség vagy baleset igazolására csatolni kell a háziorvos által kiállított, 15 napnál nem régebbi igazolást, a többletkiadásról a kibocsátó által kiállított számla másolatát, tűzkár esetén a tűzoltóság igazolását.


/4/ Amennyiben a rendkívüli élethelyzet amiatt következett be, mert a kérelmező 10.000 Ft-ot meghaladó közüzemi díjtartozást halmozott fel, az önkormányzati segély összege kizárólag a tartozás rendezésére fordítható. Ebben az esetben a Hivatal az átmeneti segélyt a közüzemi szolgáltatónak közvetlenül utalja át.


/5/ Ugyanazon naptári éven belül egy család maximum 3 alkalommal részesülhet átmeneti segélyben.


/5/ Elemi kár esetén a polgármester jogosult gyorssegély kiutalására, melynek összege családonként és alkalmanként 10.000 Ft-ig terjedhet.


/6/ Az átmeneti segély kifizetésére a határozat kézhezvételét követő 5. munkanapon belül kerül sor, az Önkormányzat házipénztárából.



Temetési segély


10.§


/1/ Temetési célú önkormányzati[14] segély a Sztv-ben meghatározott feltételekkel adható.


/2/ A jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-a, egyedülálló esetén 250 %-a.


/3/ A temetési célú önkormányzati[15] segélyre vonatkozó kérelmeket a haláleset bekövetkeztétől számított 30 napon belül lehet a Körjegyzőséghez benyújtani.

A kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére szóló, a temetkezési vállalkozó által kiállított, a temetési költségekre vonatkozó igazolást vagy számlamásolatot, és a jövedelemigazolásokat.


/4/[16] Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költség viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti. (Sztv. 45. § /6/)




Közgyógyellátás


11.§


/1/ Méltányosságból közgyógyellátás állapítható meg annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetén 200 %-át nem haladja meg és a havi gyógyító ellátás költsége meghaladja az egy főre jutó jövedelem 20 %-át, ezen belül a közgyógyellátás keretében rendelhető gyógyszerek ára meghaladja a havi 3000 Ft-ot.


/2/ Gyógyszerköltségként a háziorvos által kiállított igazolásban szereplő gyógyító ellátás költségei fogadhatók el, nem számítható be a gyógyszerek költségébe a gyógyszernek nem minősülő készítmények ára.


/3/ A közgyógyellátás iránti kérelmet a Hivatalhoz kell benyújtani, a kérelemhez csatolni kell a közös háztartásban élők jövedelmi viszonyaira vonatkozó igazolásokat és a háziorvos által kiállított igazolást a gyógyító ellátás költségeiről, ezen belül a közgyógyellátás keretében rendelhető gyógyszerekről.


/4/ Méltányosságból a közgyógyellátás maximum egy évre állapítható meg.



Természetben nyújtott szociális ellátások


12.§


/1/ A Képviselőtestület az önkormányzati[17] segély megállapításakor az önkormányzati segély kifizetését természetbeni szociális ellátás formájában is nyújthatja azoknak a családoknak, ahol a készpénzben történő kifizetés nem a létfenntartási gondok megoldását szolgálja.


/2/ A természetbeli támogatás lehet élelmiszer, tankönyv, tüzelő megvásárlása, közüzemi számla, gyermekintézmény étkezési térítési díjának, temetési költségnek közvetlenül a szolgáltató részére történő megfizetése.


/3/ Az önkormányzati[18] segély természetbeli támogatásként történő kifizetéséről a

Képviselőtestület köztudomású adatok alapján dönt.




Lakásfenntartási támogatás[19]



                                                                       13. §[20]






Köztemetés


14.§


/1/ A Sztv-ben meghatározott feltételek esetén a polgármester köteles az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről gondoskodni.


/2/ A köztemetéssel kapcsolatos egyéb szabályokat a Sztv. tartalmazza.



Szociális szolgáltatások és személyes gondoskodást nyújtó ellátások


15.§


/1/ A Képviselőtestület a községben élő, szociálisan rászorult személyek részére a étkeztetést, falugondnoki szolgálatot és családsegítést biztosít. A falugondnoki szolgálatra és az étkeztetés igénybevételére vonatkozó szabályokat külön önkormányzati rendelet tartalmazza.


/2/ A Képviselőtestület a családsegítési szolgáltatást a Közép-Zalai Szociális és Gyermekjóléti Társulás Intézménye által biztosítja[21].



/3/ A családsegítés az igénybevevők részére térítésmentes.



16.§


/1/ A Képviselőtestület a rendelet hatálya alá tartozók részére szociális információs szolgáltatást biztosít, melynek célja, hogy a szociális biztonság megteremtéséhez kapcsolódó ellátások és szolgáltatások igénylői megfelelő tájékoztatást kapjanak az ellátások hozzáférhetőségéről és igénybevételének szabályairól.


/2/ A szociális információs szolgáltatást a Képviselőtestület a Hivatal keretében, annak ügyfélfogadási idejében biztosítja.


/3/ A szociális információs szolgáltatás igénybevétele díjmentes.










Záró rendelkezések


17.§


/1/ Ez a rendelet 2009. március 25-én lép hatályba..

/2/ A rendelet 13.§ (2)-(3)-(4) és (5) bekezdése 2011. március 1-én hatályát veszti.

/3/ A módosítás szövege 2011. március 1-én lép hatályba.






              Horváth Árpád                                            Kálócziné Éberling Márta

              alpolgármester                                                   körjegyző



Kihirdetve:

Alsórajk, 2011. március 2.

       Kálócziné Éberling Márta

                                                                            körjegyző



02.17-től.

[4]Mód.: 2/2012.(II.16.) önk. rend. 2.§ Hatályos: 2012.02.17-től

[5]Mód.: 15/2013. (XII.31.) Hatályos: 2014. 01.01-től


[6]„ Időskorúak járadéka” alcímet és erre vonatkozó 4. § /1/-/2/ bek., 6. § /1/ bekezdését a 15/2013. (XII.31.) önk. rend. 6. § /2/ hatályon kívül helyezte 2014.01.01-től.

[7] Hatályon kívül helyezte: 15/2013.(XII.31.) 6.§ (2).Hatálytalan: 2014.01.01-től.

[8] Beiktatta: 2/2012. (II.16.) önk.rendelet. Hatályos: 2012.02.17-től

[9] Mód: 2/2012.(II.16.) önk.rendelet. Hatályos:2012.02.17-től

[10] Mód: 2/2012.(II.16.) önk.rendelet. Hatályos:2012.02.17-től

[11] Mód: 2/2012.(II.16.) önk.rendelet. Hatályos:2012.02.17-től


[12] Mód: 15/2013.(XII.31.) önk. rend. 2.§ (1) bek. „Átmeneti” segély helyébe „önkormányzati” segély lép.

[13] Mód: 15/2013.(XII.31.) önk. rend. 2.§ (2) bek.  Hatályos: 2014.01.01-től



[14]Mód:  15/2013.(XII.31.) önk. rend. 3.§ (1) bek.  Hatályos: 2014.01.01-től

[15]Mód: 15/2013.(XII.31.) önk. rend. 3.§ (1) bek.   Hatályos: 2014.01.01-től

[16] Mód: 15/2013.(XII.31.) önk. rend. 3.§ (2) bek.  Hatályos: 2014.01.01-től



[17] Mód: 15/2013.(XII.31.) önk. rend. 4.§ (1) bek.  Hatályos: 2014.01.01-től

[18] Mód: 15/2013.(XII.31.) önk. rend. 3.§ (1) bek.  Hatályos: 2014.01.01-től

[19] Lakásfenntartási támogatás címben foglaltakat hatályon kívül helyezte: 2/2012.(II.16.) önk.rendelet. Hatálytalan:2012.I.1-től

[20] A 13. §-ban foglaltakat hatályon kívül helyezte: 2/2012.(II.16.) önk.rendelet.   Hatálytalan:2012.I.1-től

[21] Mód: 15/2013. (XII.31.) önk. rend. 4.§ (2) bek. Hatályos: 2014. 01.01-től.