Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (V.31.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívüli engedélyezéséről, és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díjakról

Hatályos: 2011. 05. 31- 2011. 05. 31
 Alsórajk Község Önkormányzata Képviselőtestületének 6/2011.(VI.1.) önk.   rendelete a házasságkötés hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívüli          engedélyezéséről, és az anyakönyvi eljárásban fizetendő díjakról 


Alsórajk Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010.évi I. törvény 96. § - ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


                                                                            1. §

(1) Házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen (hivatali helyiségen a Kisfaludi ház is értendő), valamint munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési, illetve a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell a felek nyilatkozatát arról, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló törvény szerinti feltételeket biztosítják, kötelezettségeket vállalják és e rendelet 2. §-ában foglalt díjat megfizetik. 

(3) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségen, valamint hivatali időn kívüli közreműködésének jogszabályi feltételei fennállása esetén, hivatali munkanapokon 18 óráig, szombaton 8-17 óráig terjedő időben csak az anyakönyvvezetők egyidejű akadályoztatása miatt lehet az engedély iránti kérelmet elutasítani.



                                                                          2.§

(1) Hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat megkötése esetén a többletszolgáltatás igénybevevője 5.000 Ft díjat köteles megfizetni.

(2) Hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat megkötése esetén a többletszolgáltatás igénybevevője 10.000 Ft díjat köteles megfizetni.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjat a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat megkötése előtt, az Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

(4) Nem kell az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjat megfizetni, - ha a házasságkötésre a házasuló egészségi állapota miatt -, csak annak tartózkodási helyén kerülhet sor.

                                                                          3. §

(1) Hivatali munkaidőn kívül a hivatali helyiségben történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat megkötésénél közreműködő anyakönyvvezetőt 4.000 Ft díjazás illeti meg.


(2) Hivatali munkaidőn kívül, nem a hivatali helyiségben történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat megkötésénél közreműködő anyakönyvvezetőt 6.000 Ft díjazás illeti meg.


                                                                         4. §

                  Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Alsórajk, 2011. május 16.


Kálócziné Éberling Márta sk.                                                                        Csiszár László sk.
        körjegyző                                                                                               polgármester


      Kihirdetve:   Alsórajk, 2011. június 1-én



                                                                      Kálócziné Éberling Márta sk.
                                                                                    körjegyző