Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodásról szóló 6/2009. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 18- 2023. 08. 18

Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodásról szóló 6/2009. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.08.18.

Alsórajk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdéseiben, 132. § (4) bekezdés d), g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakosság szociális biztonságának érdekében a következőket rendeli el:

1. § (1) A szociális gondoskodásról szóló 6/2009. (III. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (3) bekezdés a) pont aa)–ae) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Képviselő-testület szociális rászorultság és e rendeletben foglalt feltételek fennállása esetén, az Sztv. 45. §-a alapján települési támogatás megállapításáról dönt. A települési támogatás lehet:

Pénzbeli ellátás:)

„aa) rendkívüli települési támogatás, mely lehet célzott települési támogatás vagy beiskolázási támogatás,

ab) temetési költségekre tekintettel adható települési támogatás,

ac) háztartási szennyvíz elszállítási támogatás,

ad) újszülöttek családjának támogatása,

ae) havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás.”

(2) A Rendelet 1. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Rendeletben meghatározott szociális feladat és hatáskörök közül az Sztv. 48. §-a szerinti köztemetés és az e Rendelet 1. § (3) bekezdés a) Pénzbeli ellátások aa)-ad) pontjában felsorolt települési támogatások megállapítása legfeljebb 100.000,- Ft összeghatárig, valamint a b) Természetben nyújtott szociális ellátások megállapítása legfeljebb 100.000,- Ft összeghatárig a polgármester átruházott hatáskörébe, a 100.000,- Ft-ot meghaladó összegű pénzbeli települési támogatások, az ae) pontban megjelölt, havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás - annak összegétől függetlenül -, valamint a 100.000,- Ft-ot meghaladó összegű természetben nyújtott szociális ellátások megállapítása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.”

2. § A Rendelet 2. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A jövedelem, illetve a z egy főre jutó jövedelem számításánál az Sztv. rendelkezéseit kell figyelembe venni.”

3. § (1) A Rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Célzott települési támogatás állapítható meg különösen annak a rászorulónak, akinek a családjában váratlan esemény, elemi kár vagy egyéb rendkívüli ok miatt előre nem látható többletkiadása keletkezett, vagy várható; tartós betegség, baleset miatt került rendkívüli élethelyzetbe; vagy az egészségbiztosítás által nem vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe és annak biztosítása saját és családja létfenntartását veszélyezteti. ”

„(2a) Beiskolázási települési támogatás állapítható meg a nevelési év megkezdésének, illetve a tanévkezdés családokat érintő terheinek csökkentésére – évente egy alkalommal - annak a rászorulónak, akinek gyermeke óvodában, általános, középfokú, felsőfokú intézményben tanul vagy oda felvételt nyert. A beiskolázási települési támogatás adott évben irányadó összegéről a képviselő-testület a nevelési év, illetve tanév megkezdése előtt határozattal dönt.”

(3) A Rendelet 9. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az egy család (egy háztartásban élők) részére nyújtható települési támogatás együttes összege egy naptári évben nem haladhatja meg a szociális vetítési alap 6-szorosát.”

„(4) A temetési célú települési támogatás összege egyszeri 50.000 Ft.”

5. § A Rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület vagy a polgármester átruházott hatáskörben a települési támogatást természetbeni szociális ellátás formájában is nyújthatja. ”

6. § A Rendelet

a) 9. § (10) bekezdésében a „15.000,- Ft . A” szövegrész helyébe a „15.000,- Ft. A” szöveg,

b) 10. § (2) bekezdésében a „mindenkori szociális vetítési alap” szövegrész helyébe a „szociális vetítési alap” szöveg

lép.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.