Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és a kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2012. 04. 28

Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2012.04.28.
az avar és a kerti hulladék égetésének szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
I N D O K O L Á S
Alsórajk Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a település lakossága részéről felmerült társadalmi igénynek megfelelően, az Alaptörvény, az önkormányzati törvény és a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény jogszabályi felhatalmazása alapján szabályozni kívánja az avar és kerti hulladék égetésének szabályait.
A települési kertek, udvarok tisztántartása, rendezése során rendszeresen, különösen ősszel és tavasszal nagy mennyiségű szerves növényi hulladék, ág, lomb, lekaszált fű keletkezik, amelyet a lakók hagyományosan a szabadban történő elégetéssel semmisítenek meg. Eddig ezt általában különböző, tetszőleges időpontokban tették, egyéb elfoglaltságaik függvényében. Ez azzal a következménnyel járt, hogy a település levegője valamelyik kertben éppen égő tűztől szinte folyamatosan füsttel volt szennyezett, ami a szabadban abban az időpontban más tevékenységet folytató állampolgárokat gyakran zavart és akadályozott.
Az égetésnek a hét egy napjára történő korlátozását tehát egyrészt indokolja a település levegő tisztaságának védelme, másrészt az állampolgárok szabadban végzett zavartalan tevékenységeinek, pihenésének biztosítása a hét többi napján, amely a hétvégét is magában foglalja.
A rendelet 1. § (1) bekezdése értelmében a rendelet hatálya a településen bárki által végzett avar és kerti hulladék égetésére kiterjed. Így megalkotása várhatóan pozitív irányba befolyásolja a településen a levegő, mint környezeti elem általános állapotát.
Az 1. § (2) bekezdése tulajdonképpen értelmező rendelkezés, amely behatárolja az avar és a kerti hulladék fogalmát, összefüggésben a 2. § (1) bekezdésével, amely a lakosság környezettudatosságra nevelése érdekében először azt rögzíti, hogy a kerti hulladékokat elsősorban a környezetkímélő és a hulladékot újrahasznosíthatóvá tévő komposztálás útján kell ártalmatlanítani.
Az elégetést a rendelet csak az olyan, nem komposztálható hulladékra vonatkozóan engedi meg, amely „komposztálásra alkalmatlan, vagy ha a komposztálásra nincs mód, vagy lehetőség” / 2. § (2) bekezdés/ .
Ezt követően a 2. § szabályai a művelet káros és veszélyes hatásait az égetés gyakorlati kivitelezésének, a betartandó óvintézkedéseknek a részletezésével, azok betartásának kötelező előírásával törekszenek minimálisra csökkenteni.
A rendelet a tűzgyújtási tevékenység időbeli korlátozása mellett tehát felhívja a lakosság figyelmét a tűzgyújtási tevékenység veszélyeire, a rendelet előírásainak betartása pedig biztosítja a tűzgyújtás veszélyeinek csökkentését a lakott területen, a balesetveszély megelőzését, a tevékenységgel esetlegesen okozott személyi és vagyoni károk keletkezésének elkerülését.
Összességében a rendelet megalkotása várhatóan javítja a településen az élet minőségét, biztonságát. Kedvezőbb környezeti, lakhatási feltételeket biztosít a jelenleginél mind a helyben lakók, mind az idegenforgalom során a települést felkeresők számára.