Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 11. 11

Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021.11.11.
a falugondnoki szolgálatról
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet megalkotásának célja, hogy Alsórajk településen az önkormányzat által létrehozott és fenntartott falugondnoki szolgálat számára meghatározott közvetlen és személyes szolgáltatások által az önkormányzati és egyéb szolgáltatások elérhetőségét a lakosság részére biztosítsa a lakosság életkörülményeinek javítása érdekében, elősegítse az esélyegyenlőség érvényesülését és ezzel a lakosság fogyását megállítsa, e folyamatot visszafordítsa.
A rendelet hatálya kiterjed Alsórajk község közigazgatási területén élő lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra, bevándoroltakra és letelepedettekre, hontalanokra, a magyar hatóság által menekültként elismert személy(ek)re és a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Felsőrajk község területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Alsórajk községben bejelentett lakóhellyel rendelkezik.
A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatás alapfeladatai a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 39. § (1)-(3) bekezdésének megfelelően:
közreműködés az étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban, a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;
az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így a háziorvosi rendelésre szállítás, az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás, a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;
az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így az óvodába, iskolába szállítás, az egyéb gyermekszállítás.
A falugondnoki szolgáltatás keretében a falugondnok kiegészítő feladatként látja el az egyéb önkormányzati feladatokat, továbbá igény esetén a lakosság ügyeinek intézésében is részt vesz.
A falugondnoki szolgálatról szóló előző önkormányzati rendeletét a Képviselőtestület egyidejűleg hatályon kívül helyezi.