Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális gondoskodásról szóló 6/2009. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 18

Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.18.
a szociális gondoskodásról szóló 6/2009. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
A Rendelet módosítása a gyakorlati alkalmazása során felmerült jogalkalmazói tapasztalatok és az önkormányzati rendeletalkotást érintő joggyakorlat alapján szükségessé vált. A Rendelet módosító rendelkezései a Rendelet alkalmazása során megállapított szabályozási hiányokat pótolják.
1. §-hoz
Alsórajk Község Önkormányzatának Képviselő-testülete minden nevelési év, illetve tanévkezdés előtt határozattal dönt a beiskolázási támogatás összegéről korcsoportonkénti bontásban és biztosítja ezt az ellátási formát. A beiskolázási (rendkívüli) települési támogatás eddig nem volt külön nevesítve a Rendelet szövegében, ezért a módosító rendelkezés szabályozási hiányt pótol.
A Rendeletben meghatározott természetben nyújtott szociális támogatásokkal kapcsolatos hatáskörök gyakorlását célszerű polgármesteri hatáskörbe utalni a gyorsabb ügyintézés érdekében. A pénzbeli ellátások, illetve a természetben nyújtott szociális ellátások megállapítása 100.000.- Ft-ig a polgármester hatáskörébe tartozik.
2. §-hoz
Szövegpontosítást tartalmaz.
3. §-hoz
A 3. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott módosítás pontosítja, illetve külön nevesíti a pénzbeli ellátások - rendkívüli települési támogatások között a célzott települési támogatást és a beiskolázási támogatást a kialakult jogalkalmazói gyakorlatnak megfelelően, valamint részletesen szabályozza az igénybevételének eseteit. A célzott települési támogatás és a beiskolázási települési támogatás rendeleti szinten külön nevesítve ezidáig nem került szabályozásra, melyre tekintettel indokolttá vált a Rendelet szövegébe ezzel összefüggő hiányt pótló rendelkezést beépíteni a településen kialakult gyakorlattal egyezően.
A 3. § (3) bekezdésében megjelölt módosítás indoka, hogy a naptári évenkénti 3 alkalommal történő kitétel indokolatlanul korlátozza a rászoruló családok részére történő segítségnyújtás lehetőségét, tekintettel arra, hogy a több család is igénybe veszi a településen a háztartási szennyvíz elszállítási támogatást, amely már önmagában kimeríti a naptári évenkénti 3 alkalmat, így további támogatási formákat nem tud igénybe venni a család. Ezért a rendelet gyakorlati alkalmazása során felmerült jogalkalmazói tapasztalatok indokolják a 3 alkalomhoz kötött korlátozó rendelkezés hatályon kívül helyezését és a támogatások adott naptári évben igénybe vehető maximális összegének a szociális vetítési alaphoz kötését. A maximum összeget a szociális vetítési alap 6-szorosában, azaz 171 000.- Ft-ban indokolt maximalizálni.
A (4) bekezdés elírást korrigál.
4. §-hoz
A temetési célú települési támogatás összegét a Rendelet eddig nem tartalmazta, ezért hiányt pótló rendelkezésként a módosító rendelet meghatározza, hogy a temetési célú települési támogatás összege egyszeri 50.000 Ft.
5. §-hoz
Az 1. § (2) bekezdésében megjelölt módosítással történő összhang megteremtését indokolja.
6. §-hoz
Szövegpontosítást tartalmaz.
7. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.