Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 3/2004. (II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 28

Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.28.
közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 3/2004. (II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
2023. július 1. napjától hatályát veszti a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Hulladéktörvény) önkormányzati rendeletalkotási tárgyköröket tartalmazó 35. § (1) bekezdése a h) pont kivételével, a rendeletalkotási felhatalmazást adó 88. § (4) bekezdés a), b) és d) pontja. Erre tekintettel a fennmaradó kötelező rendeletalkotási tárgykörök a 35. § (1) bekezdés h) pontja alapján az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körének és a Hulladéktörvény 88. § (4) bekezdés c) pontja alapján a közterület tisztán tartására vonatkozó részletes szabályoknak a meghatározása. Tekintettel a jogszabály változásokra a helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának szabályozása már nem Alsórajk Község Önkormányzata Képviselő-testületének a feladata, ezért a hulladékgazdálkodásról szóló 1/2017. (I.27.) önkormányzati rendeletet hatályon kívül kell helyezni, míg a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 3/2004. (II.16.) önkormányzati rendelet módosítása, felülvizsgálata válik szükségessé.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A Rendelet bevezető részének újraszabályozását a magasabb szintű jogszabályoknak való megfelelés tette indokolttá.
2. §-hoz
A rendelkezés kiegészült az ingatlan tulajdonosa mellett annak használójával is, hiszen a kötelezettség egyes esetekben a használót terheli.
3-5. §-hoz
Az ingatlan tulajdonosának, illetve az ingatlan tényleges használójának a közterület tisztántartásával kapcsolatos feladatait, egyéb kötelezettségeit részletezi, illetve pontosítja.
A Hulladéktörvény 88. § (4) bekezdés c) pontja értelmében felhatalmazást kap a települési önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben határozza meg a közterület tisztántartására vonatkozó részletes szabályokat.
6. §-hoz
A Hulladéktörvény 33. (4) bekezdése szerint a települési önkormányzat az Mötv. 13. § (1) bekezdés 5. pontjában foglalt köztisztasági feladatok ellátása körében eleget tesz a közterületen elhagyott hulladék felszámolásával összefüggő kötelezettségének. A Hulladéktörvény 35. (1) bekezdés h) pontja alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete rendeletben állapítja meg az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körét.
7. §-hoz
Szövegpontosítást tartalmaz.
8-10. §-hoz
Hatályba léptető és deregulációs rendelkezéseket tartalmaz.
A hatályon kívül helyezés oka, hogy 2023. július 1-től megszűnt a települési önkormányzatok egyik feladata, a hulladékgazdálkodásról való gondoskodás, illetve megszüntetésre került a települési önkormányzatok hulladékgazdálkodási közszolgáltatás megszervezéséért fennálló felelőssége.