Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 01

Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.04.01.

Nagyrada Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Nagyrada .község közigazgatási területén lévő az ingatlan-nyilvántartásban Belterület 48 helyrajzi szám alatt nyilvántartott, önkormányzati tulajdonban lévő köztemetőkre, az ott folyó temetkezési és temető-fenntartási, sírhelyhasználati tevékenységre, valamint a temetői szolgáltatásokat végző, illetőleg azokat igénybevevő természetes és jogi személyekre terjed ki.

2. § (1) A köztemetők fenntartásáról és üzemeltetéséről Nagyrada község Önkormányzata önkormányzati alkalmazott útján gondoskodik, de ezen feladat ellátásával más személyt és szervet is megbízhat (továbbiakban: temetőgondnok).

(2) A temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az Önkormányzat biztosítja.

A temetési helyek és szabályok

3. § A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a temetőben létesített temetési helyen lehet.

4. § (1) A temetőt sírhely táblákra, a sírhely táblákat sorokra, a sorokat pedig sírhelyekre kell felosztani.

(2) A sírhely táblákat római számmal, kell jelölni. A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön betűvel (D = Díszsírhely, K = sírbolthely) kell megjelölni.

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban – fő szabályként folytatólagos sorrendben kell felhasználni, kivételt képez a már korábban megváltott többes sírhely. Az e szabálytól való eltérést a polgármester engedélyezheti.

(4) A sorokban a temetési helyeket a temetőgondnok jelöli ki.

(5) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(6) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel),: urnafülkébe, urnasírhelybe, urnasírboltba lehet elhelyezni.

5. § (1) Az egyes temetkezési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért – a díszsírhelyek kivételével - az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek sírhely megváltási, illetve újra megváltási díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén 60 év

b) sírhely esetén 25 év

c) urnasírbolt esetén 25 év

d) urnasírhely esetén 25 év

e) urnafülke esetén 10 év

(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.

(4) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot, urnasírboltot 2, a sírhelyet, urnasírhelyet, urnafülkét 1 éven belül ismételten nem váltják meg, az önkormányzat jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(5) Ha a használat a (4) bekezdésben foglalt ok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az önkormányzat gondoskodik.

(6) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újramegváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(7) A védendő értéket képviselő sírhelyet (síremlék) megszűntetni és áthelyezni nem lehet.

6. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt sírhely 2,20 m hosszú; 2,00 m mély; 1,00 m széles

b) Dupla felnőtt sírhely 2,20 m hosszú; 2,20 m mély; 2,20 m széles

c) Gyermek sírhely 1,30 m hosszú; 1,60 m mély; 0,60 m széles

d) Urnasírhely, urnasírbolt 0,80 m hosszú; 1,00 m mély; 0,80 m széles

e) Sírboltok felszíni méretei: 3 személyes sírbolt hossza 3,50 m , szélessége 2,50 m; 6 személyes sírbolt hossza 3,50 m , szélessége 3,00 m; belső méretei: 3 személyes sírbolt hossza 2,30 m; szélessége 0,90 m , mélysége 2,60 m; 6 személyes sírbolt hossza 2,30 m , szélessége 1,75 m , mélysége 2,60 m

(2) A sírok egymástól való oldaltávolsága 60 cm . A sorok közötti távolság 80 cm . A sírtáblák között legalább 2 m széles utat kell biztosítani.

(3) A mélyített felnőtt sírhely 2,20 m mély, amelybe a területileg illetékes ÁNTSZ engedélye alapján még egy koporsó temethető.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.

7. § (1) A kifalazott, kibetonozott sírhely sírboltnak minősül.

(2) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező. A sírdomb magassága 50 cm-nél magasabb nem lehet.

(3) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett - a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból, biztonságosan fel kell állítania.

8. § (1) Sírbolt csak az építésügyi hatóság engedélye alapján építhető.

(2) A sírboltba csak annyi elhalt személy temettethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl a 2 férőhelyes sírboltban további 4 urna, majd férőhelyenként további 4 urna helyezhető el.

(3) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a használati díjat megfizette.

(4) A sírbolt, síremlék fenntartásáról annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt, síremlék összeomlásától lehet tartani, a polgármester felszólíthatja a fenntartásra köteles személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felszólítás eredménytelen marad, akkor a polgármester elrendelheti a síremlék eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(5) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(6) Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletben nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

9. § (1) Nagyrada Község Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a község közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temetőgondnokot írásban értesíteni kell.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(4) A díszsírhelybe – a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az Önkormányzat költségvetése terhére köteles gondoskodni.

10. § (1) Az Önkormányzat a köztemetőkben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja: sírhely táblák közt legalább 2 m széles út, vízvételi lehetőség, parkoló, illemhely időszakos nyitvatartással, ravatalozó, a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló hűtő, a temető bekerítése, hulladéktároló, a temető parkosítása.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt létesítményeket és közműveket e rendelet hatálybalépést követő 2 éven belül kell megépíteni.

11. § (1) A 10. §. (1) bekezdésben felsorolt létesítmények közül:

a) asírgondozás céljára a vizet bárki ingyen használhatja, a keletkezett hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja;

b) a parkolót bárki ingyen használhatja;

c) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók (építési munkát végzők) díjtalanul használhatják.

(2) Díjat kell fizetni

a) a temetőben végzett síremlék, sírkeret, fedett sírkeret, sírbolt, és urnasírbolt építéssel (továbbiakban: építési munkák) összefüggő víz- és áramhasználatért;

b) a halottak ideiglenes elhelyezését szolgáló hűtő használatáért.

c) ravatalozó használatáért

(3) A (2) bekezdésben említett díjak mértékét e rendelet 1. melléklet tartalmazza.

Nyilvántartások vezetése

12. § (1) A sírhelyek megváltásáról, újramegváltásáról, a hűtő használatáért, a ravatalozó használatáért, valamint a temetőben végzett építési munkák során felhasznált víz- és áram megtérítéséről a temetõgondnok számlát köteles kiállítani.

(2) A beszedett díjat 24 órán belül az önkormányzat pénztárába/ számlájára be kell fizetni.

(3) A számlák tõpéldányai nem selejtezhetõk.

(4) A nyilvántartó könyv, valamint a sírbolt könyv vezetéséről az önkormányzat a temetőgondnok útján gondoskodik.

Temetkezési szolgáltatások

13. § (1) Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urna kiadás, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) Temetkezési szolgáltató tevékenység csak a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételek szerint gyakorolható.

(3) A temetkezési szolgáltatások időpontját - annak megkezdése előtt – a temetőgondnoknak be kell jelenteni.

14. § (1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak az életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A temetkezési szolgáltató e tevékenységének gyakorlása során köteles az eltemettetőnek – jogszabályt nem sértő – a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését – az egyházi vagy világi szertartás rendjének megfelelően – tiszteletben tartani.

15. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(2) Nem lehet nyitva tartani az oszlási vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(3) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen zárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad.

(4) A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

A temető használata, igénybevételének rendje

16. § (1) A temető nyitvatartása a látogatók számára:

a) nyári időszámítás esetén: 0-24.00 óráig

b) téli időszámítás esetén: 0-24 óráig

(2) A temetőben temetési szolgáltatásokat 08,00 – 18,00 óra között, építési munkákat munkanapokon 08,00 – 17,00 óra között lehet végezni.

(3) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor felszólítás nélkül el kell távozni.

(4) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a temetőgondnok nevét, elérési címét.

(5) Az (1) bekezdésben meghatározott nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja. a sírhelyeket gondozhatja. 10 év alatti gyermek temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

17. § (1) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzését sérteni.

(2) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kell elhelyezni, az a sírok között nem tárolható.

(4) Tilos hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a temetőben elégetni.

(5) Ügyelni kell arra, hogy a mécses, gyertya tűzveszélyt ne okozzon.

(6) A temető területére kutyát – a vakvezető kutyák kivételével – bevinni tilos.

(7) Tilos a temetési helyeket kerítéssel körülhatárolni.

18. § (1) A temetkezési hely birtokosa által a temetőben engedély nélkül végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, gondozása;

b) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlet állapotban sem érik el a 2 m magasságot;

c) cserepes, vágott- vagy művirág, koszorú elhelyezése.

(2) A sírokra olyan növényzet ültethető, amely terjedelménél fogva a sírok közötti közlekedést nem gátolja.

(3) A sírbolt birtokosa köteles a sírhely és 30 cm környezetének gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

19. § (1) A temetőben végzett építési munkákhoz, valamint - a 19. §-ban foglaltakon kívül - egyéb munkálatokhoz a polgármester elõzetes engedélye szükséges. A temetőgondnoknak be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének kezdõ idõpontját és várható idõtartamát.

(2) A polgármester hozzájárulása szükséges az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építés vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(3) A temetőben végzett munkák során keletkezett építési törmeléket, egyéb szervetlen hulladékot a munkavégző köteles a temetőből elszállítani, elszállíttatni.

20. § (1) Búcsúztatás, temetés ideje alatt zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

(2) A temetőben végzett építési tevékenység (pl. síremlék állítás) során elhasznált víz- és áramfogyasztást az Önkormányzat a rendelet mellékletében meghatározott átalányt felszámításával a fogyasztóval megtérítteti.

(3) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a polgármester részére történt előzetes bejelentést követően lehet kivinni.

(4) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos.

(5) Az (4) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre, valamint a temetkezési szolgáltatást végzőkre nem vonatkozik.

21. § A temetõben végzett munkák során (így különösen a rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekrõl (ékszer, nemesfémből készült protézis, stb.) és a találás körülményeirõl jegyzõkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megõrzésérõl a Polgármesteri Hivatal gondoskodik a jogosultnak történõ átadásáig.

22. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Nagyrada Község Önkormányzatának a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 9/2000. (IX. 28.) sz. rendelete.

23. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 4/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Temetői díjak

1. A sírhelyek megváltási, újramegváltási díjai:

1.1. Felnőtt sírhely (25 év) 20.000 Ft.

1.2. Dupla felnőtt sírhely (25 év) 30.000 Ft.

1.3. Gyermek sírhely (25 év) 30.000 Ft.

1.4. Urna sírhely egyes (25 év) 10.000 Ft.

1.5. Urna sírhely dupla (25 év) 15.000 Ft

1.6. Urnasírbolt (25 év) - Ft.

1.7. Urnafülke (10 év) 50.000 Ft.

Egy urnafülkében két urna elhelyezése esetén a második urna elhelyezése után 30.000 Ft

1.8. Sírbolt (60 év)

1.8.1. 1 személyes 50.000 Ft

1.8.2. 2 - 3 személyes 100.000 Ft.

1.8.3. 4 - 6 személyes 200.000 Ft.

2. Hűtőkamra használati díja: 3.000 Ft/nap

3. Ravatalozó használata temetésenként: térítésmentes

4. A temetőben építési munkát végzők a tevékenységük során felhasznált víz- és áram használatáért (síremlék 5.000Ft/nap, sírbolt 10.000 Ft/nap) átalánydíjat köteles fizetni. Minden megkezdett nap egész napnak számít.

5. Temetkezési szolgáltató által fizetendő díj a temetőben lévő közművek használatáért:4.000 Ft/alkalom