Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 01

Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a temetőkről és a temetkezés rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Nagyrada Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2000-ben alkotta meg a temető rendjéről szóló 9/2000. (IX. 28.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet).
A Zala Vármegyei Kormányhivatal a Rendelet vizsgálata körében – szakmai segítségnyújtás keretében - megállapította, hogy a Képviselő-testület a helyi rendeletben nem teljes körűen szabályozza a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (Ttv.) 41. § (3) bekezdés szerint kötelezően szabályozandó egyes tárgyköröket, illetve a helyi rendelet nem tartalmazza a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díját, a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat, továbbá a temetőbe való behajtás díját.
A szakmai segítségnyújtás kifejezetten felhívja a figyelmet arra, hogy a Ttv. 40. § (3) bekezdése alapján az önkormányzat a rendeletben megállapított díjmértéket évente köteles felülvizsgálni.
A Rendelet körjegyzőt és körjegyzőséget említ, mely hatálytalan jogintézmény.
A szóban forgó szakmai segítségnyújtás megfogalmazza azt is, hogy a Rendelet bevezető részében a felhatalmazó rendelkezések köre és a feladatkör megjelölése pontatlan, hiányos, illetve helytelen. A szakmai segítségnyújtás a Rendelet záró rendelkezését érintően is tartalmaz megállapítást, miszerint a hatályba lépésre vonatkozó rendelkezések nem megfelelőek.
Az elfogadásra javasolt rendelet-tervezet már a szakmai segítségnyújtás fenti megállapításainak figyelembevételével került megszövegezésre. Az 1. mellékletben a térítési díjak összege megváltozott a korábbi Rendeletben foglaltakhoz képest, másrészt a rendelet 1. melléklete már tartalmazza azokat a díjakat (temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díját, a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat, továbbá a temetőbe való behajtás díját), melyeket a szakmai segítségnyújtás hiányzó elemként említett.
Tekintettel arra, hogy fentiek alapján a korábbi Rendelet több pontjának pontosítása, kiegészítése, módosítása, szükséges, indokolttá vált a Rendelet szerkezetét érintő átdolgozása is, amely miatt a Rendelet módosítása helyett egy új, egységes és áttekinthető önkormányzati rendelet megalkotása vált célszerűvé.