Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2002. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

A kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2002. 06. 28

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2002. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

A kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2002.06.28.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 1. § /6/ és a 16. § /1/ bekezdése által adott felhatalmazással, figyelemmel a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. Törvény 7. § /1/ bekezdésében foglaltakra, Zalamerenye Község Önkormányzat Képviselőtestülete a településért tevékenykedő állampolgárok, közösségek munkájának elismerésére kitüntetéseket alapit, amelyek megnevezésére és adományozásuk rendjének meghatározására a következő rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Zalamerenye Község Díszpolgára

1. § (1) Zalamerenye Díszpolgára kitüntetés és emlékplakett adományozható azoknak a polgároknak vagy közösségeknek, akik Zalamerenye életének fejlesztése terén hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, és ezzel jelentősen hozzájárultak a közösség szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.

(2) A kitüntetéssel járó emlékplakett 100 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas bronz plakett. A plaketten a műemlék katolikus templom és a település stilizált képe látható, a kép felső részének kör alakú szélén „Zalamerenye Díszpolgára” felírással.

(3) Az emlékplakettet diszbobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával egyező /bronz/ 70 mm x 40 mm nagyságú lapon a kitüntetett neve és a kitüntetés éve szerepel.

2. § (1) Évente legfeljebb egy kitüntetés adományozható.

(2) A kitüntetés átadási ideje általában a július 2. vasárnapján tartandó falunap, de a Képviselőtestület a kitüntetés átadására ettől eltérő időpontot is megállapíthat.

(3) A kitüntetéssel az 1. § /2/ bekezdésben leirt bronz plakett, oklevél és 2002. évben első alkalommal 20.000,- Ft /bruttó/ pénzjutalom jár, ezt követően 2003-tól évente a Képviselőtestület állapítja meg az összeget a költségvetésében.

II. Fejezet

Zalamerenye Községért

3. § (1) Zalamerenye Községért kitüntetés adományozható azoknak az állampolgároknak, akik huzamosabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, kimagasló eredményt értek el.

(2) A kitüntetéssel járó emlékérem 100 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas bronz érme. Felső kétharmadában a község bevésett címere, a címer alatt vízszintes felirattal „Zalamerenye Községért”, alatta az adományozás éve található. Az emlékérmet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával megegyező bronz lapon a kitüntetett neve és a kitüntetés éve szerepel.

4. § (1) Évente legfeljebb 4 kitüntetés adományozható.

(2) A kitüntetés átadási ideje általában minden év július 2. vasárnapján tartandó falunap, de a Képviselőtestület ettől eltérő időpontot is megállapíthat.

(3) A kitüntetéssel az emlékérem mellett oklevél és 2002. évben első alkalommal 15.000,- Ft (bruttó) pénzjutalom jár, ezt követően 2003-tól évente a Képviselőtestület állapítja meg az összeget a költségvetésében.

III. Fejezet

Zalamerenye Emlékplakett

5. § (1) Zalamerenye Emlékplakett elismerő díj adományozható magyar vagy külföldi állampolgárnak, illetve magyar vagy külföldi kollektíva részére Zalamerenye település hagyományőrzéséért vagy fejlődését segítő munka végzéséért.

(2) Zalamerenye Emlékplakett elismerő díj évente legfeljebb 5 adható.

(3) A díj az év bármely időpontjában adományozható.

(4) A Zalamerenye Emlékplakett elismerő díj: oklevél és „Zalamerenye Emlékplakett”, valamint 10.000,- Ft értékű tárgyjutalom.

(5) Az oklevél tartalmazza a Képviselőtestület határozatának számát és keltét, az elismerő díj adományozásának indokát, az elismerésben részesült nevét és az aláírásokat. Az emlékplakett tartalmazza díszdobozban elhelyezett 13x16 cm méretű Zalamerenye címerét ábrázoló aranyozott lap.

Az adományozás rendje

6. § (1) A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek a Képviselőtestület tagjai, bizottságai, a polgármesteri hivatal vezetője, valamint az önkormányzati intézmény vezetője, alapítvány kuratórium elnöke, társadalmi szervezet vezetője, egyesület elnöke.

(2) A kitüntetésre vonatkozó javaslatot minden év április 15-ig kell előterjeszteni.

(3) E rendelet szerinti elismerő díjra érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. A kitüntetés átvételére ez esetben a legközelebbi hozzátartozó jogosult. Posztumusz kitüntetés nem számít bele a rendelet szerinti adományozható kitüntetések számába.

(4) A kitüntetések adományozására a Képviselőtestület jogosult.

(5) Amennyiben az 1. § (1) bekezdés szerinti kitüntetésben közösség részesül, úgy a kitüntetési pénzjutalom a 2. § (3) bekezdés szerinti összeg kétszerese.

IV. Fejezet

Vegyes rendelkezések

7. § (1) A kitüntetett személyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) A kitüntetésekkel járó pénzjutalmak fedezetét az önkormányzat a Polgármesteri Hivatal éves költségvetésében biztosítja.

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, kivéve a 2. § (2) bekezdését és a 4. § (2) bekezdését.

(2) A 2. § (2) bekezdése és a 4. § (2) bekezdése 2003. január 1-jén lép hatályba.

(3) A kitüntetések átadásának időpontja 2002. évben szeptember 29. napja.

(4) Kihirdetéséről az SZMSZ előírásai szerint a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.