Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (IV. 16.) önkormányzati rendelete

AZ ÁLLATTARTÁSRÓL

Hatályos: 2012. 09. 30

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2004. (IV. 16.) önkormányzati rendelete

AZ ÁLLATTARTÁSRÓL

2012.09.30.

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselőtestülete (továbbiakban képviselőtestület) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény ( továbbiakban Ötv. ) 16§(1) bekezdése és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII tv ( továbbiakban Hgt. ) 31§(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az állattartás helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek elősegítik az állattartók, valamint az állattartással érintettek érdekeinek érvényesülését, s biztosítják, hogy az állattartás mások nyugalmát, biztonságát és testi épségét ne veszélyeztesse.

(2) E rendelet hatálya Zalamerenye Község Önkormányzat közigazgatási területén folytatott állattartásra terjed ki.

(3) Az állattartással kapcsolatos igazgatási teendőket - a szakhatóságok és egyéb szervek bevonásával - a polgármesteri hivatal.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:
a) Számos állat: ló, szarvasmarha, öszvér, szamár,

Nagy haszonállat: sertés, juh, kecske.
Kisállat: nyúl, nutria.
Baromfi: tyúk, liba, kacsa, pulyka, galamb.
Díszállat: díszhal, díszmadár, tengerimalac, stb.
Lakásban tartható állat: díszállat, kutya, macska.
b) Egy ingatlanban (hsz, hrsz.) élők egy állattartónak minősülnek.
c) 1 ebtartó: az eb tulajdonjogával rendelkező, vagy az eb felügyeletét ellátó személy, aki a tulajdonában álló, használatában levő zalakarosi ingatlanon vagy épületben ebet tart.
d) biztonságos egyedi azonosítás: mikrochippel történő megjelölés. Az elektronikus azonosító rendszer (mikrochip, transzponder) meghatározott, rögzített és elektronikusan tárolt adatok ebhez való kapcsolására szolgál.
e) megbízott állatorvos: az az állatorvos, aki a Magyar Állatorvosi Kamara által kiállított, érvényes működési engedéllyel rendelkezik.
f) mikrochip: külön szabvány szerinti2 elektronikus azonosító rendszer, mely az állat szervezetébe helyezve az állat egyedi azonosítására alkalmas.
(2) Nem minősül állattársnak a családi szükségletek kielégítése vagy feldolgozás céljából vásárolt vagy beszállított állat legfeljebb 2 napig történő tartása.

Az állattartás általános szabályai

3. § (1) A község közigazgatási területén állatot - a közegészségügyi, állategészségügyi, állatvédelmi valamint építésügyi és környezetvédelmi szabályok betartása mellett is - csak e rendeletben foglalt szabályok szerint lehet tartani.

(2) Az állatok tartására szolgáló építmények, és az ezekhez tartozó kiszolgáló létesítmények kialakítása építési engedély alapján történhet a közegészségügyi, állategészségügyi és környezetvédelmi jogszabályok betartásával.

(3) Az állattartó köteles gondoskodni az állatok kedvező életfeltételeinek biztosításáról, a létesítmények tisztaságáról és folyamatos fertőtlenítéséről, a káros rovarok és rágcsálók rendszeres irtásáról.

(4) Az állattartó köteles gondoskodni állatainak megfelelő tartásáról, takarmányozásáról és gondozásáról. Állatai védelme és egészségének megóvása érdekében köteles az állategészségügyi rendelkezéseket megtartani és az állatok megbetegedése esetén állatorvos igénybevételéről gondoskodni.

(5) Ha az állattartó nem kívánja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni.

(6) Tilos az állattartó által megunt vagy egyéb ok miatt nem tartható állatot szabadon engedni, elhagyni.

(7) Az állattartónak biztosítani kell, hogy az állattartással senkinek kárt ne okozhasson,3mások nyugalmát, testi épségét ne veszélyeztesse.

(8) - (9) - (10)4

4. § (1) Közterületen állatot legeltetni, szabadon hagyni tilos.

(2)5 Haszonállat által közterületen okozott szennyeződést, ürüléket az állattartó azonnal köteles eltávolítani.

(3) Haszonállatok kihajtásakor az állatok vonulási útján közterület és a magánterületek védelmét biztosítani kell. Kihajtásukról és őrzésükről az állattartó köteles gondoskodni, csak legeltető helyen szabad legeltetni.

5. § (1) –(2)6

(3) Tilos közterületre kutyát póráz nélkül kivinni. Harapós, vagy támadó természetű kutyát szájkosárral ellátva kell vezetni.

(4) Kutyát élelmiszer, vendéglátó üzletekbe, - kivéve a megjelölt vendéglátó üzleteket - szórakozóhelyekre, iskolába, óvodába, egészségügyi intézménybe, játszótérbe, temető területére ill. egyéb közintézményekbe nem szabad bevinni, kivéve a vakvezető kutya, a Rendőrség őrző-védő szolgálat kutyáival történő intézkedéseket, valamint a saját kutya éjszakai őrzési célra való alkalmazását.

(5) A kutya tulajdonosa, vagy a felügyeletével megbízott személy köteles ügyelni arra, hogy:

a) az állat a közterületet, közös használatú helyiségeket ne szennyezze, a parkosított területet ne rongálja.

b) a kutya a tartási helyéről közterületre vagy más területre ki ne szabadulhasson.

c) a közterületen talált kóbor ebet a polgármester által gyepmesteri feladatokkal megbízott személy fogja be

d) a befogott eb 8 napig kerül megőrzésre és gondozásra

e) a befogásért, őrzésért és tartásért e rendelet l. sz. mellékletében meghatározott térítést kell fizetni.

f) a c-e./ pontban előírtak vonatkoznak a /8/ bekezdésben foglalt elkobzott ebekkel kapcsolatos intézkedésekre is.

(6) Tilos kutyát kóborolni hagyni, kínozni vagy elhagyni.

(7) A tulajdonos köteles a kutyát 3 hónapos kor betöltése után évente veszettség ellen beoltatni. Más állatorvos által beoltott ebet, ha azt a tulajdonos Zalamerenye Községben 90 napot meghaladóan tartja, nyilvántartásba kell venni.

(8) El kell kobozni azt a kutyát:

a) amelyet a tulajdonosa veszettség ellen nem hajlandó beoltatni.

b) melyre nézve a tulajdonos nem tett eleget az eltávolításra kiadott hatósági vagy szakhatósági intézkedéseknek.

(9) Nagytestű ragadozó tartása tilos.

Az állattartás műszaki, közegészségügyi feltétele

7. §7

8. §8 A trágyát a zártrendszerű, szivárgásmentes, talajba süllyesztett, vagy vízhatlan oldal falu trágyagyűjtőbe kell tárolni, úgy, hogy onnan a trágyalé ki ne folyhasson és a talajt ne szennyezhesse.

9. § (1) Az állattartó köteles az állata betegségre gyanús állapotát, megbetegedését az észleléskor, elhullását vagy betegség miatt történt levágását három napon belül az állatorvosnak bejelenteni.

(2) Az állat fertőző betegsége esetén az állatorvos utasításai szerint köteles eljárni.

(3)9 Az állati hullát, az állati eredetű hulladékot és mellékterméket az állategészségügyi előírások betartásával kell ártalmatlanná tenni, melyről a polgármester által megbízott személy gondoskodik.

(4)10

(5) Ismeretlen tulajdonú elhullott állat elszállításáról a polgármester által megbízott személy. gondoskodik.

Az ebek biztonságos egyedi azonosítása

9/B. §11 (1) Minden eb tartós, biztonságos, egyedi azonosíthatóságát az ebtartó az eb 3 hónapos életkorának betöltése után, legkésőbb az eb 6 hónapos életkorának eléréséig köteles mikrochip behelyezésével biztosítani.

(2) Amennyiben az ebet más okból (tenyésztői szervezet előírása miatt, egységes európai állatútlevél kiváltása miatt vagy egyéb okból) mikrochip behelyezésével korábban egyedileg már megjelölték, úgy a tulajdonos legkésőbb az eb tárgyévben esedékessé váló veszettség elleni védőoltásának beadásakor az eb mikrochipes megjelöléséről köteles a megbízott állatorvost tájékoztatni és a szükséges adatokat rendelkezésre bocsátani.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltnál idősebb állatot, ha beültetett chippel még nem rendelkezik, az új ebtartó a tartás megkezdését (az állat hozzá kerülését) követő 30 napon belül köteles chippel ellátni.

(4) A mikrochipnek az ebekbe történő beültetését kizárólag a megbízott állatorvos végezheti.

(5) Az állattartó a chippel ellátott eb adatait köteles a Magyar Állatorvosi Kamara által működtetett nyilvántartó rendszerben regisztráltatni. A regisztrációt a megbízott állatorvos végzi. A regisztrálást ugyanazon eb esetében csak egyszer kell elvégezni.

9/C. § A város közterületein csak az e rendeletben meghatározott egyedi azonosítóval ellátott ebet lehet sétáltatni. A közterület-felügyelet ellenőrizheti, hogy a közterületen sétáltatott eb egyedi azonosítóval meg van-e jelölve.

9/D. § (1) Az e rendelet alkalmazása során felmerült adatok rögzítésére, kezelésére és továbbítására a megbízott állatorvos és a jegyző rendelkezik jogosultsággal.

(2) A nyilvántartás a következő adatokat tartalmazhatja:

a) az ebtulajdonos adatai (név, lakcíme);

b) az eb fajtája, születési ideje, neme, színe, neve;

c) az eb tartós egyedi azonosíthatóságának (mikrochip) adatai;

d) az eb egyedi jellemzői (leírása, tartási helye);

e) a nyilvántartásba vétel időpontja;

f) a veszettség elleni legutóbbi védőoltás időpontja.

(3) Az adatkezelő a kezelt adatokat az alábbi feladatok ellátásához használja fel:

a) kötelező védőoltások és szűrővizsgálatok határidőben történő elvégzésének az ellenőrzése;

b) az elkóborolt ebek azonosítása és visszajuttatása az állattartó számára;

c) a szabálysértő állattartók azonosítása;

d) állatmenhelyről való örökbefogadás előtti tájékoztatás;

e) veszettség elleni védőoltás meglétének a dokumentálása, kiemelten a kutyatámadások esetét.

(4) A személyes adatok kezelésében érintettek jogai, illetve azok érvényesítése a személyi adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényben foglaltak szerint történik.

(5) A mikrochippel megjelölt állatok adatainak, valamint az ebek veszettség elleni védőoltására vonatkozó adatok nyilvántartása érdekében az Önkormányzat e rendeletben foglaltak szerint együttműködik a Magyar Állatorvosi Kamarával.

9/E. § Az ebek egyedi azonosításával kapcsolatos kötelezés a Polgármester hatáskörébe tartozik

10. §12

11. § (1) E rendelet az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselőtestületének a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról, az állatok tartásáról szóló12/1999.(XII.15) számú rendeletének IV fejezete hatályát veszti.

Az Európai Közösségek jogszabályaihoz való közelítés

12. § E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I törvény 3§-ával összhangban összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1. számú melléklet

(1) 13 Hullaemésztő veremben történő tárolás díjtételei
1/ Települési gyűjtőhelyen történő tárolás díjtételei
szállítással szállítás nélkül
Közepes testű állat /sertés, juh, kutya, stb./ a mindenkori tarifa szerint
Egyéb /elkobzott élelmiszer / 110 Ft/kg 10 Ft/kg
2) Állatok polgármester által megbízott személlyel
történő befogása altatással 5.000.--Ft/db
Állatok polgármester által megbízott személlyel
történő befogása altatás nélkül 2.500,-Ft/db
3) Állatok őrzése, gondozása és tartása
Megfigyelésre befogott állatok tartása 500,-Ft/nap
Befogott állat tartása kisállat /kutya, macska stb. / 250,-Ft/nap
A tartási kötelezettség, amennyiben a befogott állatnak nincs meg a tulajdonosa, a befogás napjától számított 8 napig terjed.
Ha a tulajdonos ismert, az igazolt értesítés átvételétől számított 8 napig.
4./ Közterületen talált állattetemek, kóbor állatok - amelyeknek nem deríthető fel a tulajdonosuk - befogása és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő elszállítása önkormányzatot terheli.
1

C-E. potokkal kiegészítette a 10/2010. (X.14.) sz. Ör. 1. §-a

2

11784 ISO, vagy 11785 ISO

3

Kiegészítette: a 17/2012.(IX.12.) ör. 1. §.-a Hatályos: 2012. szeptember 30.

4

Hatályon kívül helyezte: a 17/2012.(IX.12.) ör. 6. §.-a Hatályos: 2012. szeptember 30.

5

Kiegészítette: 4.§ /2/ és /3/ bekezdéssel a 17/2012. (IX. 12.) ör.4. §.-a Hatályos 2012. szeptember 30.

6

Hatályon kívül helyezte: a17/2012(IX.12.) ör. 6.§-a. Hatályos: 2012. szeptember 30.

7

Hatályon kívül helyezte: a 17/2012. ( IX.12.) ör. 6. §.-a. Hatályba lépés: 2012. szeptember 30.

8

Módosította: a 17/2012.(IX. 12.) ör. 3. §.-a Hatályos: 2012. szeptember 30.-án

9

Módosította: a 17/2012. ( IX. 12.) ör. Hatályos: 2012. szeptember 30-án

10

Hatályon kívül helyezte: a 17/2012(IX. 12.) ör. 6. §.-a. hatályos: 2012. szeptember 30.-án.

11

9/B-E.§-sal kiegészítette a 10/2010. (X.14.) sz Ör. 2. §-a

12

10.§. –át hatályon kívül helyezte a 12/2012(V.31.) ör. 1.§.b.)pontja.

13

Módosította: a 17/2012.( IX. 12.) ör. 5.§. –a Hatályos: 2012. szeptember 30.-án