Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselőtestülete 9/2004.(IV.16.)

a közterületek használatáról

Hatályos: 2015. 01. 16- 2020. 12. 09

ZALAMERENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK


9/2004 (IV.16.)
RENDELETE

a közterületek használatáról

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Zalamerenye Községi Önkormányzat képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:            

Általános rendelkezések

1. §

A rendelet célja, hogy

a) meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját;

c) szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

2. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed a Zalamerenye község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.

3. §

A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.


Közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele

4. §

(1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:



a) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető-berendezés, cég- és címtábla elhelyezésére,

b) mobil elárusító-fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c) pad, szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,

d) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

f) alkalmi és mozgóárusításra,

g) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

h) vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

i) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

j) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására                                                                                                  

 h./ közhasználatra még át nem adott közterületek ideiglenes hasznosításához

k) távbeszélő fülke, fülke nélküli távbeszélő készülék, postai levélszekrény, totó-lottó láda elhelyezésére

l) külön jogszabályban meghatározott esetekben.

„4/A. §.[1]


A közterület filmforgatási célú használata


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2)   A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


  1. A közterület-használati díj fizetése alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


(4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartama.


(5) Vasárnapra és ünnepnapra filmforgatási célú közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.


(7)   A kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet.


(8)    Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.


(9) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(10) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van,  a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.”


                                                                                   5. §

Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.

6. §

(1) Nem adható közterület-használati engedély:


a)elárusító helyek, üzletek környékén áru- és göngyöleg tárolására,


b)településképi, műemléki környezeti követelményeket nem kielégítő közterület-használatra,


c)jogszabály által meghatározott, közterületen árusítható termékek körébe nem tartozó termékekre, vagy jogszabály által tiltott helyre és esetben,


d)szeszesital és dohányáru forgalmazására, kivéve az üzletek elé történő kitelepülést és jelentősebb  kulturális, sport, politikai célú rendezvényekhez, árubemutatáshoz, reklámtevékenységhez kapcsolódó alkalmi árusítást,


e)mobil árusításra 20.00 – 06.00 óra között,


f)sátorgarázs elhelyezésére.

g) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására


(2) Csak az illetékes szakhatóság előzetes hozzájárulásával adható közterület-használati engedély:

a) közlekedési területre,

b) műemléki vagy egyéb szempontból védett területre.

7. §

1.Közterületen elhelyezett köztéri bútorokhoz mobil árusítóhely, illetve hirdetőtábla nem rögzíthető, a köztéri bútor használata ily módon nem akadályozható.


2.Mobil (mozgatható) árusítóhely – amennyiben nem üzemel – a közterületen nem tárolható, azt az árusítás befejezése után közterületről el kell távolítani.


3.Az üzlet előtti – az üzlet homlokzatával érintkező – közterületeken a külső árusítás, valamint a vendéglátó egységek kerthelyiség jellegű kitelepülése akkor engedélyezhető, ha a berendezés esztétikus, településképbe illő és gyalogos forgalmat nem akadályozza. Az árusítás befejeztével a berendezést (pult, asztal, székek, stb.)az üzletek előtti  a közterületről el kell távolítani.


4.Az üzletportál, kirakat, utcai főbejárat elé 5 méteren belül csak az üzlet üzemeltetőjének hozzájárulásával adható közterület-használati engedély.


8.§

1.A közterület-használati engedély jogosultja (a továbbiakban: engedélyes) köteles az igénybe vett területet és a környezetét tisztántartani és a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról gondoskodni. Közterületen szervezett alkalmi rendezvény esetén az engedélyes ezen kötelezettségének a rendezvény befejezését követő 12 órán belül köteles eleget tenni.


2.Engedélyes köteles a közterület-használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket (pl. vállalkozói igazolvány, működési engedély, stb.) a helyszínen tartani és azokat az engedélyező hatóság, az ellenőrzéssel megbízott szerv, a szakhatóságok vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.


Az engedélyező hatóság


9. §.


A rendelet alkalmazásában az engedélyező hatóság Zalamerenye polgármestere.



Tulajdonosi nyilatkozat és a szakhatóság közreműködése


10. §.


1.A közterület-használathoz előzetes önkormányzati tulajdonosi – hozzájáruló – nyilatkozat szükséges arra vonatkozóan, hogy a közterület felhasználható, illetve a használat településrendezési - és fejlesztési szándékokkal nem ellentétes.


2.[2]A tulajdonosi nyilatkozatot a képviselőtestület adja. Elutasítás esetén határozatot kell hozni.


3.Jogszabályban meghatározott esetekben a közterület-használathoz szakhatóság hozzájárulása szükséges.


Az engedély iránti kérelem


11. §.


1.A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.


2.Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.


3.Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:


a) A kérelmező neve, személyi ig. száma

b)Állandó lakhely, székhely címe

c)Közterület-használat célja, időtartama

d) A közterület-használat

- helye (telepítési helyszínrajz):

-  Módja, mértéke (m2-ben):

- Az engedélyhez használt utca berendezési tárgy műszaki leírása (anyaga, rögzítés módja, forgalmi rendszáma, típusa, megengedett legnagyobb összsúly stb.)

e) A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat száma


12. §.


1.Az engedély megadása során figyelembe kell venni  az építési szabályzatot, a környezetvédelmi, településképi, műemlékvédelmi és köztisztasági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előirt követelményeket, ellenőrizni kell az egyéb feltételek (pl. vállalkozói igazolvány) fennállását is.


2.A közterület-használat – a 11. §. /2/ bekezdésében említett feltételek megléte esetén – csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.


3.A közterület időszakonként megismétlődő használatára (pl. gyümölcs- és zöldségárusítás esetenként) legfeljebb egy évre (idényre, hónapra) lehet engedélyt adni.


4.Az adott hely használatát – a pályázati eljárás kivételével – az elsőként kérelmező részére kell engedélyezni.


5.A közterület-használat jogosultja (engedélyes) a közterület-használat újbóli kérelmezésénél elsőbbséget élvez.


6.Az engedélyezett közterület-használat – az engedélyes  kérelemére – szüneteltethető.


13. §.


Az engedélynek tartalmaznia kell:


1.az engedélyes nevét és állandó lakó-(telep) helyének címét,


a)a közterület-használat célját és időtartamát vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,


b)a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,


c)az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,


d)az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,


e)közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésének módját,


f)a keletkező hulladék és szemét elszállítására vonatkozó előírást,


g)a 20.§ említett jogkövetkezményeket,


h)a közterületen szervezett rendezvény jellegétől függően a szükséges pótlólagos mobil szeméttárolók és illemhelyek számára vonatkozó előírást.


2.Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi óvórendszabályokban előirt módon történhet.


3.Az építési munka végzésének tartamára szóló közterület-használati engedélyben:


a)szükség szerint – elő kell írni a közterület felől a településképi követelményeket kielégítő kerítés létesítését,


b)az engedélyben elő kell írni a járda- és útburkolatok, kertészeti létesítmények, fák, csatornák, árkok, korlátok, szobrok, építmények, úttartozékok, stb. kímélését, továbbá a közterület folyamatos tisztántartását, rendjének fenntartását és visszaadás előtti feltakarítását,


c)elő kell írni, hogy közterületen törmelék csak konténerben helyezhető el.



4.Az utcai árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás milyen módon történhet.


5.Figyelmeztetni kell az engedélyest arra, hogy a közterületet – tartozékaival együtt – mindannyiszor köteles saját költségén helyreállítani, ahányszor a hiba kiújul.


6.Ha az engedélyes eme kötelezettségének nem tesz eleget, az engedélyező hatóság az engedélyes veszélyére és költségére jogosult elvégeztetni a közterület és tartozékai eredeti állapotának helyreállását.


7.Az engedély tartalmazza a közterület-használat megszüntetésére és az engedély megvonására vonatkozó jogszabályi előírásokat, valamint a tulajdonosi hozzájárulás feltételeit.


8.Az engedély megadása vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell:


a)engedélyessel

b)az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságokkal

c)a közterület-használati díj beszedésével megbízott személlyel

d)a közterülettel kapcsolatos tulajdonosi jogokat gyakorló polgármesterrel

e)az ellenőrzéssel megbízott közterület-felügyelettel.


Az engedély érvénye


14.§.


1.Az engedély:


a)a meghatározott idő elteltéig,

b)a megállapított feltételek bekövetkeztéig, illetőleg

c)a visszavonásig érvényes.


2.  Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedélyt csak idény jelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.

3.   A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, amely kérelemre többször meghosszabbítható, de maximum 2 évre adható.

4.   Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

5. A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja              

15. §

(1)   Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét az 1.  melléklet tartalmazza. A képviselőtestület tulajdonosi jogából eredően a melléklet szerinti díjtételtől eltérhet, ha a településképi szempontból fontos közterület-használatra megállapodást köt.


(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény közterületre eső vízszintes vetületét (cég- cím-, hirdetőtábla, hirdető berendezés esetén annak hirdetési felületét is), valamint a használatához szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni. A közterület-használati díj szempontjából minden megkezdett év, hó, nap, m2, és fm. egésznek számit.

 (4) Kézből történő utcai árusítással elfoglalt közterület a fizetendő díj szempontjából egységesen 2 m2-nek tekintendő.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

16. §

1.Nem kell közterület-használati díjat fizetni:


a)a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezése,


b)közműveknek (elektromos-, gáz-, távfűtő, víz-, és csatornázási művek), valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezés,


c)a postai és távközlési tevékenységével kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezése,


d)az országos és helyi  közforgalmú közúti vízi és légi közlekedési vállalatoknak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése,


e)a szobrok, emlékművek, díszkutak, szökőkutak, alapzatos zászlórudak és a köztárgyak elhelyezése, valamint


f)a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területhasználat után.


2. Az engedélyező hatóság indokolt esetben – kérelemre – a közterület-használati díj fizetésére részletfizetést engedélyezhet, illetve a közterület-használati díj fizetése alól részben vagy egészben felmentést adhat, ha kifejezetten ingyenes sport, vagy kulturális rendezvény, jótékony célú vagy közérdekű tevékenység indokolja a méltányos elbírálást, vagy a szolgáltatás a hiányszakmában történik.


3A közterület-használati díj megfizetésének kötelezettsége alól nem adható részbeni vagy teljes felmentés, ha a kérelmező a közterületet a szükséges engedély nélkül, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően használja.




A közterület-használati engedély visszavonása

17. §

Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az engedélytől eltérő célra, vagy módon használja, vagy a közterület-használati díjat a megadott határidőre nem fizette be.

Ezekre az engedélyest a határozatban figyelmeztetni kell.




Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

18. §

(1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

(2) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.

19. §

 (1) Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzemben tartónak kell megkérni.

(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély a  KRESZ-ben meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható.


Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei

20. §

(1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A közterület engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén a használót határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére, és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

(3) Engedélytől eltérő, vagy engedély nélküli használat esetén a jogszerűtlen közterület-használó részére 2 évig közterület-használati engedély nem adható


[3]21. §

(1) Szabálysértést követ el, és – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 30 000 forintig terjedő bírsággal sújtható az, aki

- a közterületet engedély nélkül igénybe veszi,

- az engedélytől eltérő módon használja, és e tevékenységével figyelmeztetés ellenére sem hagy fel.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértések elkövetése esetén helyszíni bírság  szabható ki.



Záró rendelkezés

22. §

/1/ E rendelet az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján lép hatályba.


/2/ E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselőtestületének a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról, az állatok tartásáról szóló12/1999.(XII.15) számú rendeletének 10§-12§ hatályát veszti.         

23.§

Az Európai Közösségek jogszabályaihoz való közelítés

/1/ E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I törvény 3§-ával összhangban   összeegyeztethető szabályozást tartalmaz:


Stankovics Ferenc

Kiss Mihály

polgármester

jegyző



Kihirdetve:2004….hó……….nap


Kiss Mihály jegyző







A Közterületek használatáról szóló 9/2004.(IV.16) számú önkormányzati rendelet 1. számú mellékletét az alábbiak szerint módosítja:

[4]1. melléklet

A Közterületek használatáról szóló rendelethez

A közterületek használati díja

1.

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető-berendezés (fényreklám), cég és címtábla m2-enkénti díj tényleges felületre vonatkozik)

800,- Ft/m2/hó

2.

Árusítófülke, pavilon

800,- Ft/m2/hó

3.

Pótkocsi, munkagép, mezőgazdasági vontató, személygépkocsinként, teher- és különleges gépjárművek valamint, ezek vontatmányainak elhelyezésére

800,- Ft/hó

4.

Önálló hirdető-berendezések, táblák, transzparensek (felülete m2-ben)

800,- Ft/m2/hó

5.

Építési munkával kapcsolatos építőanyag- és törmeléktárolás, állványelhelyezés

800,- Ft/m2/hó

6.

Alkalmi és mozgóárusítás

 800,- Ft/m2/hó

7.

Vendéglátó-ipari előkert

800,- Ft/m2/hó

8.

Kiállítás

800,- Ft/m2/nap

9.

Alkalmi vásár

térítésmentes

10.

 Rendezvények, a nem bevételes kulturális rendezvények kivételével

1375,- Ft/nap

11.

Közhasználatra még át nem adott közterületnek ideiglenes használata

800,- Ft/m2/nap

12.

Egyéb: a díj mértékét – a fentiek figyelembevételével – esetenként kell megállapítani.


[5]13.

Filmforgatás

a) díszburkolattal ellátott, illetve kiemelt közterületen:

    - forgatási helyszín

    - technikai kiszolgálás

    - stáb parkolás

b) nem díszburkolattal ellátott és nem kiemelt közterületen:

    - forgatási helyszín

    - technikai kiszolgálás

    - stáb parkolás




500 Ft./m2/nap

200 Ft./m2/nap

200 Ft./m2/nap


200 Ft./m2/nap

150 Ft./m2/nap

100 Ft./m2/nap








[1]

Kiegészítette: 13/2013.(VII.25.) önkormányzati rendelet 1. §-a

[2]

Módosította: 3/2015.(I.15.) ör. Hatályos 2015. január 16-tól

[3]

21.§.-át hatályon kívül helyzte a 12/2012.(VI.31.) ör. 1.§.a.) pontja.

[4]

módosította: 15/2011(XII.14.) Ör.3.§.-a

[5]

kiegészítette: 13/2013.(VII.25.) Ör. 2. §-a