Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014 (VI.18..) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2014. 06. 19

Zalamerenye Község Képviselő-testületének 8/2014 (VI.18..) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről

2014.06.19.

Zalamerenye Község Önkormányzat Képviselőtestülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következezőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik részére Zalamerenye Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) pénzeszközt ad át, vagy akitől pénzeszközt vesz át.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, segélyekre, ösztöndíjakra, lakáscélú támogatásokra, valamint a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

2. Államháztartáson kívüli forrás átadásának szabályai

2. § (1) Az Önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, melyek terhére céljelleggel visszatérítendő vagy vissza nem térítendő támogatást nyújthat.

(2) Támogatásban részesülhet:

a) aki az Önkormányzathoz támogatás iránti egyedi kérelmet nyújt be,

b) aki a képviselőtestület által kiírt pályázati felhívásra a pályázati kiírásnak megfelelő pályázatot nyújtott be,

c) akinek a javára az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeltének előirányzatában címzetten támogatás került megállapításra.

3. § (1) A 2. § (2) bekezdés a) pontja szerinti támogatás iránti kérelmet a Polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Polgármester döntéshozatalra a képviselőtestület elé terjeszti.

(3) A támogatásra vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatás összegét, a támogatás célját.

(4) A támogatás kifizetésére történhet utólagos elszámolás mellett előfinanszírozás, vagy beszámolást követő utófinanszírozás formájában. A támogatás folyósítása egy összegben vagy részletekben, időarányosan vagy teljesítésarányosan történhet.

(5) A képviselőtestület a visszatérítendő támogatás kifizetését meghatározott saját forrás vagy egyéb forrásból juttatott támogatás elnyeréséhez kötheti. Ez esetben a Támogatottnak a saját forrás vagy egyéb forrásból juttatott támogatás meglétét igazolnia kell.

4. § (1) Az önkormányzat által nyújtott céljellegű, fejlesztési vagy működési célú támogatások esetén – értékhatárra vonatkozó korlátozás nélkül – a támogatás folyósítására megállapodást kell kötni a támogatottal. A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,

b) a támogatás nyújtásáról szóló döntés számát,

c) a támogatás célját,

d) a támogatás összegét, annak fedezetét,

e) a támogatás felhasználásának időpontját, teljesítését,

f) a pénzügyi elszámolás módját, határidejét.

g) a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit.

h) a nem cél szerint felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit.

i) A támogatás célnak megfelelő felhasználását az önkormányzat jogosult a helyszínen ellenőrizni.

(2) A támogatási megállapodást a képviselőtestület döntése alapján a Polgármester írja alá.

(3) A támogatási megállapodás módosításáról a Támogatott írásbeli kérelmére a képviselőtestület dönt.

5. § A támogatással kapcsolatos adatok közérdekű adatnak minősülnek, melyre vonatkozóan az Önkormányzatot az irányadó jogszabályokban előírt nyilvántartási és közzétételi kötelezettség terheli.

6. § A támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási megállapodásban megjelölt célokra fordíthatja, és más szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja. Ez alól kivételt képez, amennyiben a támogatási megállapodás a képviselőtestület döntése alapján erről kifejezetten rendelkezik.

7. § (1) A támogatás összegének felhasználásáról a Támogatottnak a támogatás kifizetését, vagy a támogatási cél megvalósulását követő 60 napon belül, vagy a támogatási megállapodásban meghatározott elszámolási határidőre elszámolást kell benyújtani az Önkormányzat felé. A támogatás elszámolásának részletes szabályait a támogatási megállapodás tartalmazza.

(2) A Támogatott különösen indokolt esetben kérheti ez elszámolási határidő meghosszabbítását. A kérelmet írásban kell benyújtani, legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig. A határidő meghosszabbításról a Polgármester dönt.

8. § A polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a képviselőtestületet a beszámolás tárgyát képező évben államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök teljesüléséről.

3. Az államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályai

9. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről – az alapítványi forrás kivételével – a polgármester dönt, melyről a költségvetési rendelet módosításai keretében utólag tájékoztatja a képviselőtestületet.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételénél vizsgálni kell az átvétel következményeként az Önkormányzatnál esetlegesen felmerülő kiadásokat, a pénzeszköz átvétel következményeit.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás étvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

4. Záró rendelkezés

10. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.