Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015 (IX.29..) önkormányzati rendelete

a temető használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 08

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015 (IX.29..) önkormányzati rendelete

a temető használatának rendjéről

2023.02.08.

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. §. (4) bekezdése, 40. §. (3) bekezdése és 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdésének 2. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Zalamerenye Község közigazgatási területén lévő belterületi 154/1. és 154/4. hrsz.-ú köztemetőre (a továbbiakban: temető), annak fenntartására, a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre és azok folytatóira, a temető látogatóira, valamint a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatókra.

(2) Az önkormányzat a köztemető kialakítására és fenntartására vonatkozó kötelezettségét a Szent Mihály Római Katolikus Egyházközséggel (a továbbiakban: Tulajdonos) kötött megállapodásban foglaltak alapján teljesíti. A megállapodást a rendelet 1. függeléke tartalmazza.

2. § (1) A temetőben sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja.

(2) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. Valamennyi koszorú-, virág- és egyéb növényhulladékot, valamint sírok díszítéséből adódó bárminemű hulladékot az erre kijelölt lerakóhelyen, illetve konténerben kell elhelyezni. A temetőben keletkezett hulladék kijelölt helyen történő elhelyezése díjmentes.

(3) A síremléképítés és —felújítás során keletkező hulladék a kijelölt hulladéktárolóban nem helyezhető el, azt a tevékenységet végző vállalkozó köteles elszállítani.

(4) A temetői illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

(5) A temetőben gépjárművel, motorkerékpárral, segédmotor-kerékpárral közlekedni tilos. Ez alól kivételt képeznek a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezők, valamint az engedélyezett munkálatokat végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatók.

(6) Az egészségügyi állapotuk, vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek a temető Tulajdonosának egyedi, írásos engedélye alapján közlekedhetnek gépjárművei a temető területén.

(7) A temetőbe építőanyagot beszállítani és ott építési, bontási munkákat elvégezni a Tulajdonos hozzájárulásával lehet, melyet az érintett 48 órával a tevékenység megkezdése előtt köteles bejelenteni.

3. § (1) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozására, annak gyomtalanítására, valamint köteles gondoskodni arról, hogy a sírhely vagy a sírbolt a temető biztonságos használatát ne veszélyeztesse.

(2) A temetési helyekre egynyári, vagy évelő, lágyszárú dísznövények ültethetők. Fás szárú növény ültetése esetén annak kifejlett magassága nem érheti el az 1,50 méter magasságot és a szomszédos temetkezési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozhatja.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott tevékenységek csak a 5. § (1) bekezdésében meghatározott sírhelyméreteken belül végezhetőek.

4. § (1) A temető nyitva tartási ideje: 07.00 órától 20.00 óráig.

(2) A temető az (1) bekezdés szerinti nyitva tartási idő alatt látogatható, annak leteltekor a temetőből külön felszólítás nélkül távozni kell.

(3) A temetőben a hely szellemének, csendjének és a kegyeletnek megfelelő magatartást kell tanúsítani.

5. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretezése:

a) Egyes sírhely: 210 cm hosszú, 90 cm széles, 200 cm mély

b) Kettős sírhely: 210 cm hosszú, 190 cm széles, 200 cm mély

c) A már felhasznált koporsós temetésre szolgáló egyes sírhelyre – sírnyitási engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével – 240 cm mélyen – legfeljebb 2 elhalt vagy 25 évnél régebben elhunyt holttestmaradvány rátemethető.

d) A sírhelyeket 60 cm távolságra kell elhelyezni.

e) A sírhelytáblák között legalább 2 m utat kell biztosítani.

(2) A temetkezési hely feletti rendelkezési jog időtartama: koporsós temetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év

(3)2 Az egyes temetési helyekért fizetendő térítési díjak mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A temetési helyek újraváltása esetén a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.l.) Korm. rendelet 18. § (2) bekezdésében foglaltak szerint időarányosan számított megváltási díjat kell alkalmazni. Az egyes temetési helyekért fizetendő díj a Tulajdonos bevételét képezi.

(4)3 Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testülete temetőfenntartási hozzájárulást, a temetőbe való behajtási díjat, temetői létesítmények használati díjat a Tulajdonos által kiadott Temetőszabályzat alapján nem állapít meg.

(5)4 A ravatalozó igénybevételére a temettető által megbízott temetkezési vállalkozó jogosult.

(6)5 Ravatalozni a köztemetőben csak az arra kijelölt helyen szabad.

(7)6 A ravatalozót és annak berendezéseit a szolgáltatók kötelesek rendeltetésszerűen használni.

(8)7 A ravatalozó rendszeres takarításáról, szükség szerinti fertőtlenítéséről a Tulajdonos gondoskodik.

(9)8 A temetési hely megjelölésére sírjelet, vagy síremléket kell használni. Ezek mérete nem haladhatja meg a rendeletben meghatározott temetési hely méreteket.

(10)9 A sírjel vagy síremlék létesítése előtt a megrendelőnek bejelentési kötelezettsége van a Tulajdonos felé. A temetési helyen túlterjedő, közízlést sértő, vagy nem illő felirattal ellátott sírjelet vagy síremléket létesíteni nem szabad. Ennek betartásáért mind a megrendelő, mind a kivitelező egyetemlegesen felelős.

(11)10 A sírjel vagy síremlék, kripta helyreállítására, felújítására a Tulajdonos a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felszólíthatja, illetőleg az állékonyságot, az életet, a biztonságos használatot veszélyeztető állapot fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temetői hirdetőtáblán közzé kell tenni.

(12)11 A közvetlen veszély fennállása esetén - és amennyiben a sírjel vagy síremlék felett rendelkezni jogosult a felhívásnak nem tesz eleget, a Tulajdonos jogosult a veszélyhelyzetet megszüntetni, a rendelkezni jogosult terhére.

(13)12 A rendelkezni jogosult köteles az adott temetési helyen eltemetetteket egyértelműen jelölni (fejfa, sírjel vagy síremlék), és gondoskodni az olvashatóságról. A sírjellel vagy síremlékkel az rendelkezik, aki a temetési hely felett is rendelkezik.

(14)13 A temetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak, virágok, koszorúk és egyéb kellékek helyezhetők el.

(15)14 A temetőkben végzendő munkát - kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást - előre be kell jelenteni a Tulajdonosnak vagy a temetőgondoknak. A temetőkben bármilyen munka felelősségvállalással végezhető. Bejelentési kötelezettség terheli különösen azon vállalkozókat, akik a temetőben síremlék állítási, karbantartási, tisztítási munkákat végeznek. Új síremlék állítása esetén szükség szerint kötelesek helyszíni egyeztetést kezdeményezni a temetőgondnoknál.

(16)15 Mivel a temető zöldfelület jellegű, ezért a vegyszeres gyomirtás tilos, azt kizárólag a Tulajdonos végezheti, valamint a gondozott temetési hely köré nem helyezhető el sem műanyagból, sem betonból készült sírvédő sáv.

(17)16 A temetési helyek természetes anyaggal - kaviccsal történő körbeszórása nem tilos, azonban a temetési helyek közötti sortávolságot és a szomszédos sírhelyet nem sértheti.

(18)17 A temetőben végzendő munkákra vonatkozó szabályokat megsértőket Tulajdonos jogosult az eredeti állapot helyreállítására felszólítani, illetve ennek elmulasztása esetén a helyreállítást a szabályt sértő költségére elvégeztetni.

(19)18 A temetőkben bármilyen munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását.

(20)19 A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet.

(21)20 A temetőkben végzett liturgikus események alatt munkát végezni nem lehet, zaj, munkagép, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(22)21 Temetkezési szolgáltatást bármely temetkezési szolgáltató végezhet, aki megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó törvényi előírásoknak, telephellyel, halottszállító járművel és a szolgáltatás ellátásához személyzettel rendelkezik. A temetkezési szolgáltató köteles ellenőrizni, hogy az eltemettető a sírhely megváltással kapcsolatos igazolással rendelkezik-e. Annak hiányában a szolgáltatás elvégzésére nem vállalkozhat.

(23)22 Temetni hagyományos módon koporsóban, hamvasztás esetében az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése útján lehet. Az urna koporsós temetésű, még le nem járt sírhelyre rátemethető.

(24)23 A temetés során az eltemettető köteles figyelembe venni az elhunyt életében erre vonatkozóan tett rendelkezéseit.

(25)24 Amennyiben a temetés során sírjelet vagy síremléket is bontani kell, úgy az eltemettető köteles a temetés napjától számított hat hónapon belül a bontott sírjelet vagy síremléket az eredeti helyére visszaállítani, vagy a temetőből elszállítani. A sírjel vagy síremlék bontására előzetesen külön engedélyt kell kérni. A bontott síremléket a temető területén tárolni tilos. A temetőkben elbontott és még vissza nem állított síremlékekért a Tulajdonos megőrzési felelősséget nem vállal.

5/A. §25 (1) Zalamerenye Község Önkormányzati Képviselő-testülete a zalamerenyei állandó lakos elhunyt állampolgár sírjánál, legfeljebb 10.000 Ft értékű sírcsokorral egy képviselő jelenlétében rója le kegyeletét, amennyiben zalamerenyei temetőben kerül elhelyezésre.

(2) Ha a zalamerenyei elhunyt temetésére nem a községi temetőben kerül sor, úgy a képviselőtestület az elhunyt családjának gyásztáviratban nyilvánít részvétet.

6. § E rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

1. melléklet az önkormányzati rendelethez

Az egyes temetési helyekért fizetendő térítési díjak

Tárgy

1.

Egyes sírhely megváltási díja

15.000 Ft

2.

Kettes sírhely megváltási díja

30.000 Ft

A díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.
1

A bevezető a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (3) bekezdése a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. § (4) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

4

Az 5. § (5) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

5

Az 5. § (6) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

6

Az 5. § (7) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

7

Az 5. § (8) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

8

Az 5. § (9) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

9

Az 5. § (10) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

10

Az 5. § (11) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

11

Az 5. § (12) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

12

Az 5. § (13) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

13

Az 5. § (14) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

14

Az 5. § (15) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

15

Az 5. § (16) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

16

Az 5. § (17) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

17

Az 5. § (18) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

18

Az 5. § (19) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

19

Az 5. § (20) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

20

Az 5. § (21) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

21

Az 5. § (22) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

22

Az 5. § (23) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

23

Az 5. § (24) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

24

Az 5. § (25) bekezdését a Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 7.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

25

Beiktatta a 8/2020 (IX.25.) Ör. Hatályos 2020. szeptember 26-tól