Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2016 (XII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről és a közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2020. 05. 30- 2023. 09. 12

Zalamerenye Község Képviselő-testületének 19/2016 (XII.1..) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről és a közterületek tisztántartásáról

2020.05.30.

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. §. (1) bekezdés c.) és 48. § (4) bekezdése b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. és 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Zalamerenye község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Zalamerenye Község közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) A rendeletet alkalmazni kell valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokosára, használójára függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

(3) A köztisztaság és a települési környezet fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, a szennyeződést, fertőzést eredményező tevékenységtől és magatartástól tartózkodni.

(4) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, használójának (haszonélvezőjének, másnak a használatában lévő ingatlanok tisztántartásáról pedig a használati joggal rendelkező bérlőnek) kell gondoskodni.

II. Fejezet

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

2. § A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a zöldterületek, parkok fenntartásáról egyrészt az önkormányzat saját erőforrásai igénybevételével, másrészt az érintett ingatlantulajdonosok kötelezésével gondoskodik.

Az ingatlantulajdonos feladatai

3. § (1)1 Az ingatlanhasználó köztisztasággal kapcsolatos kötelezettségei során köteles gondoskodni:

a) az ingatlan aktuális növényápolásával, tisztántartásával és karbantartásával kapcsolatos feladatainak elvégzéséről, így különösen az ingatlan folyamatos gyommentesítéséről, az ingatlanon növő fű folyamatos kaszálásáról, az ingatlan rovar- és rágcsáló mentesítéséről, a kórokozók és kártevők elleni védekezésről,

b) az ingatlan és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és közút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, hulladék és gyommentesítéséről, szükség szerinti kaszálásáról, az allergén növények irtásáról és a parlagfű virágzásának megakadályozásáról,

c) a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, annak elszállításáról, a hó eltakarításáról és síkosság mentesítéséről,

d) a beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről, szükség szerinti kaszálásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok eltávolításáról, annak elszállításáról,

e) a telekingatlanról a gyalogos közlekedésre szolgáló terület, valamint az úttest fölé nyúló, továbbá az elektromos légvezetékeket veszélyeztető ágak és bokrok megfelelő nyeséséről úgy, hogy azzal biztosítsa a gyalogos-, illetve a közúti forgalom akadálymentességét és köteles gondoskodni a nyesedék elszállíttatásáról,

f) a hó és jég okozta balesetveszély elhárításáról,

g) az épületek csapadékvizeit közterületekre kivezető, közterületen megépült csapadékvíz elvezető rendszer (járdába épített tisztítóaknák, folyókarácsok, kifolyócsövek, nyílt folyókák) tisztántartásáról, karbantartásáról,

h) szennyvízcsatornába esővizet vezetni tilos.

i) A csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos.

j) Az ingatlantulajdonos a közterület tisztítása során összegyűjtött települési szilárd hulladékot köteles a rendeletben meghatározott gyűjtőedényzetbe vagy más gyűjtőeszközbe elhelyezni és elszállításáról gondoskodni.

k) az ingatlanon lévő madarak fészkelő helyei alatti közterület szennyeződéstől való megtisztítása.

(2)2 Nyílt elvezetésű árkot lefedni csak a közút kezelőjének hozzájárulásával szabad. A lefedett árok csövezése 40 cm-nél kisebb áteresszel tilos. A lecsövezett szakasz vízelevezetéséről, a csapadékvíz víznyelőkön keresztül történő vízelvezetéséről az árok lefedését végző személynek kell gondoskodnia.

(3)3 Az ingatlan közúti csatlakozását / telekbejárót / csak a közút kezelőjének hozzájárulásával lehet létesíteni. A közúthoz való csatlakozást a közterület szintjének magasságában bevágás, feltöltés nélkül, a nyílt árok felett legalább 40 cm átmérőjű áteresszel, az út felé lejtő teleknél rácsos víznyelővel kell megoldani.

(4)4 Amennyiben az ingatlan tulajdonosa életkora, egészségi állapot egyéb méltánylást érdemlő körülményei miatt e rendeletben előírt kötelezettségek teljesítésére nem képes kérelmére és költségére a polgármester - külön engedélyével - a munkát elvégeztetheti.

(5)5

(6)6

(7)7

3/A. §8 (1) Az ingatlan használójának a közterület tisztántartásával kapcsolatos feladatai:

a) Az ingatlanhasználó kötelessége az ingatlannal határos közterület, az ingatlan előtti járda, úszótelek esetén az épület körüli járda, illetve járda hiányában az ingatlan melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének gondozása, tisztántartása, hulladék- és gyommentesítése, a burkolt területek síkosság mentesítése, valamint a hó eltakarítása. Amennyiben az ingatlant két közút is határolja, úgy ezek a feladatok mindkét közút irányában kötelezőek.

b) Az ingatlanhasználó tisztántartási kötelezettsége kiterjed a járda melletti zöldsávra, annak rendszeres kaszálására — ideértve a vízelvezető árkot is - az út széléig továbbá az ingatlanon lévő madarak fészkelő helyei alatti közterület szennyeződéstől való megtisztítása.

c) Az ingatlanhasználó kötelessége az ingatlannal határos nyílt árkok és azok műtárgyainak (kapubejárók) tisztán tartása, hulladék- és gyommentesítése, valamint a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és hulladékok eltávolítása, az akadálytalan vízelvezetés folyamatos biztosítása. Ezek a kötelezettségek valamennyi ingatlan, a be nem épített ingatlan használójára is kiterjednek.

d) Az ingatlan használója köteles a járdán felburjánzó gazt - a burkolat rongálása vagy környezetszennyezés nélkül - kiirtani.image2.jpg

e) A több épület elhelyezésére szolgáló építési teleknél (tömbtelek), az úszóteleknél az épület körüli járdát vagy az épület körüljárására szolgáló területet és azt a közterületi járdával összekötő járdaszakaszt az épület használója vagy használói egyetemlegesen kötelesek tisztán tartani.

f) Az ingatlanok előtti nyílt csapadékvíz levezető árkokat feltölteni, betemetni tilos, továbbá tilos az árkokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni. A járdaszakasz melletti nyílt árok hulladék-, hordalék-, gyom- és síkosság mentesítésére a 3. § (1) bekezdésben foglalt szabályokat kell alkalmazni. Amennyiben az ingatlanhasználó a felszólítás ellenére a megadott határidőig az eredeti állapotot nem állítja vissza, úgy a szükséges munkákat az ingatlan használójának terhére, költségére és felelősségére az Önkormányzat elvégeztetheti.

4. § (1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.

(2) Beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak (bonyolítónak), ezt követően a kivitelezés befejezéséig a kivitelezőnek kell gondoskodni az általa elfoglalt terület tisztántartásáról.

(3) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatokat úgy kell végezni, az építési és bontási anyagokat, a kiásott földet úgy kell tárolni, hogy por és egyéb szennyeződés ne keletkezzen.

(4) Közterületen építési, bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni. Magánterületen engedély nem szükséges, de csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.

(5) Közterületen bárminemű burkolat (úttest, járda stb.) felbontása csak a Jegyző, az országos közúthálózatba tartozó utak tekintetében a közút kezelőjének hozzájárulásával lehetséges, kivétel a hibaelhárítás. Hibaelhárítás esetén a bontást utólagosan be kell jelenteni a Jegyzőnek, aki ezt írásban tudomásul veszi. A bontási engedélyben meg kell határozni a felelős személyt a munkálatok befejezésének határidejét és elő kell írni a helyreállítás minőségét.

(6) Amennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladék anyag keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 48 órán belül a kivitelezést végző szervnek vagy személynek el kell szállítani, és a közterületet helyre kell állítani és meg kell tisztítani.

(7) Tilos közútra, útpadkára salakot, építési törmeléket, illetve szemetet szállítani és helyezni. Közterületre kihordott szemetet vagy építési törmeléket az érintett ingatlan tulajdonosa köteles felszólításra 48 órán belül saját költségén összetakarítani, illetve elszállítani.

(8) Építési törmeléket az Önkormányzat által kijelölt területen szabad elhelyezni, az építési engedélyben előírtak szerint.

5. § (1) Közterületen szennyező anyagot (szemetet, rongyot, egyéb hulladékot) csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállításból semmi ki ne hulljon, por és csepegés ne keletkezzen. Ha a szállítás közben a terület szennyeződnék, a szennyeződés előidézője köteles azt eltávolítani és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál, a köz- vagy magánterület szennyeződik, a szennyeződés előidézőjének azt a fel- vagy lerakás elvégzése után nyomban meg kell tisztítani.

6. § (1) A község közterületén tilos járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz. Lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a szennyeződés közterületre ne kerüljön.

(2) Zalamerenye Község területén a közterületeken a gondozott zöldterületre járművel ráhajtani, azon parkolni, azt bármi módon károsítani tilos.

7. § (1) Közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített helyen szabad elhelyezni. Tilos az építményeket, kerítéseket, élőfákat bármilyen felirattal megrongálni, a közszemérmet és közízlést sértő feliratokat, plakátokat közterületen elhelyezni. A hirdető 24 órán belül köteles saját költségén ezeket eltávolítani. Amennyiben az elhelyező személye nem ismert, akkor az önkormányzat gondoskodik azok eltávolításáról. Ha az elhelyező személye ismert, de nem tesz eleget eltávolítási kötelezettségének, úgy azt az önkormányzat az elhelyező költségére és terhére végzi el.

(2) Épületen (kapun, ablakon stb.) egyéb létesítményen lévő, idejét múlt hirdetményt az elhelyező köteles eltávolítani, az aktualitás vesztését követő 3 napon belül.

Közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések

8. § (1) Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni.

(2) Aki Zalamerenye közigazgatási területén lévő köz-és magánterületek, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

(3) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, vagy élősködők, rovarok szaporodásához nyújt táptalajt, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.

(4) Az állattartással kapcsolatos köztisztasági feladatokról külön rendelet rendelkezik.

(5) Állati hulladék ártalmatlanná tételéről annak tulajdonosa köteles gondoskodni. Közúton ill. közterületen történt állat elhullását – ha annak tulajdonosa ismeretlen – azonnal be kell jelenteni. Az állati hulla elszállításáról a polgármester által megbízott személy gondoskodik.

(7) A Közterületen állatok által okozott szennyezés és az állati ürülék eltakarításáról az állat tulajdonosa haladéktalanul köteles gondoskodni.

9. § (1) Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.

(2) a település területén lévő élő vízfolyásokba, vízelvezető árkokba, szabad területekre, valamint ásott kutakba, tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos.

10. § Tilos

a) az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni, megrongálni,

b) a közterületen, zöldterüIeten lévő növényeket (fa, díszcserje stb.) megrongálni, csonkítani, leszakítani,

c) a parkosított és füvesített zöldterületet rendeltetésellenesen használni.

Síkosságmentesítés és hóeltakarítás

11. § (1) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponként többször is, hóesés után azonnal el kell takarítani, fel kell hinteni. A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (homok, salak, fűrészpor, kőporliszt) kívül klorid tartalmú fagyáspont csökkentő szer (pl.. konyhasó) használata csak külön jogszabályban előírtak szerint alkalmazható. Az ilyen anyagot tárolóedényben, környezetszennyezést kizáró módon kell tárolni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni.

(2) Klorid tartalmú vegyszer használata zöldterületen, illetve azok közvetlen környékén tilos.

(3) A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezettnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.

(4) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.

(5) Tilos az összerakott hó elhelyezése:

a) a gyalogos közlekedési útvonalon,

b) az útkereszteződésben,

c) az úttorkolatban,

d) a kapubejárat elé, annak szélességében,

e) a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, a jármű megállóhelye és a járda között,

f) a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein

A kereskedő, utcai árus és rendezvényszervező kötelezettségei

12. § (1) Az üzlet, egyéb elárusítóhely, vendéglátó, és szolgáltató egység előtti és melletti járdaszakaszt, valamint ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonos köteles tisztán tartani, a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni. A tulajdonos (használó, bérlő) köteles a burkolt területen a síkosság mentesítéséről és a hó eltakarításáról gondoskodni.

(2) Az ingatlan előtti és mellettijárdát a tulajdonos köteles naponta mind a téli, mind a nyári időszakban legkésőbb reggel 7 óráig letakarítani, a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani, zárás elölt összetakarítani.

13. § (1) Az utcai árus köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.

(2) Közterületen rendezett vásár, sport- és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt kővetően a területnek és közvetlen környezetének tisztántartásáról, továbbá a terület eredeti állapotban történő visszaadásáról.

14. § (1) Vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépek, járművek tárolása közterületen tilos.

(2) Az engedéllyel igénybe vett közterület és az azt körülvevő 10 méteres területsáv tisztántartása az alkalmi használó kötelessége.

(3) Az árusításból keletkező hulladék gyűjtésére zárható edényt kell kihelyezni és azt saját költségen elszállítani.

III. Fejezet

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése

15. § (1) Zalamerenye község belterületén, avart és kerti hulladékot a szabadban égetni pénteki és szombati napokon 9 órától 17 óráig lehet, amennyiben az időjárási viszonyok ezt lehetővé teszik.

(2) Az avar és kerti hulladék égetése csak jól kialakított tűzrakóhelyen és telken történhet úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

(3) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(4) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(5) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható.

(6) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

IV. Fejezet

A parlagfű elleni védekezés helyi feladatai

16. § (1) Zalamerenye Község közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban; a bérlők a bérleményükben) lévő területet kötelesek a virágzó parlagfűtől mentesen tartani.

(2) A parlagfű irtásáról - virágzás előtt - az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.

(3) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszer, illetve engedélyezett készítmények, peszticidek) felhasználásával kell elvégezni.

(4) A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében a megyei Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság szakvéleménye az irányadó.

17. § (1) A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyével, irtásával, továbbá a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók lakosság körében történő tudatosításáról az önkormányzat szórólapok által valamint a hangosító berendezés igénybevételével gondoskodik.

(2) A szórólap mintáját az 1. sz. melléklet tartalmazza.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

18. § (1) E rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.

1

Módosította a 2/2020. (V.29.) Pr. 1.§. (1) bekezdése Hatályos 2020.05.30-tól

2

Módosította a 2/2020. (V.29.) Pr. 1.§. (1) bekezdése Hatályos 2020.05.30-tól

3

Módosította a 2/2020. (V.29.) Pr. 1.§. (1) bekezdése Hatályos 2020.05.30-tól

4

Módosította a 2/2020. (V.29.) Pr. 1.§. (1) bekezdése Hatályos 2020.05.30-tól

5

Hatályon kívül helyezte a 2/2020. (V.29.) Pr. 1.§. (2) bekezdése Hatálytalan 2020.05.30-tól

6

Hatályon kívül helyezte a 2/2020. (V.29.) Pr. 1.§. (2) bekezdése Hatálytalan 2020.05.30-tól

7

Hatályon kívül helyezte a 2/2020. (V.29.) Pr. 1.§. (2) bekezdése Hatálytalan 2020.05.30-tól

8

Beiktatta a 2/2020. (V.29.) Pr 2. §-a Hatályos 2020.05.30-tól