Zalamerenye Község Képviselő-testületének 6/2017 (IV.29..) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 04. 30

Zalamerenye Község Képviselő-testületének 6/2017 (IV.29..) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

2017.04.30.

Zalamerenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Zalamerenye község közigazgatási területén történő házasságkötési eljárásokra (a továbbiakban együtt: anyakönyvi esemény), az eljárásban részt vevő személyekre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

(1) alapszolgáltatás: az anyakönyvvezetőnek a hivatali helyiségben a munkaideje alatt az anyakönyvi esemény során jogszabályban rögzített eljárása és szövege

(2) hivatali helyiség: Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal I. emeleti nagyterme (Zalakaros, Gyógyfürdő tér 1.) és az anyakönyvvezető hivatali helyisége

(3) hivatali munkaidő: a Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend

(4) többletszolgáltatás: az anyakönyvvezetőnek a hivatali munkaidőn kívüli, a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény során jogszabályban rögzített eljárása és szövege

3. § (1) Hivatali munkaidőben anyakönyvi eseményre a munkaidő teljes időtartamában sor kerülhet.

(2) Anyakönyvi esemény - az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At.) 3. § i) pontjában meghatározott munkaszüneti nap kivételével, ide nem értve az At. 27. § (2) bekezdésében foglalt okot - hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig naponta 16.00 órától 19.00 óráig, pénteken 13.30 órától 19.00 óráig, szombaton 9.00 órától 19.00 óráig terjedő időszakban tartható.

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli, illetve a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló eljárás kérelemre indul.

(2) A hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn túli anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelemnek minősül az anyakönyvi esemény létesítésére irányuló szándék bejelentéséről felvett jegyzőkönyv.

(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelem esetén a kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, vagy a használatról szóló megállapodás másolatát.

5. § (1) Az anyakönyvi esemény minden olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó szertartáshoz szükséges feltételek adottak és ahol az anyakönyvi iratok védelme biztosított.

(2) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvi esemény engedélyezését megelőzően – amennyiben a kért helyszínen anyakönyvi esemény korábban még nem lett engedélyezve – az anyakönyvvezető köteles helyszíni szemle során meggyőződni arról, hogy a helyszín az At-ben, továbbá az e rendeletben foglalt feltételeknek megfelel. Az anyakönyvvezető megállapításairól a jegyzőt írásban tájékoztatja.

6. § (1) Az alapszolgáltatás díjmentes a hivatalos helyiségben, hivatali munkaidőben történő anyakönyvi esemény lebonyolítása esetén.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli, hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja bruttó 10.000,- Ft.

(3) A hivatali helyiségen kívül tartandó anyakönyvi eseményért bruttó 20.000 Ft díjat kell fizetni az önkormányzat részére.

(4) Rendkívüli körülmény esetében különös tekintettel a házasulandók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

7. § (1) A többletszolgáltatás díját az anyakönyvvezető által rendelkezésre bocsátott készpénz átutalási megbízás útján kell megfizetni. A befizetésről szóló bizonylatot legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 3 nappal az anyakönyvvezetőnek be kell mutatni.

(2) A többletszolgáltatásért fizetett díj visszajár, amennyiben a díjat befizették és az anyakönyvi eseményt legkésőbb annak megtartása előtt 3 nappal az anyakönyvvezetőnél személyesen lemondták. A többletszolgáltatási díj visszafizetéséről ez esetben az anyakönyvvezető írásos jelzése alapján a Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Osztálya gondoskodik az anyakönyvvezető jelzésének kézhezvételét követő 8 napon belül.

(3) A többletszolgáltatásért befizetett díj nem jár vissza, ha az anyakönyvi eseményen a pár előzetes lemondás nélkül nem jelent meg.

8. § (1) A hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy a kifizetéskori illetményének szabadidőre járó arányos összege illeti meg.

(2) A jegyző az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetők részére évente egy alkalommal, a tárgyév március 31-éig történő kifizetéssel 40 000 Ft nettó összegű költségtérítést biztosít.

(3) A kifizetett költségtérítés felhasználása és elszámolása az alábbiak szerint történik:

a) az anyakönyvvezető köteles a támogatás összegével a hivatal nevére szóló, a számviteli szabályoknak megfelelő számlával legkésőbb a tárgyév december 15. napjáig elszámolni;

b) a számlán feltüntetett vásárlási időpontként az adott év január 1-től december 15-ig terjedő időszak szerepelhet;

c) A számlákon megnevezhető:

ca) felsőruházati termék: szoknya, kosztüm, blúz, öltöny, nadrág, zakó, ing, blézer;

cb) lábbeli: cipő, csizma;

cc) kiegészítők: női táska, sál, harisnya, öv, ékszerek;

cd) fodrászati szolgáltatás.

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépését követően hatályát veszti Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjáról szóló l1/2014. (VI.18.) számú önkormányzati rendelete