Zalamerenye Község Képviselő-testületének 11/2018 (IX.20.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2018. 11. 21- 2020. 05. 29

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2018 (IX.20.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről


Zalamerenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 18. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 8. § (2) bekezdésében, 142/B. §-ában, a 142/C. §-ában, a 143. § (4) bekezdés d) pontjában és az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 134. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.


1. Általános rendelkezések

1.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed minden 14. életévét betöltő természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre (továbbiakban: aki), aki Zalamerenye község közigazgatási határain belül az e rendeletbe ütköző cselekmények valamelyikét követi el.

(2) E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályai a közösség érdekében meghatározott azon szabályok összessége, amelyek a békés együttélést, a lakosság nyugalmát biztosítják.

(3) E rendeletben a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény, mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartása, amely a rendeletben meghatározott közösségi együttélés szabályaiba ütközik.

(4) Nem állapítható meg a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás megvalósulása, ha a tevékenységgel, mulasztással vagy jogellenes állapot fenntartásával szabálysértés vagy bűncselekmény valósul meg, vagy a tevékenység, mulasztás vagy jogellenes állapot fenntartása esetére más jogszabály közigazgatási bírság alkalmazását írja elő.


2. A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások

Közterületek elnevezésére, valamint azok jelölésére vonatkozó szabályok megszegése

2.§ Aki a közterületek elnevezésének valamint a házak számozásának rendjéről szóló 9/2014. (VI.18.) önkormányzati. rendelet 11. § (2) és (3) bekezdésében valamint a 13. §-ban foglaltakat megsérti természetes személy esetén 200 000 forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében 2 000 000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.


A települési szilárd hulladék kezelésére vonatkozó szabályok megsértése

3.§[1]


Zajjal járó szabadtéri munkákra vonatkozó szabályok megsértése


4. §[2] Aki a zajjal járó szabadtéri munkák rendjéről szóló 10/2018 (IX.20.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) b) pontjában foglaltakat megsérti természetes személy esetén 200 000 forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében 2 000 000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.


Közterület engedély nélküli használata

5. §[3] Aki a közterületet a közterületek használatáról szóló 9/2004. (IV.16.) önkormányzati rendelet 14.§-15.§-ban foglaltakat - a közterületen való engedély nélküli árusítás kivételével -nem tartja be, természetes személy esetén 200 000 forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében 2 000 000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Helyi környezetvédelmi szabályok megsértése

6. §[4] Aki helyi környezetvédelemről, a közterületek tisztantartásáról szóló 19/2016 (XII.1.) önkormányzati rendelet 3.§. (2)-(7) bekezdéseiben, 5.§., 6.§., 9.§. - 14.§-iban foglalt rendelkezéseket nem tartja be, természetes személy esetén 200 000 forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében 2 000 000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.


3. Eljárási szabályok

7. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti közigazgatási eljárás lefolytatására a Zalamerenye Község Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatásköre alapján a jegyző jogosult.


8. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény, az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény és a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


9. § A közösségi együttélés szabályainak megsértője nem vonható felelősségre e rendelet alapján, ha a szabályszegő magatartás büntető-, szabálysértési vagy más közigazgatási szabályszegést szabályozó jogszabály hatálya alá tartozik.


10. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.


11. § A bírság összegének megállapításakor figyelemmel kell lenni a közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartás súlyára, közösségre veszélyes jellegére, a közrend védelmére és a közterületek rendjének biztosítására. A bírság kiszabásánál súlyosító körülményként kell értékelni, ha a magatartást tanúsító személyt korábban azonos cselekmény vagy mulasztás miatt e rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották. A bírság kiszabásánál enyhítő körülményként kell értékelni a magatartást tanúsító személy eljárást segítő, együttműködő magatartását.


12. § (1) 18 év alatti természetes személlyel szemben helyszíni bírság kiszabásának nincs helye.

(2) A 18 év alatti eljárási képességgel rendelkező természetes személlyel szemben közigazgatási bírságot abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelme vagy megfelelő vagyona van.


13. § Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás folyamatos cselekmény vagy mulasztás formájában valósul meg, az elkövető a jogellenes állapot megszüntetésére kötelezhető, a megszüntetés elmulasztása esetén végrehajtásnak van helye és a közigazgatási bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.


14. § A közigazgatási hatósági eljárás megindítása, a közigazgatási bírság kiszabása, a bírság megfizetése a közösségi együttélés alapvető szabályait sértőt nem mentesíti az elkövetett jogsértés miatti, a külön jogszabályban, egyedi hatósági határozatban előírt kötelezettsége teljesítése alól.


15. § Nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályának megsértése olyan halasztást nem tűrő elhárítási, vagy helyreállítási tevékenység, vagy cselekmény kapcsán, amely a katasztrófa elleni védelmet, a veszélyhelyzet megelőzését, életveszély elhárítását, üzemzavar közérdekből szükséges elhárítását, azonnal fenyegető kár elhárítását szolgálja.


16. § A határozata ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a jegyzőhöz benyújtott, a Zalamerenye Község Önkormányzat Képviselő-testületének címzett fellebbezésnek van helye. A fellebbezésről a Képviselő-testület a beérkezést követően, soron következő - de legalább 8 nappal később tartandó - ülésén dönt.


17. § (1) A kiszabott közigazgatási bírságot a döntés véglegessé válásától számított 30 napon belül kell megfizetni.

(2) A kötelezett az (1) bekezdés szerinti határidőn belül részletfizetés iránti kérelmet terjeszthet elő. A kérelem illetékmentes.


4. Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet 2018. október 1. napján lép hatályba.


            Ódor László Lajos                                                     Szabóné dr. Csányi Marianna

            polgármester                                                                          jegyző

Z Á R A D É K:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Zalamerenye, 2018. szeptember 20.                                     Szabóné dr. Csányi Marianna

jegyző

[1]

Módosította a 15/2018. (IX.20.) Ör. 1. §-a Hatályos 2018.11.21-től

[2]

Módosította a 15/2018. (IX.20.) Ör. 2. §-a Hatályos 2018.11.21-től

[3]

Módosította a 15/2018. (IX.20.) Ör. 3. §-a Hatályos 2018.11.21-től

[4]

Módosította a 15/2018. (IX.20.) Ör. 3. §-a Hatályos 2018.11.21-től