Sand Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 03. 15

Sand Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

2023.03.15.

Sand Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet területi hatálya kiterjed Sand község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő köztemetőre. A rendelet személyi hatálya érvényes tulajdonosra, fenntartóra, üzemeltető, temetkezési tevékenységet végzőkre, szolgáltatást igénybe vevőkre, akik a hozzátartozóik vagy más személy eltemettetéséről gondoskodnak, valamint akik a temetőbe belépnek.

2. A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

2. § (1) Sand község köztemetője: Sand 333. hrsz.-ú terület.

(2) Köztemetőben a szociális temetés helyét az önkormányzat a Sand 333 hrsz területen jelöli ki, azzal, hogy a polgármester határozza meg a szociális temetés célját szolgáló sír sort és a szociális parcellát, urnás temetések számára szociális temetkezési helyet. A szociális temetéssel kapcsolatosan az önkormányzat hatáskörét a polgármesterre ruházza át. A temetkezés rendjére vonatkozó e rendelet szerinti szabályokat a szociális temetés esetén a 1999. évi XLII. törvény, valamint a 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben leírtak figyelembevételével kell alkalmazni.

(3) A köztemető tulajdonosa és fenntartója Sand Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat).

(4) A köztemető fenntartójának feladata a temető kegyeleti méltóságának őrzése.

(5) A köztemető fenntartója gondoskodik a ravatalozó, a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek biztosításáról.

(6) A köztemető fenntartója a tulajdonos, a kezelői jogot külön szerződés, megállapodás szerinti ideig térítés, vagy térítésmentesen átadhatja.

(7) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot, az üzemeltetőt nem terheli.

(8) Az Önkormányzat, mint a köztemető tulajdonosa biztosítja a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 9. § (1) bekezdés a-h) pontjaiban foglaltakat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint.

3. A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

3. § (1) A temetkezési tevékenység során a köztemetőben vasárnap és ünnepnapok kivételével minden nap lehet temetni.

(2) A köztemető nyitvatartásáról a temetőszabályzat rendelkezik.

(3) A temető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket a temető főbejáratánál kell közzétenni.

(4) A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja, a látogatókat megbotránkoztatja.

(5) A vízvételi lehetőséget a köztemető területén a temető tulajdonosa biztosítja.

(6) A köztemetőbe állatot - kivéve vakvezető kutya - bevinni tilos.

(7) A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása.

(8) A köztemető területén a látogatók nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jogának gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

(9) A temető területén lévő vízvételi helyből csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen víz.

(10) A temetőbe való behajtás díjtalan.

(11) A mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek pedig a temető üzemeltetőjének írásos engedélye alapján a temetőben kiépített utakat gépjárművel ingyenesen használhatják.

(12) A köztemető területére tehergépjármű, munkagép, lovas kocsi csak a temetkezési tevékenységgel, a fenntartási munkákkal, síremlékek felállításával összefüggésben és csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be.

(13) A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékokat, szemetet lerakni csak az erre a célra kihelyezett hulladéktárolókban szabad, amely díjtalan. A temető hulladéktárolóiba földet, törmeléket, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot lerakni tilos.

(14) Az építéssel, bontással keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés, bontás befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

(15) A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy annak eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(16) A temetőt nyitvatartási idő alatt bárki korlátozás nélkül látogathatja, sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül a temetőben nem tartózkodhat.

(17) Sand község területén a köztemetőben szabad ravatalozni. Kivételes esetben a temetőn kívül ravatalozásra engedélyt a Népegészségügyi Osztály adhat.

(18) Fertőző betegségben elhunytak koporsóit a ravatalozóban felnyitni nem szabad.

(19) A temető fenntartója /üzemeltetője/ köteles a ravatalozó és hűtőberendezés állandó üzemképes állapotáról és rendjének fenntartásáról gondoskodni.

4. Temetési helyek kialakításának rendje

4. § (1) A köztemető területét parcellákra (Sírhelytáblákra), ezeket sorokra, a sorokat pedig sírhelyekre kell felosztani. A parcellákat betűjellel (A, B, C, stb.), a sorokat római számmal, a sírhelyeket pedig arab számokkal kell jelölni.

(2) A parcellákba és sírhelysorokba a temetkezés az elhalálozás idejének megfelelő sorrendben történik. A parcella mérete megközelítőleg négyzet alakú. Az egyes sírhelysorok között legalább 0,6 m távolságot kell elhagyni.

(3) A temetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani: koporsós temetés esetén egyes, illetve kettős sírhelyeket.

(4) Az elhamvasztott halottak hamvait tartalmazó urnák a sírokba elhelyezhetők.

(5) Előzetes egyeztetést követően sírbolt is létesíthető, ha arra igény merül fel. A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: 2 méter.

(6) Sírhelyek, sírboltok, urnasírhelyek csere, adásvétel tárgyai nem lehetnek, de eredeti állapotukban visszaválthatók.

5. A temetés, temetési hely gazdálkodási szabályok

5. § (1) A temetés módja: hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás szerint.

(2) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta. E rendelkezési jog kiterjed a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására, s gondozására.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetve az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

(4) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összege: egyes sírhely esetén: 5000,- Ft, kettős sírhely esetén: 10.000,- Ft.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(6) Földbe temetésnél jól zárható, környezetbarát anyagból készült, résmentes koporsó használható. Fém, üveg, műanyagból készült termék használata tilos.

(7) A síremlék nem foglalhat el a rendeletben meghatározott sírhelynél nagyobb területet. A sírhelyek fölé emelt síremlék, valamint a fejfák karbantartásáról, helyreállításáról a létesítő, vagy az örökös, saját költségén köteles gondoskodni.

(8) Az Önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosult figyelmét felhívhatja, az életet, veszélyeztető állapot fennállása esetén köteles felhívni a sírjel vagy a sírbolt helyreállítására, gondozására.

(9) A felhívás a temetési hely megjelölésével az önkormányzat hirdetőtábláján 90 napra történő kifüggesztéssel is teljesíthető.

6. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

6. A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak

7. § (1) A sírgödör mélysége: 200 cm, koporsós rátemetés esetén a sírgödröt úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírok egymás közötti távolsága 60 cm.

(2) Az elhamvasztott halottak hamvait tartalmazó urnák a sírokba elhelyezhetők, de az urna a terepszinthez viszonyítva minimum 1 méter mélyre kell, hogy kerüljön.

(3) A fertőző betegségben elhaltakra csak a közegészségügyi előírásoknak megfelelően lehet rátemetni.

(4) A sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező, de a sírokat, fenntartott sírhelyeket gondozni kell. Felhantolás esetén a sírdomb magassága maximum 50 cm lehet.

(5) A síremlék felállítása, felújítása, átépítése és elbontása csak az Önkormányzat előzetes hozzájárulásával történhet.

(6) Egy nagykoporsó helyén kettő kiskoporsó helyezhető el.

(7) A községi temető fenntartója köteles gondoskodni közös sír megfelelő kialakításáról a köztemető területén, a már lezárt temetőből, köztemető megtelt lezárt részeiből kikerülő holttestmaradványok, hamvak elhelyezésére.

(8) A síremlékeket felállítani, felújítani, átépíteni, lebontatni, elvinni a temető tulajdonosának engedélyével lehet.

(9) A síremlékek alapozásának méreteit a temető kezelője állapítja meg. A temető komolyságát, a kegyeletet, a közízlést sértő síremlék feliratok nem engedélyezhetők. A síremlék vagy szegélykő nem terjedhet túl a sír, illetve a sírbolt megállapított területénél.

(10) A síremlék fenntartásáról a temetésre kötelezettek tartoznak gondoskodni. Ha a síremlék összeomlásától lehet tartani, a köztemető kezelője felszólíthatja a kötelezettet(teket), hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Amennyiben a felhívás eredménytelen marad 6 hónap elteltével a temető kezelője a síremléket kiüríti, s azzal, valamint a felépítmény anyagával rendelkezik.

(11) A síremlékek szabályszerű felállítását a temető kezelője köteles ellenőrizni.

7. Sírgondozás, növényzet

8. § (1) A sírgondozási munkák elvégzésével – amennyiben az nem maguk végzik – a hozzátartozók szervezetet bízhatnak meg. Amennyiben a munkát szervezet végzi, úgy az ilyen tevékenységet a hozzátartozóknak a temető fenntartója felé be kell jelenteni.

(2) A sírok melletti ülőpad, fa, örökzöld a fenntartó előzetes engedélyével helyezhető el.

(3) A sírok bekerítésére szolgáló bármilyen szegélyek, síremlékek csakis a sírhelyen helyezhetők el. A sír területén kívül egyéb helyet elfoglalni nem szabad.

(4) A sírokon síremléket szilárd alapra kell felállítani.

(5) A sírdomb magassága 50 cm lehet. A sírokra olyan növényzet ültethető, amely terjedelménél fogva a sír körüli utakon a közlekedést nem gátolja.

(6) Fák és 2m magasságot meghaladó növényzet kivágását a temető fenntartója engedély alapján elrendelheti. Fát, cserjét a sírhelyen kívüli területre csak a temető fenntartója, vagy az általa megbízott személy vagy szervezet ültethet.

(7) Fásítást, növényzetváltást csak az Önkormányzat Képviselő-testületének határozatában meghatározottak szerint lehet.

8. Temetőfenntartási hozzájárulás és díjak

9. § Temetőfenntartási hozzájárulás 0 Ft, a temetőbe való behajtási díjtalan, a temetési hely megváltási és újraváltási díjáról pedig jelen rendelet 5. §-a rendelkezik.

9. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

10. § (1) A köztemetőkben temetkezési szolgáltatást végezhet az a vállalkozó, aki jogszabály alapján e tevékenység végzésére jogosult.

(2) Köztemetést csak az önkormányzat rendelhet el.

(3) Az Önkormányzat a temetési szolgáltatás során együttműködik az egyéni és társas vállalkozókkal.

(4) Az együttműködő szervezetek között – az egymásra utaltság következtében – fokozott együttműködésre van szükség. Elsődleges szempont a kegyeletet figyelembe vevő, magas színvonalú szolgáltatással párosult kulturált magatartás. Mindezek érdekében az üzemeltető temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(5) A temetkezési szolgáltató a tevékenység ellátása során köteles az eltemettetőnek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését – az egyházi temetések esetén az egyházi szertartás rendjének megfelelően – tiszteletben tartani.

(6) A temetkezési szolgáltató a temetés során csak olyan kelléket és cikkeket használhat fel, mely nem ütközik a törvénybe és olyan ravatalozást, vagy szertartást rendezhet, amely nem sérti a közízlést és a kegyeleti etikai normákat.

(7) A vállalkozó csak az ügyfél általi meghatalmazás alapján járhat el a temetkezési szolgáltatás ügyében.

10. A temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának rendje, összhangja

11. § (1) A vállalkozó a tevékenység megkezdése előtt köteles az üzemeltetőnek bejelenteni az elvégzendő munkák jellegét, a vállalkozó nevét és elérhetőségét (székhely, telefonszám). A vállalkozó a befejezését követően köteles a munkavégzés során keletkezett hulladékot elszállítani és a sír környezetét rendezetten, tisztán hagyni.

(2) A vállalkozónak a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a köztemető látogatóinak kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát és a temetési szertartásokat ne zavarják.

11. Köztemető megtelt részeinek lezárása és újbóli felhasználása

12. § (1) Amikor valamely sírhelytábla, urnasírhelynek kijelölt terület megtelt, a területet az Önkormányzat lezárja. A lezárt sírhelytáblák, illetve urnasírhelyek, urnafülkék részére kijelölt területnek az utolsó temetéstől számított 25 év, illetve 10 év eltelte utáni kiürítését a Képviselőtestület rendeli el.

(2) A kiürítést azt megelőzően hirdetményben, továbbá legalább három alkalommal a helyi /területi/ és országos sajtóban közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt legalább 6 hónappal, a továbbiakban pedig 2 havonként történjen. A hirdetményt Sand község hirdetőtábláján, valamint a temetőkapun, ravatalozón, és az érintett temetőrésznél kell kifüggeszteni.

(3) A kiürítés esetén az érdekelt hozzátartozók halottaik maradványait és síremlékeit - szabályszerű díjak megfizetése mellett - a rendelkezésre álló temetőhelyekre 6 hónap alatt áthelyezheti /exhumálhatják/. A síremlékkel csak az egyidejű exhumálás esetén rendelkezhetnek. Amennyiben a kiürítés után a sírhelytábla újra megnyitásra kerül a sírhelydíj újbóli megfizetése esetén a holttestmaradványok, hamvak a helyükön is maradhatnak.

(4) A határidő eltelte után a temető kezelője végrehajtja a sírhelytábla, valamint az urnasírhelyeknek kijelölt terület kiürítését, és gondoskodik a maradványok, hamvak közös sírba helyezéséről - nyilvántartás vezetése mellett.

(5) A nem gondozott, omladozó állapotban lévő sírboltokból a 60 évi elévülési idő elteltével a tetemmaradványok eltávolíthatók, ugyanez vonatkozik az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető síremlékekre is. Az így megüresedett sírboltok helyein lévő összes építőanyagok, síremlékek és maga a sírbolt és maga a sírbolt felett a temető fenntartója, illetve kezelő szabadon rendelkezik, amennyiben a karbantartásra vonatkozó felhívás eredményre nem vezetett.

(6) Ha valamely sír megszüntetése a használati idő eltelte előtt válik szükségessé, az áthelyezés költségeit az viseli, akinek érdekében az áthelyezés történik.

12. Nyilvántartások

13. § (1) A temető üzemeltetője a temetőben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 15. §-ban foglaltak szerint nyilvántartást vezet.

(2) A köztemető térképét a tulajdonosnak kell elkészíteni, melynek igénybevett sírhelyére a nyilvántartási számot rá kell vezetni.

(3) A köztemető nyilvántartó könyvéből köteles a nyilvántartó a felek részére díjtalan szóbeli, vagy írásos tájékoztatást adni.

(4) A nyilvántartás szabályszerű vezetését a közös hivatal végzi.

(5) A köztemetőre vonatkozó nyilvántartókönyvek és ügyiratok nem selejtezhetők.

14. § Hatályát veszti A temetőkről és a temetkezésről szóló 10/2000. (XII. 28.) önkormányzati rendelet.

15. § Ez a rendelet 2023. március 15-én lép hatályba.