Kisrécse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2000 (IX.16.) önkormányzati rendelete

a középületeknek és közterületeknek nemzeti és községi ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2000. 09. 16

Kisrécse

Község Önkormányzata Képviselő- testületének

5/2000( IX.16) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a középületeknek és közterületeknek nemzeti és községi ünnepeken

történő fellobogózásáról


Kisrécse Község Önkormányzatának Képviselő- testület a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársasára utaló elnevezésének a használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. Törvény 21. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján a következő rendeletet (továbbiakban/R./) alkotja:


1.§


(1) A rendelet hatálya Kisrécse Község közigazgatási területén kiterjed minden középületre és közterületre.


(2)Valamennyi középületet és közterületet fel kell lobogózni:

a/ március 15-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napján;


b/ augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén;


c/ október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989.évi kikiáltásának napján.


(3) A (2) bekezdésben felsorolt napokon középületekre  a magyar nemzeti lobogót, önkormányzati tulajdonban lévő középületek esetében, valamint közterületeken a magyar nemzeti lobogót kell tűzni.

2.§

(1) A magyar nemzeti lobogó beszerzéséről a középület tulajdonosa, használója, közterületek tekintetében az Önkormányzat a Körjegyzőség Hivatala( a továbbiakban: Hivatal) útján gondoskodik.

(2) A nemzeti ünnepekről és a község napjáról történő méltó megemlékezés érdekében a fel lobogózáskor tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni a /R/ 1. számú mellékletében meghatározottak szerint.

3.§

(1) A fellobogózást az ünnepet megelőző napon 22.00 óráig, a zászlók leszedését az ünnepnap elteltét követő 24 órán belül kell elvégezni.

(2) Közterületeken álló létesítményekre, különösen köz- és díszkivilágító berendezésekre, forgalomirányító jelzőlámpákra zászlótartót csak úgy szabad felszerelni, a hogy a létesítmény üzemeltetését, karbantartását ne akadályozza, balesetet ne okozzon.


4.§

(1) A község polgármestere( továbbiakban: polgármester) a /R/ 1. § (2)-(3) bekezdésében elsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti Kisrécse község közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózását.

(2) A középületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni, a polgármester határozza meg.


(3) A fellobogózás egyes útvonalakon vagy egyes útvonalak által határolt közterületekre is elrendelhető.

(4) Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörű szervek jelentős események alkalmából kérhetik a polgármestertől a fellobogózás elrendelését, amennyiben vállalják annak költségeit.

(5) A magyar nemzethez , valamint Kisrécse község polgárainak közösségéhez való tartozás jelképeként magánszemélyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is fellobogózhatják ingatlanukat. A Hivatal ellenérték megfizetésének fejében zászlót bocsát a kérelmezők rendelkezésére.

5.§


(1) Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló, így különösen a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai, a község országgyűlési képviselői, a Zala Megyei Közgyűlés tagjai elhunyta vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az önkormányzati tulajdonban lévő középületek, közterületek gyászlobogóval való fellobogózását.

6.§[1]


(1) Aki az e rendelet 2.§- 3.§-aiban foglalt kötelezettségeket megszegi, szabálysértést követ le és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. A zászló kitűzésére irányadó jogszabályi rendelkezések betartásának ellenőrzéséről a jegyző gondoskodik.


7.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről-a helyben szokásos módon- a jegyző gondoskodik.


Kisrécse, 2000. szeptember 15.


Milei Vince                                                                                       Szegedi Bernadett

polgármester                                                                                      körjegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetésre került 2000. szeptember 16.-án


Szegedi Bernadett

körjegyző






I. számú Melléklet



1. Zászló- és hozzá tartozó zászlórúd- méretek

Zászló                                                 Zászlórúd       

100 x 200 cm                                     2,5 m


2. Lobogó- és a hozzá tartozó árbocméretek

Lobogó                                               Árboc

100 x 200 cm                                     6 m

[1]

Hatályon kívül helyezte a 9/2012.(V.29.) sz. rendelet. Hatálytalan 2012. május 30-tól.