Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2000. 11. 30- 2023. 02. 14

Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről1

2000.11.30.

Kisrécse Község Önkormányzat Képviselő –testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. Törvényben( továbbiakban: Ttv.), valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1) Korm. rendeletben (továbbiakban: Korm.rend.), az egészségügyről szóló 1997.évi CLIV. Törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999.(IX.24) BM-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra, a tisztességes és méltó temetés, a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga feltételeinek biztosítása, a temetés lebonyolításában résztvevők együttműködése feltételeinek megteremtése érdekében az alábbi rendeletet ( továbbiakban: R. vagy rendelet) alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

Alapelvek

1. § (1) A tisztességes és méltó temetés valamint a halottak nyughelye előtti tiszteletadás joga mindenkit megillet az elhunyt személyére, vallási, lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozása, nemzeti- nemzetiségi hovatartozása, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül.

(2) Az eltemetést az elhunyt életben tett rendelkezései figyelembe vételével kell lebonyolítani.

(3) Temető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről a község önkormányzata útján gondoskodik.

2. § (1) Temetni, vagy exhumált halottak maradványait elhelyezni csak le nem zárt temetőben, le nem zárt temetőrészben lehet.

(2) Elhamvasztott személy hamvait tartalmazó urna bármely ingatlanon elhelyezhető vagy eltemethető, ahol a tulajdonos ( kezelő) továbbá az ingatlan jogszerű használója ehhez hozzájárult és a kegyeleti igények biztosíthatók.

(3) A hamvakat temetőn kívüli ingatlanon a tulajdonos( kezelő) előzetes hozzájárulása után lehet szétszórni.

Értelmező rendelkezések

3. § (1) E rendelet alkalmazásában

a, temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak;
b, köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temetető, illetőleg a temetőnek az a része, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti;
c, temetkezési emlékhely: a temetőn kívül, különösen templomban, altemplomban, templomkertben, történeti kertben, urna csarnokházban vagy más építményben és területen lévő, az elhunytak eltemetésére, urnák elhelyezésére és hamvak szétszórására szolgál;
d, temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól;
e, nemzeti sírkert ( nemzeti panteon): a műemléki védelem alatt álló, vagy a Nemzeti Kegyeleti Bizottság által annak minősített temető, hősi temető, hősi temetési hely, továbbá temetkezési emlékhely, kegyeleti emlékhely, temetési helyek összessége;
f, hősi temető, hősi temetési hely: háborúban vagy békaidőben, alkotmányos kötelezettség teljesítése közben elesettek eltemetésére, hamvaik elhelyezésére szolgáló temető, ( temetőrész), temetési hely, ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik;
g, kegyeleti emlékhely: elhunytak emlékének megjelölésére és megőrzésére létesített építmény, emlékmű, emlékjel, épületen elhelyezett emléktábla;
h, kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.
i, temetési hely feletti rendelkezési jog: a temetési hely megváltási (újraváltási) díja ellenében szerzett, a temetési hely használatára irányuló jogosultság, mely felöleli továbbá a jogosultnak a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására ( ide értve a rátemetést is ), a rendeletben meghatározott körű kötelezettségek teljesítését, s amely jog a vonatkozó jogszabályi előírások által meghatározott körben ruházható át, illetve szállhat át más személyre.
j, temetési hely megváltási (újraváltási) díja: a köztemető fenntartási feladatok ellátására kötelezett szervet illető, a rendeletben a temetési hely fekvése és a temetés módja szerint differenciáltan meghatározott mértékű díj, melyet a temetési hely- ide értve az elhunytak hamvainak szórására, bemosására kijelölt helyet is- felett rendelkezésre jogosult személy köteles a temetési hely megváltásakor, illetőleg újraváltáskor egy összegben megfizetni a temető üzemeltetőjének.
II. Fejezet

A temető használatának tárgyi és infrastrukturális feltételei

4. § (1) A temetők, és létesítményeinek alkalmasnak kell lenni az elhaltak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, valamint meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyeleti igényeknek is.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak maradéktalan megvalósítása érdekében az önkormányzatnak a temető rendeltetésszerű használatához biztosítani kell:

a, a temető és sírhelytáblák megközelítéshez szükséges utat,
b, a ravatalozóhoz, valamint a sírok megközelítéséhez szükséges útvonalakat,
c, a temető bekerítését, annak külső vagy belső oldalán cserje ill. fa ültetvény telepítésével.
d, A temetőben keletkezett hulladék gyűjtését, elhelyezését és kezelését,
e, vízvétel( kút, közkifolyó)- a csurgalék víz megfelelő elvezetésével,
f, az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt elbúcsúztatására alkalmas ravatalozót. A ravatalozó külső ravatalozásra is alkalmas és akadálymentesen megközelíthető legyen.
g, A temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtését, ( szomszéd község önkormányzatával kötött külön megállapodás alapján)
h, a temető bejáratára, fogadótér, a ravatalozóhoz vezető út, a ravatalozó környezetének parkszerű kialakítását, gondozását.
III. Fejezet

A temető használata, igénybe vétele

5. § A temető használatának szabályai, a temető rendje

(1) 10 éves aluli gyermek felügyelet (kísérő) nélkül a temetőben nem tartózkodhat.

(2) A temetőben mindenki a hely funkciójának, csendjének és a kegyeletnek megfelelő magaviseletet köteles tanúsítani. Tilos a temetőben minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a látogatók körében megbotránkozást kelt vagy kelthet, illetve kegyeletsértő.

(3) A temetőbe állatot bevinni, beengedni- vakvezető kutya kivételével- tilos!

(4) A temetők épületeit, építményeit (ravatalozó, kerítés, sír, síremlék) és tárgyakat, a sírokra ültetett növényzetet megrongálni, bepiszkítani, továbbá a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(5) A sírokra ültetett növényeket és a temetőbe bevitt virágokat kivinni nem szabad. Az elszáradt koszorút és virágot, ill. szemetet csak az elhelyezett hulladékgyűjtőbe szabad tenni. Az elszáradt koszorúk is csak itt bonthatók szét.

(6) A temetők területén a talajt és gyepet- a sírok kivételével- engedély nélkül felásni, bárhová elvinni tilos.

(7) A temetőbe tilos vegyszeres gyomirtást végezni.

(8) A temető területén csak a sírok és sírboltok díszítésér szolgáló tárgyakat (koszorú, virág, mécses, stb…) szabad elhelyezni. Az elhelyezett tárgyak, ültetett növények a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(9) Engedély nélkül elhelyezett, temető rendjét zavaró tárgyakat a temető fenntartója jogosult eltávolítani.

(10) A temetőkben a gyertya, mécse gyújtása során ügyelni kell arra, hogy tűzveszély ne keletkezzen.

(11) A temetőkben- a halottas kocsi és a mozgáskorlátozott személyt szállító jármű kivételével-, járművel behajtani tilos. Indokolt esetben (síremlékkészítés, stb…) a temető üzemeltetője ettől eltérően is rendelkezhet.

6. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitva tartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

(2) A temető nyitva tartási ideje: folyamatos

7. § (1) A nyitva tartási idő alatt a temetőt bárki ( 10 éven aluli gyermek csak felügyelettel) korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet- annak megkezdése előtt- a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.

(3) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat köztelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

8. §

A temető igénybevételének szabályai

(1) A temetésre kötelezett halott vizsgálati bizonyítvánnyal, ill. halotti anyakönyvi kivonat bemutatásával kérheti az igénybe vételt. Rendelkezési jogosítvány birtokában az üzemeltető (nyilvántartást vezető) szervnél jelentheti be a köztemető igénybevételét. Ha a fentiekkel nem rendelkezik, előbb azokat be kell szerezni
(2) Ha temetésre kötelezett személy nincs (ismeretlen helyen tartózkodik, vagy kötelezettségét nem teljesíti)- amennyiben Zalasárszeg község közigazgatási területén halt meg, -temetéséről az önkormányzat gondoskodik. Köztemetés esetén a köztemetésre vonatkozó szabályok szerint kell az elhunyt eltemetéséről gondoskodni.
(3) A község területén a köztemetőben szabad ravatalozni. A ravatalozó épület alkalmas az elhunyt felravatalozására. Temetőn kívüli ravatalozásra engedélyt az ÁNTSZ területileg illetékes városi intézete adhat.
(4) Fertőző betegségben elhunytak koporsóit a ravatalozóban felnyitni nem szabad. Az ilyen halottak ravatalozása tekintetében az ÁNTSZ utasításai a mérvadóak.
(5) A temető üzemeltetője köteles a ravatalozó, valamit a hűtőberendezés üzemképes állapotáról gondoskodni.
IV. Fejezet

A temetési hely gazdálkodási szabályai

9. § (1) Köztemető területét sírhelytáblákra ( parcellákra), a sírhelytáblákat sorokra, a sorokat pedig sírhelyekre kell felosztani. A parcellákat betűjellel (A,B,C,stb…), a sorokat római számmal, a sírhelyeket, pedig arab számmal kell jelölni.

(2) A parcellákba és sírhelysorokba a temetés általában az elhalálozás idejének megfelelő sorrendben történik. A sírokat egymástól 60 cm távolságra kell elhelyezni. A sorok között legalább 1 m távolságot kell biztosítani.

(3) A halottat csak koporsóban, az alábbi temetési formák szerint kell eltemetni.

a., egyes sírhelybe,
b., kettős sírhelybe,
c., sírboltba,
d., gyermeksírhelybe,
e., díszsírhelybe.
(4) Hamvasztásos temetés esetén az urnába elhelyezett hamvak temetési helye lehet:
a., urnafülke( kolumbárium),
b., urnasírhely,
c., urnasírhely,
d., sírbolt,
e., egyes, kettős, gyermeksírhely,
f., a 2. § (2) bek. szerinti feltételek esetén bármely ingatlanon történhet
g., hamvak a temető arra kijelölt részén szétszórhatók,
h., a 2. § (3) bek. esetén a hamvak temetőn kívüli ingatlanon is szétszórhatók.
V. Fejezet

Sírhely méret, sírjel alkalmazása, kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése sírgondozás szabályai

10. § (1) A felnőtt sírhelynek 210 cm hosszúnak és 90 cm szélesnek kell lennie. A kettős sírhely 210 cm x 190 cm nagyságú. A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységre kerüljön. A gyermeksír ( 10 éven aluli gyermek részére) 140 cm hosszú 60cm széles és 200 cm mély.

(2) Az egyes sírhelyen rendszerint csak egy koporsó, gyermeksírba, pedig csak 10 éven aluli gyermek koporsója temethető.

(3) A kettős (iker) sír kettő nagy koporsó elhelyezésére szolgál. A sírhely egy-egy részére ugyanolyan feltételekkel történhet rátemetés, mint az egyes nagysírba. A kettős sírhely hosszúsága 210 cm szélessége, 190cm, mélysége 200 cm.

(4) Sírbolt (kripta) legalább 2 koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely, melynek belső hossza 220-250 cm, szélessége két holttestre számítva 150 cm. Négy koporsó esetén a szélessége 300 cm. A sírbolt mélysége a terepszinttől általában 190 cm.

(5) A sírbolt ( kripta) építéséhez a temető tulajdonosának az előzetes hozzájárulás szükséges. A sírbolt birtokosa az, aki a használati díjat megfizette és birtokosi minőségét a sírbolt könyvbe bejegyeztette.

(6) A sírboltba történő temetésre a sírbolt tulajdonosának a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók. Amennyiben erre vonatkozóan nem intézkedett akkor a birtokos házastársát, egyenes ágbeli ( fel és lemenő)rokonait, továbbá utóbbiak házastársait lehet eltemetni.

(7) Sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező, de a sírokat, fenntartott sírhelyeket gondozni kell. Felhantolás esetén a sírdomb magassága max. 50 cm lehet.

11. § (1) A sírjel( síremlék) a baleseti veszély elkerülése végett legfeljebb 150 cm magas lehet. Indokolt esetben ettől eltérő méret is engedélyezhető. A sírokon a síremléket szilárd alapra kell felállítani.

(2) A síremlék felállítása, felújítása, átépítése és elbontása csak a temető tulajdonosának az előzetes hozzájárulásával történhet.

(3) A síremlék nem foglalhat el a szabályzatban meghatározott temetési helynél nagyobb területet. A sírhelyek fölé emelt síremlék, valamint a fejfák karbantartásáról, helyreállításáról a létesítő, vagy az örökös saját költségén köteles gondoskodni.

(4) A sírjel vagy a sírbolt helyreállítására, felújítására a temető tulajdonosa ( kezelője) a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot fennállása esetén köteles felhívni.

12. § (1) Temetési hely birtokosa által végezhető (végeztethető) munkák:

a, külön engedély nélkül:
- egynyári vagy évelő lágyszárú virág ültetése, ápolása
- cserepes, vágott, művirág és koszorú elhelyezése
b, a temető fenntartójának előzetes engedélyével:
- fás szárú növény ültetése
- síremlék állítása, sírkeret, fedett sírkeret (álsírbolt) készítése, valamint azok maradandó díszítése, szobor, felirat elhelyezése, megváltoztatása
c, építésügyi hatóság engedélye szükséges:
- a sírbolt (kripta) építéséhez.
- az urnafülke ( kolumbárium) és az urnasírbolt építéséhez.
(2) A temetőben végzendő minden munkát- kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetés hely növénnyel való beültetését és díszítését- a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni. Fák ültetésére az (1) bek. b, pontjában meghatározottak az irányadók. A sírokra olyan növényzet ültethető, amely terjedelménél fogva a sírok közötti közlekedést nem gátolja. A sír területén kívül egyéb helyet elfoglalni nem szabad.
(3) Temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet. A temetési helyek látogatását a munka végzése során akadályozni nem lehet.
(4) A búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.
VI. Fejezet

Kegyeleti közszolgáltatások feltételei, temetési hely megváltási díja, temető fenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételének díja.

13. § (1) A köztemető fenntartására és üzemeltetésére az önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási szerződést köthet azzal a gazdálkodó szervezettel, amely a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel. A szerződés érvényességi ideje 5 évnél rövidebb és 15 évnél hosszabb nem lehet, de újbóli megkötése nem zárható ki.

(2) Az üzemeltető feladatai:

a, a temetői szolgáltatás rendjének biztosítása,
b, egyéb vállalkozási tevékenységi rend kialakítása
c, temetések összehangolása
d, eltemetés (urna elhelyezés) feltételeinek biztosítása,
e, biztosítja a ravatalozó és a technikai berendezések, egyéb infrastrukturális létesítmények működő képességét,
f, őrzi a nyilvántartó könyveket( nyilvántartó könyv, sírbolt könyv),
g, kijelöli a temetési helyet,
h, összegyűjti és elszállítja a hulladékot,
i, gondoskodik a temető és létesítményeinek tisztán tartásáról, utak karbantartásáról, síkosság mentesítéséről, valamint a hó eltakarításról,
j, gondoskodik a temető rendjének betartásáról.

14. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama( használati idő):

a, egyes sírhely esetén 25 év, ill. az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,
b, kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,
c, sírbolt esetén 60 vagy 100 év,
d, urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,
e, urnasírbolt esetén 20-60 év.
(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható( újraváltható).
A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bek..-ben foglaltak az irányadók.
(3) Megszűnik a rendelkezési jog, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, ill. a temetési hely megszűnik.
(4) A kettős sírhely használati ideje a második temetés napjától számított 25 év, de a második temetéskor mindkét sírhely díját ki kell egészíteni a második sírhely lejártának időpontjáig. Ha a kettős sírhely megváltásától számított 25 éven belül nem történik meg a második temetés, a kettős sírhely további használati jogát- az első 25 év leteltétől számítva- csak újra megváltással lehet fenntartani.

15. § (1) A temetési hely megváltási díjai:

a, egyes sírhely 1.000 Ft
b, kettős sírhely 1.500 Ft
c, sírbolt(kripta) 2.500 Ft
2 koporsó esetén 3.000 Ft
4 koporsó esetén 5.000 Ft
d, urnasírhely 500 Ft
e, mélyített
egyes sírhely 1.000 Ft
kettős sírhely 1.500 Ft
f, gyermek sírhely 500 Ft
(2) A különböző sírhelyek és sírboltok megváltásáért az (1) bekezdésben megállapított díjat kell fizetni a temető fenntartója részére, aminek mértékét a képviselő testület rendeletben állapítja meg.
(3) Kegyeleti közszolgálati létesítmények igénybevételéért fizetendő díjak fajtái és mértékük:
a, ravatalozó használat: -
(4) Kegyeleti közszolgáltatási szerződés esetén az üzemeltető az önkormányzati rendeletben kihirdetett díjakon felül díjat nem állapíthat meg, nem szedhet be.
VII. Fejezet

A temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának rendje

16. § (1) Teljes körű temetkezési szolgáltatás, a temetés felvétel, a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) Az egyes temetési szolgáltatások külön- külön is végezhetők.

(3) Temetkezési szolgáltatási tevékenység csak a jogszabályokban, műszaki, közegészségügyi és alapvető kegyeleti, ill. személyi feltételek szerint gyakorolható.

(4) A szolgáltatásban közreműködők a munka során kötelesek méltó magatartást tanusítani, a kegyeleti igényeknek megfelelő öltözetben munkát végezni.

17. § (1) A temetkezési szolgáltató a tevékenység ellátása során köteles az eltemettetőnek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését- az egyházi temetés esetén az egyházi szertartás rendjének megfelelően- tiszteletben tartani.

VIII. Fejezet

Szabálysértés

18. §2 (1) Amennyiben a cselekmény nem minősül bűncselekménynek vagy egyéb szabálysértésnek, a „ köztemetők rendjének megsértése” szabálysértést követ el, és 1.000 Ft- 30.000 Ft összegű pénzbírsággal sújtható az, aki:

a, a temetőnek ki nem jelölt területein halottat eltemetni, kivéve az urna elhelyezését,
b, a temetőn kívül engedély nélkül ravataloz
c, temetkezési és temetői tevékenységet illetéktelenül végez,
d, halottat temet el, vagy helyez el olyan temetőben, vagy temetőrészben, aminek lezárását elrendelték,
e, a 12. § (1) bek. b, pontjában leírtakhoz nem szerzi be a temető fenntartójának előzetes engedélyét,
f, temetőből síremléket a temető fenntartójának engedélye nélkül eltávolít
g, koporsót, sírt, vagy sírboltot, urnafülkét az ÁNTSZ engedélye nélkül kinyit,
h, a temetőben járművel közlekedik, kivéve a halottat, építőanyagot, valamint mozgáskorlátozott személyt szállító járművet,
i, a temetőbe kutyát, más állatot bevisz, vagy olyan magatartást tanusít, amely a temetőt látogatók kegyeleti érzését sérti, vagy sértheti,
j, a sírok gondozása során keletkezett szemetet nem a kijelölt szemétgyűjtő helyre viszi
k, a köztemető tulajdonosának hozzájárulása (engedélye) nélkül a köztemetőben olyan tárgyakat helyez el, mely nem sír, sírbolt díszítésére szolgál, vagy akadályozza a sírok közötti közlekedést,
l, aki a temetőben vegyszeres gyomirtást végez.
(2) A szabálysértés elkövetőjével szemben a körjegyző jár el.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés tetten ért elkövetőjét a rendőrség és az önkormányzat képviselő- testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője 500 Ft- 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal sújthatja.
(4) Az önkormányzat hivatala alkalmazottainak az (1) bekezdésben meghatározott események észleléséről bejelentési kötelezettsége áll fenn, személyük adatvédelmének biztosítása mellett.
(5) Azon személyek, akiknek a hozzátartozója- bármilyen rokoni fokon, vagy szerződéses viszonyból adódó kötelezettségek alapján- nyugszik a temetőben, az általuk gondozott sírt és annak 60 cm széles környékét kötelesek tisztán tartani.
(6) A temető kezelője jogosult az elhanyagolt, gondozatlan sírok birtokosát felszólítani, a temető rendjét sértő állapot megszüntetésére. Ismételt, eredménytelen felhívás esetén 30 nap elteltével a kötelezettel szemben szabálysértési eljárást kezdeményezhet.
IX. Fejezet

Egyéb rendelkezések

19. § (1) Ezen rendelettel nem szabályozott minden kérdésben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. XLIII. Törvény hatályos rendelkezéseit,- figyelemmel a végrehajtásáról rendelkező 145/ 1999. ( X.1) számú Kormányrendeletre- kell alkalmazni.

Záró rendelkezések

20. § (1) Ezen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, a kihirdetésről a körjegyző gondoskodik.

(2) A hirdetőtáblákon a sírhelyek árait ki kell függeszteni

1

Az önkormányzati rendeletet a Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 33. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 15. napjával.

2

Hatályon kívül helyezte a 9/2012.(V.29.) sz. rendelet. Hatálytalan 2012. május 30-tól.