Kisrécse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011 (IV.27.) önkormányzati rendelete

Az anyakönyvi eljárás egyes díjairól

Hatályos: 2011. 04. 28- 2017. 05. 03

Kisrécse Község Önkormányzata

Képviselő-testületének


8/2011.(IV.27.) önkormányzati rendelete


Az anyakönyvi eljárás egyes díjairól


Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A.§.(2) bekezdésében biztosított jogalkotói jogkörében eljárva, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§.(1) bekezdésében meghatározott feladatkörében, az anyakönyvekről a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló, módosított 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1.§.


A rendelet hatálya Kisrécse Község Önkormányzatának közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése és egyéb családi események társadalmi ünneplése során az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.


 Házasságkötés és egyéb családi esemény lebonyolítása és szolgáltatási díjai


2.§.


(1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja a házasságkötéshez és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez és egyéb családi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget (8756 Kisrécse, Ságvári u. 6.)


(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló, módosított 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A.§ (4) és (5) bekezdéseiben foglaltak biztosíthatók, valamint ha nem a  Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napra vonatkozik.


(3) A hivatali helyiségben a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése és egyéb családi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja hivatali munkaidőn túl 5.000 Ft.


(4) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy munkaidőn túl történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése és egyéb családi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja 10.000 Ft.


(5) Rendkívüli körülmény esetén a hivatali helyiségen kívül házasságkötés, bejegyzett kapcsolat létesítése térítésmentes.

Rendkívüli körülménynek minősül, ha a házasulók, valamint az élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók valamelyikének mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben való megjelenést.


(6) A (3) és (4) bekezdésben meghatározott díjat az önkormányzat házipénztárába kell megfizetni. Amennyiben a kérelem elutasításra kerül, a díj visszafizetésre kerül az ügyfél részére.


(7) A hivatali munkaidőn kívül a házasságkötésben, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében és egyéb családi esemény lebonyolításán közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként 10.000 Ft díjazás illeti meg.



Záró rendelkezések


3.§.


E rendelet a kihirdetését követő napon 2011. április 28. napján lép hatálya.

A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon - hirdetőtáblára való kifüggesztéssel- a körjegyző gondoskodik.



                                      Tóth Lucia                                       Papné Szabó Mónika

 polgármester                                              körjegyzõ




A rendelet kihirdetve:


Kisrécse, 2011. április 27.




Papné Szabó Mónika

körjegyző