Kisrécse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2011 (VI.15.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2011. 09. 01

Kisrécse Község Önkormányzat

Képviselő-testületének

9/2011. (VI.15.) számú önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról


egységes szerkezetbe foglalva a 11/2012. (IX.05.) önkormányzati rendelet módosítással




Kisrécse Község Önkormányzat Képviselő-testület a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktdt.) 21/A. §. (2) bekezdésében, valamint 26. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


1.§.


E rendelet hatálya Kisrécse Önkormányzat közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.


2.§.


1./ A kibocsátó köteles a Ktdt. 11. § (1) bekezdése alapján talajterhelési díjat fizetni.


2./ A talajterhelési díj mértéke: a Ktdt. 12. § (3) bekezdése és a 3. számú melléklete.


3./ A kibocsátó a Ktdt. 11. §. (2) bekezdése alapján mentesül a talajterhelési díj megfizetése alól.


4./ A kibocsátó a Ktdt. 14. §-ában meghatározott esetben csökkentett talajterhelési díj megfizetésére köteles.


3.§.


Adatszolgáltatási és eljárási szabályok


1./ A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig Kisrécse –Zalasárszeg –Sand - Nagybakónak  Községek Körjegyzőjéhez, mint önkormányzati adóhatósághoz (továbbiakban: körjegyző) tesz bevallást.


2./ A körjegyző részére a települési szennyvíz-csatornamű üzemeltetője a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat:

a./ a tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, elszivárgott vízmennyiséggel korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében,

b./ a negyedévet követő hónap 5. napjáig a kibocsátók köréről.


3./ A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.


4./ A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő személyekről a körjegyző vezet nyilvántartást.


5./ A körjegyző a kibocsátót terhelő talapterhelési díj mértékét és a fizetés módját a Ktdt. 25. §-ában meghatározott rend szerint határozatban állapítja meg.


6./ A Ktdt. 18.§-a alapján a talajterhelési díjat az önkormányzati adóhatóság által megjelölt számla javára kell befizetni. Az önkormányzat talajterhelési díj számláján rendelkezésre álló összeget a befizetést követő hónap 10. napjáig a települési környezetvédelmi alap javára kell átutalni.


4.§.


Díjkedvezmény, mentesség



1./ Különös méltánylást érdemlő esetben a kibocsátó kérelmére a tárgyéven a talajterhelési díj megfizetésére 50 %-os díjkedvezmény állapítható meg az alábbi feltételek fennállásakor:

a./ családban élő esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (továbbiakban: nyugdíjminimum),

b./ egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 150 %-át.


2./ Mentesség állapítható meg, ha a családban élők 1 főre eső jövedelme a nyugdíjminimum 75 %-t nem haladja meg. Egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 100 %-át nem haladja meg.


3./[1] Mentesség adható a kibocsátónak, amennyiben a kivetés alapja nem több,  mint 10 m3/év.



5.§.


Értelmező rendelkezések



Kibocsátó: A Kt. 2. §. (2) bekezdésére és a Ktdt. 2. §-ára figyelemmel minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján, vagy engedély nélkül szennyvíz-elhelyezést alkalmaz.


Műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely lehetővé teszi – műszaki kialakításánál, elhelyezkedésénél fogva - a rácsatlakozást.


Jövedelem: Az Szt. 4. §. (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak szerint.


Család: Az Szt. 4. §. (1) bekezdés c) pontjában közösség


Egyedülálló: Az Szt. 4. §. (1) bekezdés e) pontjában meghatározott személy


Háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.




6.§


Átmeneti rendelkezések


1./ A kibocsátó 2011. évi fizetési kötelezettségéről 2012. március 31. napjáig tesz bejelentést.


2./ A szolgáltató 2012. február 28. napjáig adatot szolgáltat az adóhatóságnak a kibocsátó 2011. évi vízfogyasztásáról, amit korrigál a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következében elszivárgott vízmennyiséggel.


7.§


Záró rendelkezés



E rendelet 2011. szeptember 1. napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a körjegyző a helyben szokásos módon- falitáblára való kifüggesztéssel- gondoskodik.






  Tóth Lucia Krisztina                                                                  Papné Szabó Mónika

     polgármester                                                                                    körjegyző



A rendelet kihirdetve:


Kisrécse, 2011. június 15.



Papné Szabó Mónika

        körjegyző





[1]

Hatályon kívül helyezte a 11/2012. (IX. 05.) rendelet. Hatálytalan 2013. január 1. napjától.