Kisrécse Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2013 (II.27.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályainak betartásáról, valamint ennek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2018. 12. 11


Kisrécse Község Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2013. (II.27.) önkormányzati rendelete


a közösségi együttélés alapvető szabályainak betartásáról, valamint ennek elmulasztásának jogkövetkezményeiről


Egységes szerkezetbe foglalva a 12/2018. (XII.10.) önkormányzati rendelet módosítással



Kisrécse Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


1.§


A rendelet hatálya kiterjed Kisrécse Község közigazgatási területén ez e rendeletben meghatározott magatartást megvalósító természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.



  1. fejezet


Általános rendelkezések


2.§


  1. E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartásnak minősül minden olyan magatartás, melyet Kisrécse Község Önkormányzatának Képviselő- testülete e rendeletben ekként meghatároz.


  1. A rendelet szabályai nem alkalmazhatók azon magatartási szabályok megsértése esetén, amelyet magasabb szintű jogszabály szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nyilvánít, illetve amelyet más jogszabály közigazgatási bírsággal sújt.


Eljárási szabályok


3.§


(1) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartásokkal kapcsolatos hatáskör gyakorlását mind a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása esetében, mind a közigazgatási bírság kiszabása tekintetében a Képviselő- testület a polgármesterre ruházza át.


(2)[1] A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárást hivatalból, a polgármesteri hivatal ügyintézője észlelése alapján kell lefolytatni, ide értve a bármely személy jelzése alapján történt észlelést is, melynek valódiságáról a polgármesteri hivatal ügyintézője meggyőződik.


(3)[2] A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás eljárási szabályaira a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.



Alkalmazható jogkövetkezmények


4.§[3]


  1. A II. fejezetben megállapított magatartások elkövetőivel szemben ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság, illetve ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott pénzbírságot a döntés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül az önkormányzat bírság számlája történő befizetéssel kell teljesíteni.


  1. A kiszabásra kerülő bírság mértékének megállapítására, kiszabására valamint annak elévülésére a Ket. rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.


  1. A Ket 94/B. § (1) bekezdésében foglaltak esetén az elkobzás is alkalmazható. Az elkobzott dolog tulajdonjoga Kisrécse Község Önkormányzatára száll.



  1. fejezet


Egyes közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások


5.§


(1) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a község címeréről, zászlajáról és azok használatáról szóló 4/2001. (IV.10.) sz. helyi önkormányzati rendeletben foglalt Önkormányzat jelképeit jogosulatlanul, az engedélytől eltérő vagy a település közösséget sértő módon használja fel.


(2) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a középületeknek és közterületeknek nemzeti és községi ünnepeken történő fellobogózásáról szóló 5/2000. (IX.16.) sz. helyi önkormányzati rendelet 2. § - 3. §-aiban foglalt kötelezettségeket megszegi.


(3)[4] A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a helyi környezet védelméről, a közterületek használatáról, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 6/2000 (IX.16.) sz. önkormányzati rendelet alábbi szabályait megszegi:

  1. az ingatlanok és közterületek tisztántartása 5. §-10.§-ok.


(4) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 8/2000. (XI.30.) sz. helyi önkormányzati rendelet alábbi szabályait megszegi:

  1. a temetőnek ki nem jelölt területein halottat eltemet kivéve az urnák elhelyezését
  2. a temetőn kívül engedély nélkül ravataloz
  3. temetkezési és temetői tevékenységet illetéktelenül végez
  4. halottat temet el, vagy helyez el olyan temetőben, vagy temetőrészben, aminek lezárását elrendelték
  5. a 12. § (1) b) pontjában leírtakhoz nem szerzi be a temető fenntartójának előzetes engedélyét
  6. temetőből síremléket a temető fenntartójának engedélye nélkül eltávolít
  7. koporsót, sírt, vagy sírboltot, urnafülkét az illetékes szerv az engedélye nélkül kinyit
  8. a temetőben járművel közlekedik, kivéve a halottat, építőanyagot valamint mozgáskorlátozott személyt szállító járművet
  9. a temetőbe kutyát, más állatot bevisz, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a temető látogatók kegyeleti érzését sérti, vagy sértheti
  10. a köztemető tulajdonosának hozzájárulása (engedélye) nélkül a köztemetőben olyan tárgyakat helyez el, amely nem sír, sírbolt díszítésére szolgál, vagy akadályozza a sírok közötti közlekedést
  11. aki a temetőben vegyszeres gyomírtást végez


(5)[5] A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki az állattartásról szóló 3/1994 (VI.10.) sz. önkormányzati rendelet alábbi szabályait megszegi:

a)   állatot állattartás céljára tiltott helyen tart

b)   közterületen állatot legeltet, vagy felügyelet nélkül hagy

c)   harapós ebekre vonatkozó védőintézkedéseket megszegi

e)   az állattartás műszaki, közegészségügyi feltételeit nem tartja be, illetve megszegi

f)   állatot elhagy, bántalmaz, kínoz, uszít, ingerel és zaklat


(6)[6] A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 14/2011. (X.28.) sz. helyi önkormányzati rendelet 3. § (2), 4. § (1),(8),(10),(13), 5. §, 6. § (1) bekezdésében foglaltakat megszegi.






  1. fejezet


Záró rendelkezések


6.§


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon 2013. február 28. napján lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően elkövetett a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások esetében kell alkalmazni.



 Tóth Lucia                                                               Papné Szabó Mónika

polgármester                                                                          jegyző





A rendelet kihirdetve:


Kisrécse, 2013. február 27.



Papné Szabó Mónika

      jegyző




[1]

Hatályon kívül helyezte a 12/2018. (XII.10.) ör. 2. §-a. Hatálytalan 2018. december 11. napjától.

[2]

Hatályon kívül helyezte a 12/2018. (XII.10.) ör. 2. §-a. Hatálytalan 2018. december 11. napjától.

[3]

Hatályon kívül helyezte a 12/2018. (XII.10.) ör. 2. §-a. Hatálytalan 2018. december 11. napjától.


[4]

Módosította a 12/2018. (XII.10.) ör. 1. §-a. Hatályos 2018. december 11. napjától.

[5]

Hatályon kívül helyezte a 12/2018. (XII.10.) ör. 2. §-a. Hatálytalan 2018. december 11. napjától.


[6]

Hatályon kívül helyezte a 12/2018. (XII.10.) ör. 2. §-a. Hatálytalan 2018. december 11. napjától.