Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VII.16.) önkormányzati rendelete

A közterületen történő filmforgatásról

Hatályos: 2014. 02. 20

Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §



A közterület filmforgatási célú használata


(1) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(2) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(3) A közterület használati díj összege 50%-kal csökkenthető, ha a film forgatásának célja Eszteregnye történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, közművelődési kínálatának, közösségi színtereinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek, az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek bemutatása.


2.§



(1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét  időtartamot.

(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A  közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

4) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.




3. §



(1) Ez a rendelet 2013. július 17-én lép hatályba.


(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző helyben szokásos módon gondoskodik.


Eszteregnye, 2013. június 26.




                    Kele Lajos Attila                                                                     Gigler Ildikó

                    polgármester                                                                           jegyző



A rendelet kihírdetve: Eszteregnye, 2013. júlis 16.





                                                                                                                 Gigler Ildikó

                                                                                                                  jegyző