Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013.(X.31.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2014. 12. 19


Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva, a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktdtv) 21/A. § (2) bekezdésében, valamint a 26. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a talajterhelési díjjal kapcsolatos eljárási és adatszolgáltatási szabályok, valamint a díjfizetés helyi szabályozására a következőket rendeli el:




1. §


A rendelet hatálya


(1) A rendelet területi hatálya Eszteregnye község közigazgatási területére terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed arra az ingatlan tulajdonosra, ingatlan használóra, (minden olyan természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre), aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz (továbbiakban: kibocsátó).



2. §


A díjfizetési kötelezettség keletkezése, megszűnése


(1) A díjfizetési kötelezettség első alkalommal a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól, azaz 2014. január 1. napjától terheli.


(2) Díjfizetési kötelezettség a továbbiakban

 a) a települési vízvezeték-hálózatra való rácsatlakozás,

 b) házi fúrt kút használatbavétele, napján keletkezik.


(3) A díjfizetési kötelezettség megszűnik:

  a) a közcsatorna-hálózatra való rákötés napján,

  b) azon a napon, amikor a vízszolgáltatás igénybevétele a vízszolgáltató igazolása szerint           megszűnt, és nem térnek át egyedi vízbeszerzésre.


 (4) A kibocsátó személyében történő évközi változást a szennyvízcsatorna-hálózatot üzemeltető közszolgáltatóhoz való bejelentés napjától kell figyelembe venni.





3. §


Adatkezelési és eljárási szabályok


(1) A települési szennyvíz-csatornamű üzemeltetője (szolgáltató) a kibocsátó azonosítása, a talajterhelési díj megállapítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat a jegyző részére:

a) minden negyedévben a negyedévet követő hónap 10. napjáig a közcsatornára való rácsatlakozók köréről, valamint a kibocsátók körében történt változásról,

b) a tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról és a locsolási célú víz mennyiségéről, továbbá arról, hogy

c) a rendelkezésére álló adatok alapján a kiépített szennyvízcsatornára való rákötésnek vannak-e műszaki akadályai.


(2) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő személyekről a jegyző nyilvántartást vezet.


 (3) A jegyző felé adatszolgáltatási kötelezettség terheli a folyékony hulladék szállítására feljogosított szolgáltatót az elszállított szennyvíz mennyiségéről kibocsátónként.


(4) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.


(5) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és beszedéshez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására e rendelet, a környezetterhelési díjról szóló törvény, és az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.



4. §


Mentességek, kedvezmények


(1) Mentesül a talajterhelési díjfizetési kötelezettség alól 2014. december 31. napjáig az a lakossági kibocsátó:

  1. akinek ingatlana csak kerti csappal rendelkezik, vagy
  2. akinek az ingatlanán a méréssel igazolt éves vízfogyasztás nem haladja meg a 24 m3-t. E m3 feletti vízfogyasztás esetében a teljes fogyasztás után terheli díjfizetési kötelezettség.


(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti mentesség érvényesítéséhez a talajterhelési díj bevallásakor csatolni kell a rendelet 2. mellékletében szereplő nyilatkozatot. Az (1) bekezdés b) pontja szerinti mentesség igazolására a szolgáltató részéről az önkormányzati adóhatóságnak megküldött éves kimutatás szolgál.


(3)[1] Mentesül a talajterhelési díj összege 100%-ának megfizetése alól a kibocsátó 2014. december 31. napjáig, 65%-ának a megfizetése alól 2015. december 31. napjáig.


(4) A mentességet és díjkedvezményt kizárólag magánszemélyeknek és kizárólag személyenként egy ingatlan vonatkozásában lehet érvényesíteni.



5. §


Talajterhelési díj alapja, mértéke, egységdíja


(1) A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott vagy egyedi vízbeszerzés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolás célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével.


(2) A talajterhelési díj egységdíjának mértékét a Ktdt. 12. § (3) bekezdése határozza meg.


(3) A település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzót „A felszín alatti víz állapota /szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról szóló 27/2004. (XII. 25.) KvVM. rendelet melléklete és a Ktdt. 3. számú melléklete határozza meg.


(4) A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj (1) bekezdésben meghatározott alapja, a (2) bekezdésben meghatározott egységdíj valamint a (3) bekezdésben meghatározott területérzékenységi szorzó határozza meg.


(5) Az (1) bekezdésben szereplő mérési lehetőség hiányában egyedi vízbeszerzés esetén átalányként az engedélyben szereplő vízmennyiség, annak hiányában 50 liter/fő/nap vízmennyiséget kell figyelembe venni.


(6) Az (1) bekezdésben szereplő talajterhelési díj alapját csökkenteni kell továbbá azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja, illetve a vízjogi engedély alapján végzett szennyvízelhelyezés esetében a megtisztított víz mennyiségével.


(7) A talajterhelési díj számításának részletes szabályait a Ktdtv. 3. számú melléklete határozza meg.


6. §


A talajterhelési díj bevallása, megfizetése


(1) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítani, bevallani és megfizetni (önadózás) a tárgyévet követő év március 31-éig.


(2) E rendelet 2. §-ában foglal évközi változások esetén a díjfizetési kötelezettségek keletkezéséről és megszűnéséről a változás időpontját követő hónap 15. napjáig kell bejelentést tenni.

A kibocsátó személyében történő évközi változást (új fogyasztó, illetve fogyasztásmérő tulajdonos) a víziközmű-szolgáltatóhoz való bejelentés napjától kell figyelembe venni ( a régi tulajdonos kötelezettsége megszűnik, az új tulajdonosnak kötelezettsége keletkezik).


(3) A bevallást a kibocsátónak az adóhatóság által rendszeresített, 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell teljesítenie. A változást a 2. mellékleti szerinti nyomtatványon kell bejelentenie.


(4) A bevalláshoz - amennyiben a kibocsátó kedvezményt kíván igénybe venni, illetve csökkenteni a díj alapját - az alábbi dokumentumot kell csatolni:

a) szennyvíztárolóból elszállított szennyvíznek a szállító által kiadott számla másolatát

b) locsolási célú felhasználásnál a szolgáltatóval kötött szerződés másolatát

c) vízjogi engedély alapján végzett szennyvízelvezetés esetében az engedély másolatát.


(5) A talajterhelési díjat Eszteregnye Község Önkormányzat számlavezető bankjánál vezetett talajterhelési díj számlájára csekken, illetve átutalással kell teljesíteni. A díj az Önkormányzat költségvetésében meghatározott Környezetvédelmi Alap bevételét képezi.


(6) A talajterhelési díj megfizetésének kötelezettsége a tényleges kibocsátót terheli, abban az esetben is, ha a fogyasztásmérő (vízóra) nem az ő nevén van. Több tényleges kibocsátó esetén a talajterhelési díjat a vízdíjfizetés arányában kell megfizetni.



7. §


Záró rendelkezések


(1) Ez a rendelet 2014. január 01 –én napon lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK Európai Parlamenti és Tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.



Eszteregnye, 2013. október 30.



                       


                                Kele Lajos Attila                                                         Gigler Ildikó

                                   Polgármester                                                                 jegyző



A rendelet kihirdetésre került:

Eszteregnye, 2013. október 31.                    


                            Gigler Ildikó

                                                jegyző



Eszteregnye, 2014. december 17.



                       


                           Burcsi János                              Ternoveczné Kovács Gyöngyi

                            polgármester                                                  aljegyző



A rendelet kihirdetésre került:


Eszteregnye, 2014. december 18.                 


Ternoveczné Kovács Gyöngyi

                       aljegyző









[1]

Módosította: 13/2014. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2014. december 19-től.

Mellékletek