Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014.(II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 02. 16


Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



A rendelet hatálya


1. §.


A rendelet hatálya kiterjed


  1. az Önkormányzat Képviselő-testületére és bizottságaira terjed ki:
  2. az Önkormányzat irányítása alá tartozó alábbi költségvetési szervekre terjed ki:
  • Eszteregnyei Közös Önkormányzati Hivatal
  • Egészségügyi Társulás



A költségvetés bevételei és kiadásai


2. §.


(1)     A képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetését:

a)  181.624 E Ft bevétellel állapítja meg, s ezen belül

- a működési költségvetési előirányzat csoport összege: 157.626 E Ft,

- a felhalmozási költségvetési előirányzat csoport összege: 12.700 E Ft,

- finanszírozási bevételek összege: 11.298 E Ft.


b) 181.624 E Ft kiadással állapítja meg, ezen belül

- a működési költségvetési előirányzat csoport összege: 163.624 E Ft,

- a felhalmozási költségvetési előirányzat csoport összege: 18.000 E Ft,

- finanszírozási kiadások összege: 0 E Ft.


(2) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek bevétele és kiadása:

  • Eszteregnyei Közös Önkormányzati Hivatal bevétele és kiadása 70.395 E Ft, ebből a költségvetési bevétel 0 E Ft, finanszírozási bevétel 70.395 E Ft, és a költségvetési kiadás 70.395 E Ft.
  • Egészségügyi Társulás bevétele és kiadása 37.758 E Ft, ebből a költségvetési bevétel 35.460 E Ft, finanszírozási bevétel 2.298 E Ft, és a költségvetési kiadás 37.758 E Ft.

(3)     Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek és költségvetési kiadások kiemelt előirányzatonkénti megoszlását önkormányzati szinten és költségvetési szervenkénti bontásban az 1. számú melléklet részletezi.


(4)     Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési kiadásokat működési és felhalmozási bontásban, továbbá a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. számú melléklet részletezi.


(5)     Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételeket működési és felhalmozási bontásban, továbbá a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 3. számú melléklet részletezi.


(6) A 2014. évi költségvetés hiánya 11.298 E Ft, melyből a működési bevételeket meghaladó működési kiadások összege 5.998 E Ft, a felhalmozási bevételeket meghaladó felhalmozási kiadások összege 5.300 E Ft. A költségvetés hiánya teljes mértékben belső finanszírozással a 2013. évi pénzmaradványból kerül biztosításra.


(7) Finanszírozási bevételként 11.298 E Ft 2013. évi pénzmaradvány felhasználást tervez.


(8) Az önkormányzat hitelállománnyal nem rendelkezik.



3. §.


(1) Az Önkormányzat, illetve az önkormányzat által irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát a 4. számú melléklet tartalmazza.



 4.§.


(1) Az Önkormányzat beruházási kiadási előirányzata 13.000 E Ft, felújítási kiadási előirányzata 5.000 E Ft, amelynek célonkénti részletes adatait a 9. számú melléklet tartalmazza.



5. §


(1)     A Képviselő-testület az évközi - előre nem tervezett - kiadásokra, valamint az esetlegesen elmaradó bevételek kompenzálására általános tartalékot nem képez.


(2)     A Képviselő-testület céltartalékot nem képez.



6.§


(1)     A Képviselő-testület döntése alapján 2014. évben nincsen olyan fejlesztési cél, amelyek megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.


(2) Az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait a 13. számú melléklet tartalmazza.



A költségvetés végrehajtásának szabályai


7. §


(1)     Az Őnkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


(2)     Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.


(3)     A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


(4)     A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 8 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.


(5)     Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy az 5 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél – az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott költségvetési szerv esetén az egészségbiztosítási szerv kérésére, vagy ha az egészségbiztosítási szerv azt nem kérte, véleményének előzetes kikérésével – önkormányzati biztost jelöl ki. A költségvetési szerv vezetője köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni.


(6) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.



8. §


(1)     Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a – vonatkozó jogszabályokban megjelölt határidőben - Képviselő-testület dönt.

(2)     A Képviselő-testület a polgármester számára 1.000 E Ft összeggel lehetővé teszi az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást.


(3) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek vezetői a költségvetési szerv bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást elvégezhetik.



Államháztartáson kívüli szervezetek támogatása


9.§.


(1) Államháztartáson kívüli szervezetek részére támogatás – írásbeli kérelem alapján – egyedi elbírálás alapján a Képviselő-testület döntése alapján nyújtható.


(2) Civil szervezetek, alapítványok és egyesületek közül elsősorban azok részesülhetnek támogatásban, akik Magyarországon bírósági nyilvántartásba vett eszteregnyei székhelyűek.


(3) Támogatás csak annak adható, aki vagy amely a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítja, és hozzájárul működésének teljes körű megismeréséhez. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni.  A 2014. évi támogatás feltétele, hogy a 2013. évben kapott összegről a támogatott elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig.



A követelések elengedése


10.§.


(1) A Képviselő-testület, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a behajthatatlan követeléseiről lemondhat.

(2) A behajthatatlan követelések felülvizsgálatát évente egyszer a zárszámadást megelőzően kell elvégezni;

a) a felülvizsgálat során a 100.000 Ft kötelezettként megállapított értékhatárt el nem érő, kisösszegű, be nem hajtható követelések törléséről a polgármester dönt;

b) az a.) pontban jelzett értékhatár felett a behajthatatlan követelések törléséről a Képviselő-testület dönt.


(3)A követelések elengedésével kapcsolatos felülvizsgálat és döntés előkészítés során a Hivatal a vonatkozó jogszabályok alapján körültekintően és az írásbeli dokumentálást biztosítva köteles eljárni.




Záró rendelkezések


11. §


  1. Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2014. január 1-től kell alkalmazni.


(2)     A rendelet hatálya a 2014. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló (zárszámadás) elfogadásáig tart.







                  Kele Lajos Attila                                                  Gigler Ildikó

                   polgármester                                                          jegyző     








A rendelet kihirdetésre került:

2014. február 15.





Gigler Ildikó

jegyző



Mellékletek