Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2014.(XII.8.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött folyékony hulladék kezelésével összefüggő helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 12. 08- 2019. 12. 31

Eszteregnye Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és l) pontjában,   a vízgazdálkodásról    szóló    1995.   évi     LVII. törvény                    (a továbbiakban: Vgtv.) 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdése 5, 11, 19 és 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a nem közművel összegyűjtött folyékony hulladék kezelésével összefüggő helyi közszolgáltatásról a következőket rendeli el:


I. Fejezet


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladékok összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.


A rendelet hatálya


  1. §


  1. A rendelet személyi hatálya kiterjed Eszteregnye község közigazgatási területén minden, a vízgazdálkodásról szóló törvény IX/A. fejezet alkalmazásában meghatározott ingatlantulajdonosra (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).
  2. A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésére, kezelésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.
  3. Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes és radioaktív hulladékokra, a települési hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.


A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


3.§


  1. Valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.
  2. A településen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége biztosított, a szennyvíz közcsatornára rá nem kötött ingatlantulajdonosnak kell biztosítania a keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz megfelelő gyűjtését, rendszeres elszállíttatását, annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással.
  3. A (2) bekezdés hatálya alá tartozó ingatlan tulajdonosa, használója az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.
  4. A közszolgáltató csak olyan személy/vállalkozó vagy szervezet lehet, aki rendelkezik a közszolgáltatás ellátásához szükséges - külön jogszabályban rögzített - engedéllyel, és ellene hulladékkezelési tevékenységével összefüggésben – a törvényben, kormányrendeletben, illetve önkormányzati rendeletben meghatározott – szabálysértés elkövetése miatt jogerősen büntetés kiszabása vagy intézkedés alkalmazása nem történt. A közszolgáltató alvállalkozója is csak olyan személy/vállalkozó vagy szervezet lehet, aki rendelkezik a közszolgáltatás ellátásához szükséges - külön jogszabályban rögzített - engedéllyel, és ellene hulladékkezelési tevékenységével összefüggésben szabálysértés elkövetése miatt jogerősen büntetés kiszabása vagy intézkedés alkalmazása nem történt.
  5. Eszteregnye közigazgatási területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az Önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötött közszolgáltató jogosult. A településen közszolgáltatást végző szolgáltató megnevezése jelen rendelet 1. számú függelékében található.
  6. A közszolgáltató jelen rendelet 2. számú függelékében meghatározott leürítési helyre köteles ártalmatlanítás céljából az összegyűjtött folyékony hulladékot átadni.
  7. Üdülőingatlan a településen nincs.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


4. §


  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása, kizárólag erre a célra készített, zárt rendszerű, olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak.
  2. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó vállalkozó kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.
  3. A közszolgáltató mindenkor köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 48 órán belül - igénylővel egyeztetett időpontban - elvégezni. Amennyiben ez ünnep- vagy pihenőnapra esik, úgy az azt követő munkanap.
  4. A közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik az ideiglenes gyűjtésére szolgáló létesítmény befogadóképességtől függő elszállításáról.
  5. A közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, szállítására vonatkozó eredetét igazolni és az ehhez kapcsolódó iratokat öt évig megőrizni.


Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


5. §


  1. Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó közüzemi csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni.
  2. Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja.
  3. Az ingatlantulajdonos köteles a 3. § (1) bekezdés szerint gyűjtött, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni és  jelen rendelet 3. § (5) bekezdésében megjelölt közszolgáltatónak átadni, valamint részére a közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kiegyenlíteni.
  4. Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a Közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.
  5. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását, az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni.
  6. Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.
  7. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti.
  8. Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást,  és az elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani.
  9. Az ingatlantulajdonosok, és az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai az önkormányzat által szervezett kötelező közszolgáltatást évente legalább 1 alkalommal kötelesek igénybe venni.
  10. Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási folyékony hulladék, szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltató felé.
  11. Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltató felé írásban bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.


A közszolgáltatási díj


6. §


  1. Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat köteles fizetni, amelynek mértékét az 3. számú függelék tartalmazza.
  2. Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a közszolgáltató számlát bocsát ki, amelyet a közszolgáltatás teljesítésével egyidejűleg kell megfizetni.
  3. A közszolgáltatási díj meghatározásánál a Vgtv. IX/A fejezet 44/D. §-a rendelkezéseit kell alkalmazni.
  4. A közszolgáltatási díj Eszteregnye településen egytényezős.


Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


7.§


A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (természetes személyazonosító adatok, valamit lakcím) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez tartja nyilván és kezeli, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően.







Vegyes és záró rendelkezések


8.§.


  1. E rendelet 2014. december hó 08. napján 8,30 órakor lép hatályba.
  2. Az   önkormányzat  és  a  Közszolgáltató  között  létrejött   közszolgáltatási szerződést a 4. számú függelék  tartalmazza.
  3. Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.
  4. A rendelet kihirdetéséről a jegyző helyben szokásos módon gondoskodik.



Eszteregnye,  2014. december 5.





Burcsi János

polgármester

Ternoveczné Kovács Gyöngyi

aljegyző




Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve:



Eszteregnye, 2014. december 8. napján 8 óra 30 perckor




Ternoveczné Kovács Gyöngyi

aljegyző





















1. függelék



Eszteregnye településen a nem közművel összegyűjtött folyékony hulladék begyűjtésére, kezelésére, elszállítására, valamint a helyi közszolgáltatás biztosítására az alábbi vállalkozó  jogosult és köteles:




POLAINÉ MAREK VALÉRIA vállalkozó

Nagykanizsa, Magyar u. 162.

KÜJ száma: 101478751

Engedély száma: 4549-3/3/2013.

Engedély érvényességi ideje: 2019. január 31.






2. függelék



Eszteregnye településen a nem közművel összegyűjtött folyékony hulladék ártalmatlanítása céljából az alábbi leürítési/átadási hely kerül meghatározásra:


Nagykanizsa, 014/3 hrsz. alatti szántóföldi barázdás ürítő hely, az engedély hatálya alá nem tartozó időszakon kívüli időtartamban pedig a Nagykanizsai Dél-Zalai Víz- és Csatornamű Rt (8800 Nagykanizsa, Kisfaludy u. 15/A.) üzemelésében lévő szennyvíztisztító telep.







3. függelék




Eszteregnye településen a nem közművel összegyűjtött folyékony hulladék kezelésével összefüggő közszolgáltatás díja:


2.500 Ft/m3