Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015.(II.13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 14- 2015. 09. 15

Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi LXXXIX. Törvény 111. §-a, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 368/2011. (XII. 31. ) Kormányrendelet 27.§-ára és Magyar Köztársaság 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvényre figyelemmel a 2015. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.



A rendelet hatálya


1. §.


A rendelet hatálya kiterjed


  1. az Önkormányzat Képviselő-testületére és bizottságaira terjed ki:



A költségvetés bevételei és kiadásai


2. §.


(1)     A képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését:

a)144.101 E Ft bevétellel állapítja meg, s ezen belül

- a működési költségvetési előirányzat csoport összege: 125.114 E Ft,

- a felhalmozási költségvetési előirányzat csoport összege: 10.000 E Ft,

- finanszírozási bevételek összege: 8.987 E Ft.


b)144.101 E Ft kiadással állapítja meg, ezen belül

- a működési költségvetési előirányzat csoport összege: 126.735 E Ft,

- a felhalmozási költségvetési előirányzat csoport összege: 7.366 E Ft,

- finanszírozási kiadások összege: 10.000 E Ft.


(2)     Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek és költségvetési kiadások kiemelt előirányzatonkénti megoszlását önkormányzati szintenaz 1. számúmellékletrészletezi.


(3)     Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési kiadásokat működési és felhalmozási bontásban, továbbá a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. számúmellékletrészletezi.


(4)     Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételeket működési és felhalmozási bontásban, továbbá a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 3. számúmellékletrészletezi.


(5)     A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző évi költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.


(6)     A felhalmozási hiány finanszírozása a működési többletből történik. A 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. Az önkormányzat fejlesztési hitel felvétellel nem számol.


(7) Az önkormányzat hitelállománnyal nem rendelkezik.



3. §.



(1) Az Önkormányzat, illetve az önkormányzat által irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát a 4. számú melléklet tartalmazza.



4.§.



(1) Az Önkormányzat beruházási kiadási előirányzata 1.750 E Ft, felújítási kiadási előirányzata 5.200 E Ft, amelynek célonkénti részletes adatait a 9. számú melléklet tartalmazza.



5. §



(1)     A Képviselő-testület az évközi - előre nem tervezett - kiadásokra, valamint azesetlegesen elmaradó bevételek kompenzálására általános tartalékot képez 69.570 E Ft értékben.


(2)     A Képviselő-testület céltartalékot nem képez.








6.§



(1)     A Képviselő-testület döntése alapján 2015. évben nincsen olyan fejlesztési cél, amelyek megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.


(2) Az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait a 13. számú melléklet tartalmazza.



A költségvetés végrehajtásának szabályai


7. §


(1)     Az Önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


(2)     Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.


(3)     A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


(4)     A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 8 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.


(5)     Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy az5 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél – az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott költségvetési szerv esetén az egészségbiztosítási szerv kérésére, vagy ha az egészségbiztosítási szerv azt nem kérte, véleményének előzetes kikérésével – önkormányzati biztost jelöl ki. A költségvetési szerv vezetője köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni.


(6) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.



8. §


(1)     Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a – vonatkozó jogszabályokban megjelölt határidőben - Képviselő-testület dönt.


(2)     A Képviselő-testület a polgármester számára 1.000 E Ft összeggel lehetővé teszi az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást.


(3) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek vezetői aköltségvetési szervbevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást elvégezhetik.




Államháztartáson kívüli szervezetek támogatása


9.§.


(1) Államháztartáson kívüli szervezetek részére támogatás – írásbeli kérelem alapján – egyedi elbírálás alapján a Képviselő-testület döntése alapján nyújtható.


(2) Civil szervezetek, alapítványok és egyesületek közül elsősorban azok részesülhetnek támogatásban, akik Magyarországon bírósági nyilvántartásba vett rigyáci székhelyűek.


(3) Támogatás csak annak adható, aki vagy amely a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítja, és hozzájárul működésének teljes körű megismeréséhez. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni.  A 2015. évi támogatás feltétele, hogy a 2014. évben kapott összegről a támogatott elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig.



A követelések elengedése


10.§.


(1) A képviselő-testület az államháztartásról szóló 2001. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a behajthatatlan követelésiről lemondhat.


(2) A behajthatatlan követelések felülvizsgálatát évente egyszer a zárszámadást megelőzően kell elvégezni;

a) a felülvizsgálat során a 100.000 Ft kötelezettként megállapított értékhatárt el nem érő, kisösszegű, be nem hajtható követelések törléséről a polgármester dönt;

b) az a.) pontban jelzett értékhatár felett a behajthatatlan követelések törléséről a Képviselő-testület dönt.


(3) A követelések elengedésével kapcsolatos felülvizsgálat és döntés előkészítés során a Hivatal a vonatkozó jogszabályok alapján körültekintően és az írásbeli dokumentálást biztosítva köteles eljárni.




Záró rendelkezések


11. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és 2018. december 31-én hatályát veszti.


(2)     A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Szepetnek, 2015. február 9.





Burcsi János

polgármester


Szalai-Gaál Mónika

jegyző







A rendelet kihirdetésre került:


2015. február 13.





Szalai-Gaál Mónika

jegyző