Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015.(XI.24.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés szabályairól

Hatályos: 2015. 11. 25- 2022. 12. 31

Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015.(XI.24.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés szabályairól1

2015.11.25.

Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Szepetneki Közös Önkormányzati Hivatal illetve Eszteregnye Község Önkormányzat helyiség

b) hivatali munkaidő: Szepetneki Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

2. § E rendelet hatálya a Eszteregnye község közigazgatási területén megkötendő házasságokra terjed ki.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – díjat kell fizetni.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért fizetendő díjakat és az anyakönyvvezető díjazását e rendelet melléklete állapítja meg.

(3) Az 1. mellékletben meghatározott díj 20%-ának megfelelő mértékű díjat kell fizetni a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért, ha az lakásban vagy egészségügyi, szociális intézményben történik, és:

a) a házasuló egészségi állapota, vagy kora miatt nem tud a hivatali helyiségben megjelenni, vagy

b) a házasuló közeli hozzátartozója mozgáskorlátozott és ez az állapot jelentősen megnehezíti számára a hivatali helyiségben történő megjelenést.

(4) Az 1. mellékletben meghatározott díjat Szepetneki Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési elszámolási számlájára történő befizetéssel az anyakönyvi eseményt megelőző napig kell megfizetni.

4. §

1. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés iránti kérelmet a szándék bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani.
(2) A kérelemben meg kell jelölni:
a) a házasságkötés pontos helyszínét,
b) a házasságkötés időpontját,
c) nyilatkozatot arról, hogy a helyszínen az eseményhez méltó körülmények biztosítottak.

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 8/2013. (V. 15.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

1. melléklet
1

Az önkormányzati rendeletet az Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.