Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2016.(IX.15.) önkormányzati rendelete

Eszteregnye Község Önkormányzatának közművelődési feladatairól

Hatályos: 2016. 09. 16- 2021. 11. 12

Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2016.(IX.15.) önkormányzati rendelete

Eszteregnye Község Önkormányzatának közművelődési feladatairól1

2016.09.16.

Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Eszteregnye Község Önkormányzata (Törzsszám: 436830, Adószám: 15436832-1-20, 8882. Eszteregnye, Kossuth u. 3. hrsz: 106 - továbbiakban: Önkormányzat) a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja.

(2) Az Önkormányzat a közművelődés biztosítására közösségi színtereket tart fenn:

a) Községháza, Kultúrház és környezete (8882. Petőfi u. 1. 248 hrsz.)

b) Könyvtár, közösségi ház (8882. Eszteregnye, Kossuth u. 1. 92 hrsz.)

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat irányítói jogkörébe tartozó, a feladatellátásban részt vevő közművelődési közösségi színterekre, valamint a közművelődési tevékenységben részt vevőkre.

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

3. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatait elsősorban közösségi színterein látja el.

(2) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatai ellátásában igénybe veszi helyi civil szervezetek, természetes személyek, kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságok közreműködését.

(3) Minden természetes személy, jogi személy, jogi személyisséggel nem rendelkező szervezet és ezek közösségének joga, hogy:

a) műveltségét, készségeit gyarapítsa, így igénybe vegye az Önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat, lehetőségeket

b) közösségi művelődési jogait érvényesítse,

c) művelődésének céljának megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési intézményétől színteret, szakmai segítséget kapjon.

A helyi közművelődési feladatok meghatározása

4. § (1) Az Önkormányzat támogatja az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok szervezését, a mentális kultúrát és az önismeretet növelő, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségeket biztosító feladatok ellátását.

(2) Az Önkormányzat támogatja Eszteregnye község környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások, hagyományok gondozását, gazdagítását, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését, a meglévő kapcsolatok fenntartását. Ennek érdekében:

a) Támogatja a helyismereti és községtörténeti kezdeményezéseket.

b) Gondoskodik a helyi szellemi, művészeti értékek, dokumentumok gyűjtéséről.

c) Megőrzi a község kulturális értékeit, gondoskodik az idegenforgalmi láthatóságukról.

(3) Az Önkormányzat támogatja az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetését, a megértés, a befogadás elősegítését, az ünnepek kultúrájának gondozását. Biztosítja az egyetemes és nemzeti ünnepek méltó ünneplését, a közművelődés eszközeivel növeli azok élményszerűségét.

(4) Az Önkormányzat támogatja az ismeretszerző, az amatőr alkotó, és művelődő közösségek tevékenységét, melynek érdekében:

a) művészeti csoportokat támogat,

b) alkotásokból kiállításokat, bemutatókat szervez,

c) támogatja a kiemelkedő tehetségű rigyáci alkotók bemutatását és szakmai fejlődését,

d) támogatja az egészséges életmód kialakítását és egészség megőrzését elősegítő programokat,

e) előadásokat, filmklubot, könyvbemutatókat szervez.

(5) Az Önkormányzat támogatja a szabadidő kulturális célú eltöltését, a szórakozási és egyéb szabadidős közösségi igények kielégítését szolgáló tevékenységeket a közösségi színtereken.

a) Kulturális programokat szervez (falunap, Mikulás napi rendezvény, stb.)

b) Szervezi a kiemelt ünnepekről való megemlékezést (II. világháborús hősökről, március 15-i ünnepség, augusztus 20-i ünnepség, stb.)

c) Biztosítja a szabadidős sportolási lehetőségeket

d) Biztosítja a lakosság számára a könyvtári szolgáltatásokat.

e) Segíti a civil szervezetek kulturális programjait, segítséget nyújt a működésükhöz szükséges jogi és gazdasági feladataik ellátásában, rendezvényeik szervezésében.

f) Informatikai hozzáférést biztosít a könyvtárban.

g) Tanfolyamokat szervez, bonyolít, és helyet biztosít ezeknek.

(6) Az Önkormányzat a helyi sajtó és elektronikus médián keresztül tájékoztatja a lakosságot a közművelődési lehetőségekről, plakátokon, szórólapon teszi közzé programjait.

Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. § Az Önkormányzat közművelődési feladatait közösségi színterein a helyi sajátosságoknak, igényeknek megfelelően látja el.

6. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

b) az egyházzal,

c) kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal,

d) közművelődési feladatok ellátását segítő magánszemélyekkel,

e) kulturális szakfeladatokat ellátó, országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel,

f) a Nemzeti Művelődési Intézettel.

A közművelődési tevékenység irányítása

7. § (1) Az Önkormányzat gondoskodik a község közművelődési feladatainak koordinálásáról.

A közművelődés finanszírozásának alapelvei

8. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatait a költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetési normatív támogatás, saját bevétel, valamint az érdekeltségnövelő pályázati és egyéb pályázati pénzeszközök.

A helyi közművelődés szakember igénye

9. § E rendeletben meghatározott közművelődési feladatok szakszerű ellátását az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. CXL. törvény által meghatározott képzettségű munkatársak alkalmazásával kell biztosítani.

Záró rendelkezések

10. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg Eszteregnye Község Önkormányzata a helyi közművelődésről szóló 7/1999. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet az Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XI. 12.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte 2021. november 13. napjával.