Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017.(X.30.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezése és azzal kapcsolatos településképi bejelentési eljárás szabályairól

Hatályos: 2017. 10. 31- 2017. 12. 30

Eszteregnye Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2017. (X. 30.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezése és azzal kapcsolatos településképi bejelentési eljárás szabályairól




Eszteregnye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Bevezető rendelkezések


1. A rendelet célja és értelmező rendelkezések

1. §


A rendelet célja Eszteregnye rendezett arculatának megőrzése, valamint építészeti, természeti értékeinek, idegenforgalmi nevezettességeinek védelme érdekében a közterületeken és a közterületekről látható területeken, épületeken, építményeken a településképi, közlekedési és vagyonbiztonsági szempontok figyelembevételével a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének szabályozása.


2. §


E rendelet alkalmazásában:

  1. cégér: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.08) Korm. rendelet (a továbbiakban: Tr.) 2. § 1b. alpontjában meghatározott fogalom;
  2. cég- és címtábla: vállalkozás és intézmény tulajdonában vagy használatában álló épület, létesítmény azonosítására (különösen nevének, címének, elérhetőségének, tevékenységi körének, nyitva tartásának közlésére) szolgáló tábla;
  3. cégfelirat: a vállalkozás közterület felőli homlokzatán megjelenő, az adott rendeltetési egység funkcióját, megnevezését feltüntető önálló betűkből kialakított felirat;
  4. építési reklámháló: a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rr.) 1. § 1. pontja szerinti berendezés;
  5. kioszk: a Rr. 1. § 5. pontja szerinti építmény, létesítmény;
  6. közművelődési célú hirdetőoszlop: a Rr. 1. § 6. pontjában meghatározott fogalom;
  7. megállító tábla: ideiglenes jelleggel (jellemzően üzletek előtt közterületen) elhelyezett mobil hirdetőeszköz
  8. reklám: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tvtv.) 11/F. § 3. pontja szerint meghatározott fogalom;
  9. reklámhordozó: a Tvtv. 11/F. § 4. pontja szerint meghatározott eszköz, berendezés, létesítmény;
  10. reklámhordozót tartó berendezés: a Rr. 1. § 15. pontja szerinti eszköz, berendezés;
  11. utasváró: Rr. 1. § 18. pontjában meghatározott fogalom;
  12. utcabútor: Rr. 1. § 19. pontja szerint meghatározott fogalom



3. §


A Tvtv., a Tr. és a Rr. előírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.


II. Fejezet

Településképi követelmények


2. Reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

4. §


  1. Reklám elhelyezésére a Rr. előírásait kell alkalmazni.
  2. A közművelődési célú hirdetőoszlopok elhelyezésére a település területén nincsen lehetőség.
  3. Reklámok elhelyezésére is alkalmas kioszk nem helyezhető el.
  4. Minden közterületre szánt utcabútor elhelyezéséről kérelemre a közmű-szolgáltatókkal történt egyeztetést követően a polgármester dönt.
  5. Utcabútor elhelyezésével a közúti, kerékpáros és gyalogos közlekedés számára szükséges közterületi felületek nem szűkíthetők le.


5. §


  1. Eszteregnye rendezvény-naptárában szereplő rendezvényről történő tájékoztatás érdekében - az utcabútor igénybevételével történő reklámozáson kívül - kizárólag a polgármester által meghatározott helyszínen és meghatározott típusú reklámhordozó, valamint reklámhordozót tartó berendezés igénybevételével tehető közzé reklám évente összesen legfeljebb 12 naptári hét időtartamra. 
  2. Építési tevékenység idejére építési reklámháló – a Rr.-ben meghatározott feltételekkel – a polgármester által kiadott engedélyben foglaltak szerint helyezhető ki.



 3. A cégtáblára, az üzletfeliratra, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett, a vállalkozást népszerűsítő egyéb feliratra és más grafikai megjelenésre, az üzlethelyiség portáljában (kirakatában) elhelyezett gazdasági reklámra, a tulajdonos által az ingatlanán elhelyezett, annak elidegenítésére vonatkozó ajánlati felhívásra (hirdetésre) vonatkozó településképi követelmények


6. §


(1) Cégér az épület utcai homlokzatán, vagy önálló hordozószerkezeten az ingatlan előkertjében helyezhető el konzolra függesztve. A cégér tartószerkezete a homlokzatra, illetve az utcai telekhatárra merőleges lehet. A cégér befoglaló mérete legfeljebb 45 x 67,5 cm lehet. A cégér alsó pontja magánterületen tegye lehetővé az alatta való biztonságos elhaladást, közterület fölé benyúlása a vonatkozó általános jogszabályban meghatározott űrszelvénybe ne lógjon bele.


(2) Cég- és címtábla csak az épület homlokzatán, vagy a vállalkozás ingatlanának előkertjében önálló tartószerkezeten helyezhető el. A tábla az épület homlokzati síkjából legfeljebb 10 cm-re nyúlhat ki. Mérete legfeljebb 210 x 60 cm lehet. A táblán a cégneve, logoja, illetve tevékenységre utaló stilizált ábra lehet.


(3) A cégfeliratot alkotó betűk az épület homlokzati síkjából legfeljebb 10 cm-t állhatnak ki. A felirat a homlokzati nyílászárók szemöldöke és a párkány közötti sávban helyezhetők el. A betűk magassága legfeljebb 45,0 cm lehet.


(4) Az egyéb reklámhordozók elhelyezése a Rr előírásai alapján történhet.




III. Fejezet

A településképi bejelentési eljárás


4. A településképi bejelentési eljárással érintett, reklámhordozók köre

7. §


Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni törvényben egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységek kivételével az építési engedély nélkül végezhető:

  1. településképet érintő, közterületről látszó jelen rendeletben meghatározott típustól eltérő reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés, reklámfelület létesítése esetén; kivéve a címtáblák, megállító táblák, a reklámhordozó berendezésre kihelyezett cserélhető hirdetmények, a reklámberendezéshez nem kötött reklámozási tevékenységek és a kirakat-berendezések létesítése esetén,
  2. közterületre tervezett, a településkép megjelenését befolyásoló, 30 napnál huzamosabb időre szánt idényjellegű, valamint tartós jellegű építményekre irányuló építési tevékenység esetén.


5. A településképi bejelentési eljárás részletes szabályai

8. §


  1. A településképi bejelentési eljárás az építtető, vagy az építési tevékenységgel érintett telek, építmény, építményrész tulajdonosa (a továbbiakban együtt: kérelmező) kérelmére indul.
  2. A kérelmet Eszteregnye Község Polgármesteréhez (továbbiakban: Polgármester) a Tr.-ben meghatározott formában és tartalommal, a rendelet 22. § szerinti építési tevékenység megkezdése előtt 15 nappal kell benyújtani.
  3. A Polgármester a településképi bejelentési eljárást a Tr.-ben meghatározottak szerint folytatja le.
  4. A bejelentés tudomásulvételéről szóló határozat a kiadásától számított 1 évig érvényes.
  5. A Polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntése ellen Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületénél lehet fellebbezéssel élni.







IV. Fejezet

Településképi kötelezés, településképi bírság


6. A településképi kötelezési eljárás

9. §


  1. A településképi kötelezési eljárást a Polgármester az Önkormányzat szerveként, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.), a hatályba lépését követően az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) szabályai szerint folytatja le.
  2. A településképi követelmények megszegésének jogkövetkezményei: A Polgármester a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott településképi követelmények teljesítése érdekében hivatalból vagy kérelemre a Ket., a hatályba lépését követően az Ákr. alapján kötelezési eljárást folytat le és szükség esetén kötelezést bocsát ki. A kötelezést tartalmazó hatósági határozatot a Tktv. 11. § (1) bekezdésében foglaltak megtételére vonatkozhat.


7. A településképi bírság kiszabásának esetkörei és mértéke

10. §


  1. A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Polgármester a jelen rendeletben foglalt településképi követelmények megszegése vagy végre nem hajtása esetére e magatartás elkövetőjével szemben 50 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő településképi bírság kiszabását rendelheti el.
  2. A bírság mértékének meghatározásánál mérlegelni kell:
  1. a jogsértéssel okozott hátrányt, ideértve a hátrány megelőzésével, elhárításával, helyreállításával kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a jogsértéssel elért előny mértékét,
  2. a jogsértéssel okozott hátrány visszafordíthatóságát,
  3. a jogsértéssel érintettek körének nagyságát,
  4. a jogsértő állapot időtartamát,
  5. a jogsértő magatartás ismétlődését és gyakoriságát,
  6. a jogsértést elkövető eljárást segítő, együttműködő magatartását, valamint
  7. a jogsértést elkövető gazdasági súlyát.
  1. A településképi bírság kiszabásának esetei:
  1. a rendeletben előírt településképi eljárás kezdeményezésének elmulasztásával megindított építési tevékenység;
  2. a településképi bejelentésben foglaltaktól eltérő építési tevékenység végzése;
  3. a településképi követelmények be nem tartása;
  4. településképi bejelentésre hozott polgármesteri döntésben foglaltak be nem tartása.


8. A településképi bírság befizetésének és behajtásának módja

11. §


(1) A településképi bírságot Eszteregnye Község Önkormányzata 75000277-13007337 számú számlájára kell befizetni.

(2) A bírság befizetésének határideje: a jogerős határozat közlésétől számított 30 napon belül.

(3) A határidőre be nem fizetett bírságot az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 42. § (3) bekezdésében foglaltak alapján adók módjára kell behajtani.



V. Fejezet

Záró rendelkezések

12. §


  1. Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. Jelen rendelet előírásait a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.



Eszteregnye, 2017. október 27.




Burcsi János

polgármester

Szalai-Gaál Mónika

jegyző




Kihirdetési záradék:

A kihirdetés napja: 2017. október 30.




Szalai-Gaál Mónika

jegyző