Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019.(II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 16

Eszteregnye Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi LXXXIX. Törvény 111. §-a, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 27.§-ára és Magyar Köztársaság 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvényre figyelemmel a 2019. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet hatálya


1. §.


A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat Képviselő-testületére és bizottságaira.


A költségvetés bevételei és kiadásai


2. §.


(1)     A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését:

a)  84.706.966,-Ft bevétellel állapítja meg, s ezen belül

- a működési költségvetési előirányzat csoport összege: 69.590.120,-Ft,

- a felhalmozási költségvetési előirányzat csoport összege 1.400.000.

- finanszírozási bevételek összege: 13.716.846,-Ft.


b 84.706.966,-Ft kiadással állapítja meg, ezen belül

- a működési költségvetési előirányzat csoport összege: 76.583.503,-Ft,

- a felhalmozási költségvetési előirányzat csoport összege: 6.901.700,-Ft,

- finanszírozási kiadások összege: 1.221.763,-Ft.


(2)     Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek és költségvetési kiadások kiemelt előirányzatonkénti megoszlását önkormányzati szinten az 1. számú melléklet részletezi.


(3)     Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési kiadásokat működési és felhalmozási bontásban a 2. számú melléklet részletezi.


(4)     Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételeket működési és felhalmozási bontásban a 3. számú melléklet részletezi.


(5)     A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző évi költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.


(6)     A felhalmozási hiány finanszírozása a működési többletből történik. A 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. Az önkormányzat fejlesztési hitel felvétellel nem számol.


(7)     Az önkormányzat hitelállománnyal nem rendelkezik.


3. §.

Eszteregnyei Kerekvár Óvoda


(1) A képviselő-testület az az intézmány 2019. évi költségvetését:

a)  16.743.907,-Ft bevétellel állapítja meg, s ezen belül

- a működési költségvetési előirányzat csoport összege: 16.377.914,-Ft,

- a felhalmozási költségvetési előirányzat csoport összege 0,-Ft.

- finanszírozási bevételek összege: 95.993,-Ft.


b 16.743.907,-Ft kiadással állapítja meg, ezen belül

- a működési költségvetési előirányzat csoport összege: 16.743.907,-Ft,

- a felhalmozási költségvetési előirányzat csoport összege: 0,-Ft,

- finanszírozási kiadások összege: 0,-Ft.


(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek és költségvetési kiadások kiemelt előirányzatonkénti megoszlását önkormányzati szinten az 14. számú melléklet részletezi


4. §.


  1. Az Önkormányzat, illetve az önkormányzat által irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát a 4. számú melléklet tartalmazza.



  1. Az Önkormányzat beruházási kiadási előirányzata 4.901.700,-Ft, felújítási kiadási előirányzata 2.000.000,-Ft, amelynek célonkénti részletes adatait a 8. számú melléklet tartalmazza.


5. §.


(1)     A Képviselő-testület az évközi - előre nem tervezett - kiadásokra, valamint az esetlegesen elmaradó bevételek kompenzálására általános tartalékot nem képez.


(2)     A Képviselő-testület céltartalékot nem képez.


6. §.


(1)     A Képviselő-testület döntése alapján 2019. évben nincsen olyan fejlesztési cél, amelyek megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.


  1. Az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait a 12. számú melléklet tartalmazza.


A költségvetés végrehajtásának szabályai


7. §.


(1)     Az Önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.


(2)     Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.


(3)     A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.


(4)     A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 8 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.


(5)     Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy az 5 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél – az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott költségvetési szerv esetén az egészségbiztosítási szerv kérésére, vagy ha az egészségbiztosítási szerv azt nem kérte, véleményének előzetes kikérésével – önkormányzati biztost jelöl ki. A költségvetési szerv vezetője köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni.


(6)     A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


8. §.


Az előirányzatok módosítása


(1)     Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a – vonatkozó jogszabályokban megjelölt határidőben - Képviselő-testület dönt.


(2)     A Képviselő-testület a polgármester számára lehetővé teszi az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását, kiemelt kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást.


  1. Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek vezetői a költségvetési szerv bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiemelt kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást elvégezhetik.


Államháztartáson kívüli szervezetek támogatása


9. §.


  1. Államháztartáson kívüli szervezetek részére támogatás – írásbeli kérelem alapján – egyedi elbírálás alapján a Képviselő-testület döntése alapján nyújtható.


  1. Civil szervezetek, alapítványok és egyesületek közül elsősorban azok részesülhetnek támogatásban, akik Magyarországon bírósági nyilvántartásba vett eszteregnyei székhelyűek.


  1. Támogatás csak annak adható aki, vagy amely a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítja, és hozzájárul működésének teljes körű megismeréséhez. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni. A 2019. évi támogatás feltétele, hogy a 2018. évben kapott összegről a támogatott elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig.




A követelések elengedése


10. §.





  1. a felülvizsgálat során a 100.000 Ft kötelezettként megállapított értékhatárt el nem érő, kisösszegű, be nem hajtható követelések törléséről a polgármester dönt;
  2. az a.) pontban jelzett értékhatár felett a behajthatatlan követelések törléséről a Képviselő-testület dönt.











Záró rendelkezések


11. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



Eszteregnye, 2019. február 14.




                                Burcsi János                                           Szalai-Gaál Mónika

                               polgármester                                                      jegyző



A rendelet kihirdetésre került:


2019. február 15.




Szalai-Gaál Mónika jegyző

Mellékletek