Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 16.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények telepítési szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 17

Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 16.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények telepítési szabályairól

2023.05.17.

Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy a növénytelepítési (ültetési) szabályok megalkotásával elősegítse a fák és cserjék (a továbbiakban: fás szárú növények) telepítését oly módon, hogy elkerülhetők legyenek a későbbi jogviták a szomszédok között.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Eszteregnye község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya Eszteregnye község közigazgatási területén történő fás szárú növények telepítésére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya Eszteregnye község közigazgatási területén növényültetést, telepítést végző természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre terjed ki.

2. A telepítésre vonatkozó szabályok

3. § (1) A legkisebb ültetési (telepítési) távolság a telek határától:

a) 1 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor esetén 1 m;

b) szőlő, 2 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor, sövény, díszfa esetén 1,5 m;

c) 3 m-nél magasabbra nem növő minden egyéb bokor és díszfa esetén 2 m;

d) 4 m-nél magasabbra nem növő, nem terebélyes díszfa esetén 3 m;

e) alacsony növésű gyümölcsfa, 4 m-nél magasabbra növő, terebélyes díszfa esetén 5 m;

f) magasabb növésű gyümölcsfa, dió és gesztenyefa, valamint nyár, fűz, fenyő esetén 7 m.

(2) Kúszó-kapaszkodó fás szárú növény csak saját tulajdonban lévő falra, fára, kerítésre futtatható fel.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt telepítési (ültetési) távolságok alól kérelemre a jegyző eltérést engedélyezhet, amennyiben a növénytelepítéssel érintett telekszomszéd ahhoz írásban hozzájárul. A kérelemhez csatolni kell a növénytelepítéssel érintett telekszomszéd írásbeli hozzájárulását.

4. § (1) Közterületen e rendelet hatálya alá tartozó fás szárú növényt telepíteni csak a jegyző engedélyével lehet.

(2) Közterületen közmű létesítménybe vagy közművezeték fölé, illetve alá e rendelet hatálya alá tartozó növény nem telepíthető, kivéve, ha a közművezeték biztonsági övezetét nem érinti, és annak biztonságos működését, valamint karbantartását nem akadályozza.

(3) Közút mentén közlekedésbiztonsági okok miatt csak olyan fás szárú növény telepíthető, mely a közlekedést és a közlekedés biztonságát nem zavarja, nem gátolja és nem akadályozza.

3. Meglévő fás szárú növények kezelése, gondozása

5. § A fás szárú növény tulajdonosának a kötelessége a növényzet ápolása, gondozása, valamint a szomszéd telekre átnyúló és közterületre kinyúló ágak levágása. A tulajdonos köteles úgy gondozni, nyírni a növényt, hogy az a szomszédokat, érintetteket ne zavarja, más tulajdonában kárt ne okozzon.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) A rendelet növénytelepítésre vonatkozó rendelkezéseit a hatálybalépést követő telepítésekre kell értelemszerűen alkalmazni.

(2) A fás szárú növények gondozására vonatkozó rendelkezéseket a rendelet hatálybalépése előtt ültetett fás szárú növényekre is alkalmazni kell.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.