Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XI. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 11. 13
a közművelődésről
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés 2017-ben módosította a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényt (a továbbiakban: Kultv.). Az emberi erőforrások minisztere a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és közösségi színterek követelményeiről a 20/2018. (VII. 9.) számú rendeletben állapított meg további szabályokat. A jogszabályi környezet változása miatt a települési önkormányzatnak felül kell vizsgálnia a helyi közművelődésről szóló rendeletét.
A törvényi és rendeleti szabályozásban bekövetkezett változások mértéke miatt javasolt a hatályos közművelődési rendelet hatályon kívül helyezésével egyidejűleg új rendelet elfogadása. A szabályozás célja egyfelől, hogy harmóniát teremtsen a jelenlegi gyakorlattal, másfelől, hogy a település közművelődési alapszolgáltatások biztosításával és fejlesztésével kapcsolatos elképzelések jogi keretét megteremtse.
A Kultv. 83/A. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján - a települési nemzetiségi önkormányzatokkal való egyeztetést követően - rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.
A települési önkormányzat a közművelődési rendeletét legalább ötévente felülvizsgálja.
A közművelődési rendeletet az önkormányzat a közösségi színtérben (vagy amennyiben van ilyen, a közművelődési intézményben) közzéteszi.
A Kultv. 76. §-a alapján a települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.
A közművelődési alapszolgáltatások:
a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,
f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint
g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.
Minden települési önkormányzat kötelező feladata az a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezése. Ennek keretében
a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,
b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,
c) fórumot szervez - ha az adott településen működik - a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.
Fentiek alapján kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendelet-tervezetet elfogadni szíveskedjen.
Eszteregnye, 2021. november 08.
Tisztelettel:
Kele Lajos Attila
polgármester