Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2021. 09. 30

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Végső előterjesztői indokolás

Javaslat a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet megalkotásra

Tisztelt Képviselő-testület!

Magyarország Alaptörvénye 32. cikke az (1) bekezdés a) pontjában rögzíti a helyi önkormányzat azon jogát, hogy a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkosson. Az Mötv. 8. § (1) bekezdése b) pontja alapján a helyi közösség tagjai a helyi önkormányzat alanyaként kötelesek betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait. Az Mötv. 8. § (2) bekezdése, valamint a 143. § (4) bekezdése d) pontja felhatalmazza a helyi önkormányzat képviselő-testületét, hogy rendeletben határozza meg a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.

A rendelet-tervezet a lakosság által elvárt, az együttélést elősegítő szabályokat és azok megsértése esetén alkalmazandó szankciókat tartalmazza. A település területén a település lakóinak nyugalma, a közösségi, közhasználatú területek rendje, az életviszonyok rendezettsége, az egymást tiszteletben tartó magatartás megvalósulása céljából szükségesnek tartjuk a rendeletben foglalt magatartások, mint közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások szankcionálási lehetőségének megteremtését.

Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt képviselő-testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és döntsön a rendelet megalkotásáról.

Eszteregnye, 2021. szeptember 28.

Tisztelettel:

Kele Lajos Attila

polgármester

Előzetes hatásvizsgálat

a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján

A rendelet-tervezet címe:

Eszteregnye Község Önkormányzati Képviselő-testületének …/2021. (……….) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

I. társadalmi hatásai: A lakosság tájékoztatása a rendelet tervezet alapján biztosított. Társadalmi hatásként értékelhető, hogy a tényállások meghatározásával, azok önálló rendeletben történő szabályozásával javulhat a közrend, közbiztonság, hiszen megteremtődik a szankcionálás lehetősége, ami visszatartó erőt jelenthet.

II. gazdasági hatásai: A tervezetnek jelenleg mérhető gazdasági hatása nincs.

III. költségvetési hatásai: A költségvetési rendelet tartalmazza, a közigazgatási bírság önkormányzatot megillető bevétel.

IV. egészségügyi hatások: A tervezet egészségügyi hatása a levegővédelemmel kapcsolatos pozitív változásnál mérhető.

V. környezeti következményei: A rendelet a köztisztaság fenntartásával a levegővédelemmel kapcsolatos rendelkezései vonatkozásában válik érzékelhetővé, közvetlen szankcionálás lehetősége megkönnyíti a jogkövető magatartás ösztönzését.

VI. adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: Olyan előírásokat tartalmaz, melyek feltétlenül szükségesek

VII. megalkotásának szükségessége: Magasabb rendű jogszabályokkal való összhang megteremtése.

VIII. a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A közvetlen szankcionálás lehetősége megkönnyíti a jogkövető magatartás ösztönzését.

IX. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: biztosítottak