Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2019. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 30

Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.30.
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2019. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének
/2023. (I.29.) önkormányzati rendelete
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2019. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
A Jat. 18. § (1)-(2) bekezdése rögzíti, hogy „A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.”
Általános indokolás
A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2019. (IX.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) módosítási javaslat az alábbi területre terjed ki:
Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének a fás szárú növények telepítési szabályairól szóló 10/2023. (V. 16.) önkormányzati rendelete megalkotásra került.
A R. módosítása szükséges abból a célból, hogy a szabályozás összhangba kerüljön a két rendelet között.
A R. alábbi alcímmel történő kiegészítése javasolt:
8/A. Fás szárú növények telepítési szabályaival kapcsolatos magatartások
8/A. §
A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás követ el, aki a fás szárú növények telepítési szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglalt növénytelepítésre, valamint a meglévő fás szárú növényzet kezelésére és gondozására vonatkozó előírásokat megszegi.”
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A R. módosítását határozza meg.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
Az indokolás közzétételéről a jegyző, helyben szokásos módon kifüggesztéssel gondoskodik.
A rendeletnek nincs európai uniós joggal kapcsolatos összehangolási és egyeztetési vonatkozása és a rendelet elfogadását jogszabály nem köti előzetes véleményezéshez.
Előzetes hatásvizsgálat
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján
A rendelet-tervezet címe:
Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének ……….../2023. (……..) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 9/2019. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
I. társadalmi hatásai: A tervezet társadalmi hatásaként értékelhető az önkéntes jogkövetők számának várható emelkedése
II. gazdasági hatásai: A rendelet elfogadásának nincs gazdasági hatása.
III. költségvetési hatásai: A rendelet elfogadásának nincs költségvetési hatása.
IV. környezeti és egészségügyi következményei: A rendelet elfogadása a környezet védelmére és a köztisztaságra irányuló rendelkezések alkalmazása révén várhatóan kedvezően befolyásolja majd az élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezet kialakulását.
V. adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: A rendelet megalkotásának az adminisztratív terheket tekintve hatása nincs.
VI. a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A rendelet megalkotása azért szükséges, mert annak elmaradása esetén az önkormányzat egyes rendeleteiben meghatározott magatartási szabályok hatósági eszközzel való kikényszerítésére nem volna jogszabályi lehetőség.
VII. a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A rendelet megalkotásának elmaradása esetén nem teljesülnek a hatályos jogi szabályozásban meghatározott feltételek.
VIII. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.