Galambok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2009.(VI.7.) Önkormányzati rendelete

Az környezetvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 06. 26- 2022. 06. 26

Galambok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2009.(VI.7.) Önkormányzati rendelete

Az környezetvédelem helyi szabályairól

2018.06.26.

Galambok Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §(1) bekezdésében, valamint a Környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. §(1) c./ pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja a környezetvédelem helyi szabályairól.

Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja az ember és környezete harmonikus kapcsolatának kialakítása, a környezet elemeinek és folyamatainak védelme, a fenntartható fejlődés környezeti feltételeinek biztosítása.

2. §

1. E rendelet hatálya kiterjed Galambok Község közigazgatási területén belül minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén laknak, tartózkodnak, ill. tevékenykednek.
2. E rendelet hatálya kiterjed a közterületi rendezvényekre, valamint a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységek zajvédelmi szabályaira.
3. E rendelet hatálya nem terjed ki a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007.(X. 29.) Korm. rendelet által szabályozott viszonyokra.
Az egyes környezeti elemek védelme

A levegő védelme

A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

3. §

1. Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a megfelelően karban tartott tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.
2. A fűtőberendezésekben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot /különösen ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket/ égetni tilos.

Tarlóégetésre vonatkozó szabályok

4. §

1. Tarlóégetést csak engedéllyel lehet végezni, az engedélyt kérelemre a körjegyző adja ki.
2. Tarlóégetés csak rendkívül indokolt esetben engedélyezhető, az eljárás során be kell szerezni a növény-egészségügyi hatóság állásfoglalását. Az égetendő tarlót meg kell tisztítani a kommunális, ill. az ipari eredetű hulladékoktól /műanyag, gumi, vegyszer, festék/.

Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

[1]5. §

1. Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.
.
2. Avar és kerti hulladék égetése június 1-től augusztus 30 közötti időszakban keddi napokon 8-18 óra között, szeptember 1-től május 31-ig kedd és szombati napokon 8-18 óra között, szélmentes időben megengedett. Az égetés maximum 3 óra időtartamig tarthat, tartós füstölés nem megengedett.[2]
3. Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakhelyen szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.
4. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. PVC, veszélyes hulladék).
5. A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.
6. A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.
7. A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.
8. A kerti hulladék elszállítására a szervezett és meghirdetésre kerülő lomtalanítási akció is igénybe vehető.
9. A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

Porképző vagy bűzös anyagok kezelésére vonatkozó szabályok

6. §

1. Porképző vagy könnyen lesodródó anyagokat csak rögzített ponyvával, nedvesített állapotban szabad szállítani.
2. Építésnél, tatarozásnál, bontásnál, valamint az úttest felbontásánál keletkezett por terjedésének megakadályozására vízzel kell nedvesíteni.
3. Bűzös anyagot csak légmentesen lezárt tartállyal felszerelt járművön szabad szállítani.
4. A községben keletkező por képződésének megakadályozása érdekében törekedni kell, hogy a fedetlen talajterületek növényzettel borítottak legyenek. Az építési területek végleges rendezését és parkosítását az építkezés befejezésével együtt kell biztosítani.

Allergén növények elleni védekezési szabályok

7. § Az egyes ingatlan területek gyom és allergiát okozó növényektől mentes gondozása a tulajdonos, ill. a használó kötelessége.

A víz védelme

8. §

1. Tilos a meglévő élővízfolyásokat, a víz természetes hozamát, lefolyását, a víz áramlásának viszonyait megváltoztatni, a vízfolyások medrét, partját szűkíteni, ill. feltölteni. A károkozó köteles az eredeti állapot visszaállítására, a károk megtérítésére.
Az ingatlan tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana előtti nyílt árok és annak műtárgyai tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról. Csapadékvíz ingatlanról történő kivezetése csak abban az esetben lehetséges, amennyiben az ingatlan előtt szikkasztóárok található.
2. Tilos a vizek fertőzése és káros szennyezése. Tilos a vízelvezető rendszerekbe veszélyes hulladékot, vegyszert, azok csomagoló anyagait, mérgező anyagokat, motorolaj származékot bevezetni.
Tilos belterületi csapadékvíz levezető rendszerekbe a fentieken kívül szennyvizet vagy egyéb más hulladékot juttatni.

9. §

1. Tilos ásott vagy fúrt kutakba szennyvizet, veszélyes, mérgező hulladékot juttatni.

10. §

1. Tilos a szennyvízcsatorna hálózatba csapadékvizet bevezetni.
2. Külterületen szennyvizet közműpótló zárt rendszerű szennyvíztárolóba kell vezetni.
3. Az ingatlan tulajdonos a szennyvízcsatornára köteles rákötni. Ez alól, méltányossági, szociális okokból határozott időre a Képviselőtestület adhat felmentést.
4. Tilos a szennyvizet kilocsolni.
5. A közműpótló zárt szennyvíztárolóból kiemelt szennyvizet a fogadására kialakított, a hatóságok által engedélyezett telepen kell elhelyezni.

Zöldterületek fenntartása, kezelése

11. §

1. A község területén lévő zöldterületek, valamint növényzet ápolásáról és az idényjellegű növényvédelmi munkálatok elvégzéséről a tulajdonosok kötelesek gondoskodni.
2. A község területén lévő parkok, terek építéséről, fenntartásáról, gondozásáról az önkormányzat gondoskodik.
3. Tilos a közterületen lévő élő fára plakát, hirdetés kiragasztása, kiszegezése.
4. Tilos a közhasználatú és egyéb zöldterületen, valamint közkifolyónál, kútnál járművet mosni.

12. §

1. Tilos a közterületen, külterületen a fákat, növényeket azok pusztulását elősegítő módon gyűjteni, ill. megcsonkítani.
2. Fakivágási engedélyt indokolt esetben / kiöregedett fák, balesetveszély elhárítása /, vagy minőségi cseréhez az önkormányzat adhat ki a vonatkozó jogszabályok alapján akkor, ha az más szakhatóság hatáskörébe nem tartozik.
3. A telek határánál csak olyan növényzet telepíthető, mely a szomszédos építmények és a kerítés karbantartását nem akadályozza, állagát nem rontja.
4. Minden ingatlan tulajdonos köteles a tulajdonában lévő, a közlekedést akadályozó / járda és úttest fölé nyúló / faágak, bokrok gondozását, nyesését rendszeresen elvégezni.

A zajvédelem szabályai

13. §

1. Közterületen szervezendő, zenés szolgáltatást nyújtó rendezvényre minden esetben engedélyt kell kérni. A kérelem elbírálásáról Galambok Község Önkormányzatának Polgármestere dönt.
A kérelemben meg kell jelölni az adott tevékenység napi kezdetének, ill. befejezésének időpontját, valamint a zajkeltés módját.
2. A község közterületein az utcai zenélés és éneklés nem zavarhatja a lakók nyugalmát, és nem sértheti a közízlést.
3. A magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajkeltő tevékenységek végzése és zajforrások működtetése (fűnyíró gép, kapálógép, betonkeverő, motoros láncfűrészgép, stb.) a település lakó- és üdülő övezetében
- 6,30.00 óra és 20.00 óra között megengedett.
4. A község területén a közterületre irányuló, illetve a közterületen folyó kereskedelmi célú elektronikus kihangosítás csak engedéllyel végezhető.

[3] Szabálysértési rendelkezések

14. §

Záró rendelkezések

14. §

1. E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.