Galambok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2015.(II.13.) Önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 10. 05- 2016. 02. 16

Galambok Község Önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény  23. § (1)-(4) bekezdésében, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 27. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) és g) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 111. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva Galambok Község Önkormányzata 2015. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:    

A rendelet hatálya

1.§


1. A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő önállóan működő és gazdálkodó szervre.


2. Az önkormányzat költségvetési szerve: Galamboki Közös Önkormányzati Hivatal

A költségvetés bevételei és kiadásai

2.§


  1. [1]A képviselő-testület az önkormányzat és intézménye 2015. évi költségvetését:

322.878 E Ft

Költségvetési bevétellel

322.878 E Ft

Költségvetési kiadással

0 E Ft

0 E Ft

  0 E Ft

Költségvetési egyenleggel

-ebből  működési

           felhalmozási

állapítja meg.


(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.


(3) A költségvetési kiadásokat és azok részletezését a 2. melléklet, a 2.1. melléklet és a 2.2. melléklet szerint állapítja meg.


(4)   A költségvetési bevételeket és azok részletezését a 3. melléklet és a 3.1., 3.2.melléklet szerint állapítja meg.

A költségvetés részletezése

3.§


A Képviselő-testület az önkormányzat és intézménye 2015. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:


  1. Az Önkormányzat működési célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét közgazdasági tagolásban a 6. számú melléklet tartalmazza.
  2. Az Önkormányzat felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét közgazdasági tagolásban az 7. számú melléklet tartalmazza
  3. Az Önkormányzat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladataihoz kapcsolódó kiadásokat és bevételeket a 8. számú melléklet tartalmazza.     
  4. Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felhalmozási kiadásokat felújítási célonként, valamint beruházási feladatonkénti részletezését a 9. melléklet szerint határozza meg.
  5. Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat, adott kedvezményeket a 10. számú melléklet tartalmazza.
  6. Az önkormányzat költségvetési évet követő 3 év tervezett előirányzatai főbb csoportokban – tájékoztató jelleggel – a 11. számú melléklet tartalmazza
  7. Az önkormányzat éves létszám előirányzatát a 12. számú melléklet tartalmazza.
  8. Az Önkormányzat 2015. évi előirányzat-felhasználási tervét a 13. számú melléklet tartalmazza.
  9. A többéves kihatással járó döntésekből származó fizetési kötelezettségek bemutatását a 14. számú melléklet tartalmazza
  10. Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 15. melléklet tartalmazza.
  11. A 2014. évi költségvetési támogatások jogcímenkénti bemutatását a 16. számú melléklet tartalmazza.
  12. Az Önkormányzat 2015-ben tartalékot nem képez.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

4.§


  1. Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

  2. Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

  3. Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.


  1. Amennyiben év közben a gazdálkodási feltételekben olyan kedvezőtlen változások következnek be, melyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester a képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett, - teljes önkormányzati körben - a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti, vagy korlátozhatja.


  1. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére, rövid lejáratú értékpapír vásárlására.


  1. Kifizetést csak a költségvetési rendeletben jóváhagyott célokra és feladatokra lehet teljesíteni. Többletfeladattal járó kötelezettségvállalás csak a források egyidejű biztosításával és az előirányzat emelésével egyidejűleg történhet.


  1. Többletbevételek terhére kötelezettséget csak oly módon lehet vállalni, hogy a pénzeszközök költségvetési számlán történő jóváírása megelőzze a kötelezettségvállalás dátumát.


  1. Az Önkormányzat esetében a polgármester, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 4/2013.(I.11.) számú Kormányrendelet alapján elrendelheti meghatározott behajthatatlan követelések törlését.


  1. A képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban (2015. január 1-től a tárgyévi költségvetés elfogadásáig) a polgármester az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25.§ (3) bekezdése alapján intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások a 2011. évi CXCV. törvény  25.§ (4) bekezdése szerint ezen költségvetési rendeletbe és mellékleteibe beépültek, azt tartalmazzák.


  1. A költségvetéssel összefüggő intézkedéseket a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatában és a jelen rendeletben átruházott hatáskör alapján a polgármester jogosult megtenni. A polgármester a képviselőtestület külön felhatalmazása nélkül az önkormányzat nevében kötelezettséget vállalásra 100.e Ft /….összeg erejéig jogosult.


  1. Az önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a képviselő testület határozattal dönt.


  1. Az államháztartás alrendszereiből, továbbá az EU forrásokból finanszírozott vagy támogatott szervezetek, számára számadási kötelezettséget kell előírni a részükre céljelleggel juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A finanszírozó köteles ellenőrizni a felhasználást és a számadást. Amennyiben a finanszírozott vagy támogatott szervezet, illetve magánszemély az előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a további finanszírozást, támogatást fel kell függeszteni. A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót – külön jogszabályokban meghatározottak szerint – visszafizetési kötelezettség terheli.


  1. Galambok Község Önkormányzata a 2015. évben bevételeit és kiadásait a Dél-Zalai Egyesült Takarékszövetkezetnél vezetett számlákon bonyolítja.


  1. Házipénztára készpénz ellátását a Dél-Zalai Egyesült Takarékszövetkezet pénztárából való készpénzfelvétellel biztosítja.

Az előirányzatok módosítása

5.§

 (1)  Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

 

(2) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.


 (3) A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


(4)   Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


(5) A Képviselő-testület az általános tartalék és az évközben keletkezett saját bevételek többlete terhére történő előirányzat – átcsoportosítási jogát átruházza a polgármesterre azzal, hogy az esetenkénti felhasználás nem haladhatja meg a 100 e Ft-ot

A gazdálkodás szabályai

6.§


(1)   A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.


(2) Az költségvetési szerv kifizetéseket csak a költségvetésben jóváhagyott célokra és feladatokra teljesíthet. Többletfeladat csak a források egyidejű biztosításával, az előirányzatok módosítását (felemelését) követően vállalható. 


(3) Az önállóan működő költségvetési szervek előirányzatának a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó változtatását a Közös Önkormányzati Hivatal vezetője jogosult kezdeményezni a Képviselő-testületnél.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7.§


(1)   Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.


(2)   Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Zalakarosi Többcélú Kistérségi Társulás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró vegyes redelkezések

8.§


Ez a rendelet a kihirdetést követő 1. napon lép hatályba, rendelkezéseit 2015. év során alkalmazni kell.


Galambok, 2015. február 12.



Vlasicsné Dörgönye Márta

Bertók Ferenc

jegyző

polgármester


Záradék:

Rendelet kihirdetve: Galambok 2015. február 13.




Vlasicsné Dörgönye Márta

jegyző



HATÁSVIZSGÁLATI LAP


Galambok Község Önkormányzata Képviselőtestülete

2/2015.(II.13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről



  1. Társadalmi hatások

A költségvetési rendelet alapján végrehajtott gazdálkodás az állampolgárok számára nyomon követhető, átfogó képet ad az önkormányzat pénzügyi helyzetéről, a végrehajtandó feladatokról, a tervezett fejlesztésekről, lehetőséget teremt az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzésére.


  1. Gazdasági, költségvetési hatások

A költségvetés nemzetgazdasági hatása az, hogy az államháztartás része, a különböző jogcímeken a központi költségvetésből igényelhető támogatások révén. A költségvetési rendelet helyi gazdasági hatása nem releváns.


  1. Környezeti hatások

Nincs


  1. Egészségi következmények

Nincs


  1. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások

Nincs


  1. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

A költségvetési rendelet megalkotása kötelező az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. számú törvény 23. § (1) bekezdése alapján.


  1. A jogszabály alkalmazáshoz szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:

A személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.



Galambok, 2015. január 30.


                                                              



                                                                                                              Vlasicsné Dörgönye Márta

                                                                                              jegyző


A rendelet-tervezetben szereplő helyi rendeletet a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. Törvény 18. §-ában foglaltaknak megfelelően eljárva – a fentieket is figyelembe véve  alábbiak szerint indoklom.


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat a költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg, melynek tervezetét a törvény 24. § (3) bekezdése alapján a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek. 2015-ben a költségvetési rendelet-tervezet benyújtásának határideje 2015. február 15.

Jelen rendelet megalkotásával ezen kötelezettségünknek teszünk eleget.

 

RÉSZLETES INDOKOLÁS


1. §

Galambok Község Önkormányzata költségvetési rendeletének hatályát állapítja meg, amely kiterjed az önkormányzatra, valamint az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervére.


2. §

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) a) pontja szerinti költségvetési bevételi és kiadási előirányzatait határozza meg önkormányzati szinten.  Galambok Község Önkormányzata 2015. költségvetési főösszege 258.612 EFt.

A (2), (3) és (4) bekezdések szerinti mellékletek az államháztartásról szóló törvény 23. § (2) aa) pontja szerinti bontásban mutatja be a költségvetési előirányzatokat.


3.     §

A költségvetés részletezését az (1) – (12) pont szerinti mellékleteken keresztül mutatja be az államháztartásról szóló törvény 23. § (2) bekezdés ab) - g) pontja, a 24.  § (4) bekezdése, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 24.  § (1) – (2) bekezdése szerinti kimutatásokat.


4.  §

A költségvetés végrehajtásának általános szabályait tartalmazza, hivatkozva a törvény 25. § (3) – (4)  bekezdésére.


5. §

Az előirányzatok módosítását tartalmazza az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. §-a alapján. A képviselő-testület nem él a törvény 34. § (2) bekezdése szerinti lehetőséggel, az előirányzatok módosítását minden esetben fenntartja magának.


6.§

A gazdálkodás szabályait tartalmazza. Meghatározza a költségvetési szervek vezetőinek előirányzat felhasználási és előirányzat módosítási jogkörét.


7. §

Az államháztartásról szóló törvény 70. §-a alapján rendelkezik a belső kontrollrendszerről. A belső ellenőrzést a Zalakarosi Többcélú Kistérségi Társulás útján látja el.


8. §

A rendelet hatálybalépését tartalmazza.


Galambok, 2015. február 6.

                                                                                     

                                                                                                       Bertók Ferenc  

                                                                                                        polgármester

[1]

Módosította: 5/2015.(III.11.) számú ör. 1.§-a

[2]

Módosította: 14/2015.(IX.30.) sz. ör 1.§-a