Galambok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2016.(II.16.) Önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 07. 08- 2016. 12. 19

Galambok Község Önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény  23. § (2)-(4) bekezdésében, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 27. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) és g) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 111. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva Galambok Község Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:    

1. § A rendelet hatálya


  1. A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő önállóan működő és gazdálkodó szervre.
  2. Az önkormányzat költségvetési szerve: Galamboki Közös Önkormányzati Hivatal

2. § A költségvetés bevételei és kiadásai



[1](1) A képviselő-testület az önkormányzat és intézménye 2016. évi költségvetését:

324 060 E Ft

Költségvetési bevétellel

324 060 E Ft

Költségvetési kiadással

0 E Ft

0 E Ft

  0 E Ft

Költségvetési egyenleggel

-ebből  működési

           felhalmozási

állapítja meg.


(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.


(3) A költségvetési kiadásokat és azok részletezését a 2. melléklet és a 2.1. és 2.2 melléklet szerint állapítja meg.


(4) A költségvetési bevételeket és azok részletezését a 3. melléklet és a 3.1. melléklet szerint állapítja meg.


(5) A felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának működési és felhalmozási célú igénybevételét rendeli el.


(6) A költségvetés nem tartalmaz olyan fejlesztési célokat, melyek magvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé, így ezen adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összege nulla.

Módosította: 7/2016.(VI.24.) sz. ör. 1§-a

3. § A költségvetés részletezése


A Képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

  1. Az Önkormányzat működési célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét közgazdasági tagolásban a 6. számú melléklet tartalmazza.
  2. Az Önkormányzat felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét közgazdasági tagolásban az 7. számú melléklet tartalmazza.
  3. Az Önkormányzat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladataihoz kapcsolódó kiadásokat és bevételeket a 8. számú melléklet tartalmazza.     
  4. Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felhalmozási kiadásokat felújítási célonként, valamint beruházási feladatonkénti részletezését a 9. melléklet szerint határozza meg.
  5. Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat, adott kedvezményeket a 10. számú melléklet tartalmazza.
  6. Az önkormányzat költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatait főbb csoportokban – tájékoztató jelleggel – a 11. számú melléklet tartalmazza.
  7. Az Önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 12. számú melléklet tartalmazza
  8. Az Önkormányzat 2016. évi előirányzat-felhasználási tervét a 13. számú melléklet
  1. tartalmazza.       
  1. Az Önkormányzatnak többéves kihatással járó döntésekből származó fizetési kötelezettségét a 14-es számú melléklet tartalmazza
  2. Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 15. melléklet tartalmazza.
  3. A 2016. évi költségvetési támogatásokat jogcímenkénti bemutatását a 16. számú melléklet tartalmazza
  4. Az Önkormányzat 2016. évben 4270 e Ft tartalékot képez ebből:
    • 1708 e Ft működési tartalék
    • 2562 e Ft fejlesztési célú tartalékot egyéb fejlesztési célú pályázatok önrészéhez

4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai

  1. Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
  2. A költségvetési egyensúly megtartása érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
  3. Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.


  1. Amennyiben év közben a gazdálkodási feltételekben olyan kedvezőtlen változások következnek be, melyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester a képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett, - teljes önkormányzati körben - a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti, vagy korlátozhatja.


  1. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat költségvetési számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére, rövid lejáratú értékpapír vásárlására.


  1. Kifizetést csak a költségvetési rendeletben jóváhagyott célokra és feladatokra lehet teljesíteni. Többletfeladattal járó kötelezettségvállalás csak a források egyidejű biztosításával és az előirányzat emelésével egyidejűleg történhet.


  1. Többletbevételek terhére kötelezettséget csak oly módon lehet vállalni, hogy a pénzeszközök költségvetési számlán történő jóváírása megelőzze a kötelezettségvállalás dátumát.


  1. Az Önkormányzat esetében a polgármester, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 4/2013.( I.11.) számú Kormányrendelet alapján elrendelheti meghatározott behajthatatlan követelések törlését.


  1. A képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban (2016. január 1-től a tárgyévi költségvetés elfogadásáig) a polgármester az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25.§ (3) bekezdése alapján intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások a 2011. évi CXCV. törvény  25.§ (4) bekezdése szerint ezen költségvetési rendeletbe és mellékleteibe beépültek, azt tartalmazzák.


  1. A költségvetéssel összefüggő intézkedéseket a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatában és a jelen rendeletben átruházott hatáskör alapján a polgármester jogosult megtenni.


  1. Az önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a képviselő testület határozattal dönt.


  1. Az államháztartás alrendszereiből, továbbá az EU forrásokból finanszírozott vagy támogatott szervezetek, számára számadási kötelezettséget kell előírni a részükre céljelleggel juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A finanszírozó köteles ellenőrizni a felhasználást és a számadást. Amennyiben a finanszírozott vagy támogatott szervezet, illetve magánszemély az előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a további finanszírozást, támogatást fel kell függeszteni. A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót – külön jogszabályokban meghatározottak szerint – visszafizetési kötelezettség terheli.


  1. Galambok Község Önkormányzata a 2016. évben bevételeit és kiadásait a Dél-Zalai Egyesült Takarékszövetkezetnél vezetett számlákon bonyolítja.


  1. Házipénztára készpénz ellátását a Dél-Zalai Egyesült Takarékszövetkezet pénztárából való készpénzfelvétellel biztosítja.


  1. A képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a készpénzben teljesített kiadások eseteit az alábbiak szerint határozza meg: a K1-K9 rovatokon teljesített kiadások kiadási tételenként 200.000 Ft-ot meg nem haladó mértékig teljesíthetők készpénzben.

5. § Az előirányzatok módosítása


  1. A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


  1. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra a polgármester az alábbiak szerint jogosult:

 A működési kiadások személyi és dologi kiadási előirányzatain belül, a  feladatok közötti átcsoportosítást engedélyezheti. Új feladatokra csak a források egyidejű megjelölésével lehet átcsoportosítani


  1. A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


  1. Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

6. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


  1. Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.
  2. Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Zalakarosi Többcélú Kistérségi Társulás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

7. § Záró és vegyes rendelkezések


Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2016. költségvetési és során alkalmazni kell.


Galambok, 2016. február 15.




Bertók Ferenc                                                                      Vlasicsné Dörgönye Márta

polgármester                                                                                     jegyző



Záradék:

A rendelet kihirdetve:

2016.február 16.




Vlasicsné Dörgönye Márta

jegyző


[1]

A rendelet szövegét a 7/2016 (VI.24.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2016.június 25-től