Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezésről

Hatályos: 2023. 02. 28- 2023. 02. 28

Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezésről

2023.02.28.

Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet területi hatálya kiterjed Galambok község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő köztemetőre. A rendelet személyi hatálya érvényes tulajdonosra, fenntartóra, üzemeltető, temetkezési tevékenységet végzőkre, szolgáltatást igénybe vevőkre, akik a hozzátartozóik vagy más személy eltemettetéséről gondoskodnak, valamint akik a temetőbe belépnek.

2. A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

2. § (1) Galambok község köztemetője: Galambok 263. hrsz. 2 ha 7078 m2 nagyságú terület, Galambok 264/2. hrsz. 200 m2 nagyságú terület.

(2) Köztemetőben a szociális temetés helyét az önkormányzat a Galambok 263 hrsz 2 ha 7078 m2 területen jelöli ki, azzal, hogy a polgármester határozza meg a szociális temetés célját szolgáló sír sort és a szociális parcellát, urnás temetések számára szociális temetkezési helyet. A szociális temetéssel kapcsolatosan az önkormányzat hatáskörét a polgármesterre ruházza át. A temetkezés rendjére vonatkozó e rendelet szerinti szabályokat a szociális temetés esetén a 1999. évi XLII. törvény, valamint a 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben leírtak figyelembevételével kell alkalmazni.

(3) A köztemető tulajdonosa és fenntartója Galambok Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat). A tulajdon a működés alatt 51 % alá nem csökkenthető.

(4) A köztemető fenntartójának feladata a temető kegyeleti méltóságának őrzése.

(5) A köztemető fenntartója gondoskodik a ravatalozó, a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek biztosításáról.

(6) A köztemető fenntartója a tulajdonos, a kezelői jogot külön szerződés, megállapodás szerinti ideig térítés, vagy térítésmentesen átadhatja.

(7) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot, az üzemeltetőt nem terheli.

(8) Az Önkormányzat, mint a köztemető tulajdonosa biztosítja a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 9. § (1) bekezdés a-h) pontjaiban foglaltakat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint.

3. A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

3. § (1) A temetkezési tevékenység során a köztemetőben vasárnap és ünnepnapok kivételével minden nap lehet temetni.

(2) A köztemető nyitvatartásáról a temetőszabályzat rendelkezik.

(3) A temető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket a temető főbejáratánál kell közzétenni.

(4) A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja, a látogatókat megbotránkoztatja.

(5) A vízvételi lehetőséget a köztemető területén a temető tulajdonosa biztosítja.

(6) A köztemetőbe állatot - kivéve vakvezető kutya - bevinni tilos.

(7) A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása.

(8) A köztemető területén a látogatók nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jogának gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

(9) A temető területén lévő vízvételi helyből csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen víz.

(10) A temetőbe való behajtás díjtalan.

(11) A köztemető területére tehergépjármű, munkagép, lovas kocsi csak a temetkezési tevékenységgel, a fenntartási munkákkal, síremlékek felállításával összefüggésben és csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be.

(12) A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékokat, szemetet lerakni csak az erre a célra kihelyezett hulladéktárolókban szabad. A temető hulladéktárolóiba földet, törmeléket, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot lerakni tilos.

(13) Az építéssel, bontással keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés, bontás befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

(14) A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy annak eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(15) 10 éven aluli gyermek felügyelet nélkül a temetőben nem tartózkodhat.

(16) Galambok község területén a köztemetőben szabad ravatalozni. Kivételes esetben a temetőn kívül ravatalozásra engedélyt a Népegészségügyi Osztály adhat.

(17) Fertőző betegségben elhunytak koporsóit a ravatalozóban felnyitni nem szabad.

(18) A temető fenntartója /üzemeltetője/ köteles a ravatalozó és hűtőberendezés állandó üzemképes állapotáról és rendjének fenntartásáról gondoskodni.

4. Temetési helyek kialakításának rendje

4. § (1) A köztemetőt be kell keríteni, a temető útjait, kerítését a terveknek megfelelően kell kialakítani.

(2) A köztemető területét parcellákra (Sírhelytáblákra), ezeket sorokra, a sorokat pedig sírhelyekre kell felosztani. A parcellákat betűjellel (A, B, C, stb.), a sorokat római számmal, a sírhelyeket pedig arab számokkal kell jelölni.

(3) A parcellákba és sírhelysorokba a temetkezés az elhalálozás idejének megfelelő sorrendben történik. A parcella mérete megközelítőleg négyzet alakú, a leghosszabb oldala 40 m-nél több nem lehet. Az egyes sírhelysorok között legalább 0,6 m távolságot kell elhagyni.

(4) A 10 éven aluli gyermekek részére a helyi gyermekhalálozást, illetve az igényt figyelembe véve kell a sírhelyeket kijelölni.

(5) Az elhamvasztott halottak hamvait tartalmazó urnák a sírokba elhelyezhetők, de az urna a terepszinthez viszonyítva minimum 1 méter mélyre kell, hogy kerüljön.

(6) A köztemetőben temetésre szolgálnak:

a) egyes sírhelyek,

b) kettős sírhelyek, (ikersírok),

c) sírboltok (kripták),

d) urnasírhelyek,

e) közös sírok.

(7) Sírhelyek, sírboltok, urnasírhelyek csere, adásvétel tárgyai nem lehetnek, de eredeti állapotukban visszaválthatók.

5. A temetés, temetési hely gazdálkodási szabályok

5. § (1) A temetés módja: hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás szerint.

(2) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta. E rendelkezési jog kiterjed a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására, s gondozására.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnafülke és urnasírhely 25 év,

d) urnasírbolt esetén 25 év.

(4) Földbe temetésnél jól zárható, környezetbarát anyagból készült, résmentes koporsó használható. Fém, üveg, műanyagból készült termék használata tilos.

(5) A síremlék nem foglalhat el a rendeletben meghatározott sírhelynél nagyobb területet. A sírhelyek fölé emelt síremlék, valamint a fejfák karbantartásáról, helyreállításáról a létesítő, vagy az örökös, saját költségén köteles gondoskodni.

(6) Az Önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosult figyelmét felhívhatja, az életet, veszélyeztető állapot fennállása esetén köteles felhívni a sírjel vagy a sírbolt helyreállítására, gondozására.

(7) A felhívás a temetési hely megjelölésével az önkormányzat hirdetőtábláján 90 napra történő kifüggesztéssel is teljesíthető.

6. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

6. A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak

7. § (1) Az egyes nagysír 2 m hosszú, 1 m széles, 2 m mély.

(2) Betemetett egyes nagysírba külön engedély alapján és a megállapított díj kifizetése mellett

a) még egy kiskoporsó,

b) a sír mélyítése esetén még egy nagy- és kiskoporsó temethető. A legfelső koporsó alsó síkja a terepszint alatt 1,6 m-re kell, hogy legyen.

(3) A gyermeksír /10 éven aluli gyermek részére / 1,4 m hosszú,0,6 m széles és 2 m mély.

(4) Az egyes sírhelyen rendszerint csak egy koporsó, gyermeksírba pedig csak 10 éven aluli gyermek koporsója temethető.

(5) A kettős (iker) sír, 2 nagy koporsó elhelyezésére szolgál. A kettős sírhely egy-egy részre ugyanolyan mértékben és feltételek mellett történhet a rátemetés, mint az egyes sírba. A kettős sír mérete1,6 m x 2m. Minimális mélysége 2 m.

(6) Az egyes és kettős sírhelyek között legalább 0,6 m oldaltávolságot kell biztosítani.

(7) Az egyes és kettős sírhelyek, valamint a gyermeksírhelyek kegyeleti ideje a megváltástól számított 25 év. A sírhely előre is váltható, azonban ez esetben a sírhely megjelölése és gondozása kötelező. Ennek elmulasztása esetén – eredménytelen felhívás esetén – a sírhely 10 %-os kezelési költség levonása mellett visszaváltható.

(8) A sírhelyek teljes használati díját a sírhely megváltásakor kell megfizetni. Minden további temetés alkalmával ki kell fizetni azt a díjkülönbözetet, amellyel a – 25 éves porladási idő biztosítása érdekében – a használati idő szükségképpen meghosszabbodik.

(9) A már betemetett sírokba történő rátemetéskor a felnőtt vagy gyermekkoporsóra eső díjat kell fizetni.

(10) Az egyes és kettes nagysírokat, valamint gyermeksírokat előre kifizetni, egyedi elbírálás alapján csak a fenntartó külön engedélyével lehet, de ezek sírbolttá nem alakíthatók ki, és kegyeleti idejük nem változik.

(11) A fertőző betegségben elhaltakra csak a közegészségügyi előírásoknak megfelelően lehet rátemetni.

(12) A sírboltba történő temetésre a sírbolt tulajdonosának a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók. Amennyiben erre vonatkozóan nem intézkedett, akkor a sírboltba a birtokos házastársát, egyenes ágbeli rokonait, továbbá utóbbiak házastársait lehet eltemetni.

(13) A sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező, de a sírokat, fenntartott sírhelyeket gondozni kell. Felhantolás esetén a sírdomb magassága maximum 50 cm lehet.

(14) A síremlék felállítása, felújítása, átépítése és elbontása csak az Önkormányzat előzetes hozzájárulásával történhet.

(15) A sírboltok /kripták/ méretei:

a) 4 koporsó2,6 x 3,3 m

b) 6 koporsó, 3,0 x 4,5 m

c) Minimális mélysége a terepszinttől számítva 2 m. Ennél nagyobb méretű sírbolt vagy mauzóleum méreteit a temető fenntartója (kezelője) külön állapítja meg.

(16) A sírboltok használati ideje a megváltástól számított 60év.

(17) A sírbolt (kripta) építéséhez a temető tulajdonosának előzetes hozzájárulása szükséges. Előzetesen benyújtott terv alapján engedélyezheti szakember közreműködésével az önerős kivitelezést.

(18) A sírbolt (kripta) birtokosa az, aki a használati díjat megfizette és birtokosi minőségét a temető nyilvántartó könyvébe bejegyeztette. A sírbolt feletti rendelkezési jogot az gyakorolja, aki a használati díjat megfizette, és aki nevére az azt igazoló bizonylat kiállításra került.

(19) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a sírbolt birtokosának nyilvántartó könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók. Ha erről nem intézkedett, a birtokos házastársát, egyenes ágbeli /fel- és lemenő/ rokonait, továbbá az utóbbiak házastársait lehet temetni.

(20) Egy nagykoporsó helyén kettő kiskoporsó helyezhető el.

(21) Az urnasírhelyekben az elhamvasztott halottak urnái helyezhetők el. Az egyes urnasírhelyek között legalább 0,6 m oldaltávolságot kell elhagyni. Az urnasírhelyek méretei 1,5 x 1m.

(22) Az urnasírhelyek kegyeleti ideje 25 év. A használati idő lejárta után az urnasírhely használata a lejáratkor érvénybe lévő díj megfizetésével megújítható.

(23) A használati idő lejárta után az urnasírhelyek kiürítéséről a temető kezelője gondoskodik.

(24) Urnafülkébe legfeljebb 2 urna helyezhető el. Több urna elhelyezése esetén a rendelet 1. mellékletében meghatározott ár 1,5-szerese fizetendő összesen.

(25) A községi temető fenntartója köteles gondoskodni közös sír megfelelő kialakításáról a köztemető területén, a már lezárt temetőből, köztemető megtelt lezárt részeiből kikerülő holttestmaradványok, hamvak elhelyezésére.

(26) A síremlékeket felállítani, felújítani, átépíteni, lebontatni, elvinni a temető tulajdonosának engedélyével lehet.

(27) A síremlékek alapozásának méreteit a temető kezelője állapítja meg. A temető komolyságát, a kegyeletet, a közízlést sértő síremlék feliratok nem engedélyezhetők. A síremlék vagy szegélykő nem terjedhet túl a sír, illetve a sírbolt megállapított területénél.

(28) A sírbolton lévő síremlék fenntartásáról a temetésre kötelezettek tartoznak gondoskodni. Ha a sírbolt, vagy síremlék összeomlásától lehet tartani, a köztemető kezelője felszólíthatja a kötelezettet(teket), hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Amennyiben a felhívás eredménytelen marad 6 hónap elteltével a temető kezelője a sírboltot, vagy síremléket kiüríti, s azzal, valamint a felépítmény anyagával rendelkezik.

(29) A síremlékek szabályszerű felállítását a temető kezelője köteles ellenőrizni.

7. Sírgondozás, növényzet

8. § (1) A sírgondozási munkák elvégzésével – amennyiben az nem maguk végzik – a hozzátartozók szervezetet bízhatnak meg. Amennyiben a munkát szervezet végzi, úgy az ilyen tevékenységet a hozzátartozóknak a temető fenntartója felé be kell jelenteni.

(2) Az örök emléksírok, a közös sír, valamint az azokon lévő síremlékek gondozása és fenntartása a temető fenntartójának feladata.

(3) A sírboltok, sírok melletti ülőpad, fa, örökzöld a fenntartó előzetes engedélyével helyezhető el.

(4) A sírboltok és sírok bekerítésére szolgáló bármilyen szegélyek, síremlékek csakis a sírhelyen helyezhetők el. A sír területén kívül egyéb helyet elfoglalni nem szabad.

(5) A sírokon síremléket szilárd alapra kell felállítani.

(6) A sírdomb magassága 50 cm lehet. A sírokra olyan növényzet ültethető, amely terjedelménél fogva a sír körüli utakon a közlekedést nem gátolja.

(7) Fák és 2m magasságot meghaladó növényzet kivágását a temető fenntartója engedély alapján elrendelheti. Fát, cserjét a sírhelyen kívüli területre csak a temető fenntartója, vagy az általa megbízott személy vagy szervezet ültethet.

(8) Fásítást, növényzetváltást csak az Önkormányzat Képviselő-testületének határozatában meghatározottak szerint lehet.

8. Díszsírhelyek

9. § (1) Galambok Község Önkormányzat Képviselőtestülete azon elhunyt személyeknek, akiket Galambok Község Díszpolgára, illetve Galambok Községért kitüntető címben részesített – külön döntés nélkül – díszsírhelyet adományoz.

(2) Azon elhunyt személyek részére, kik egyébként méltók az (1) bekezdésben meghatározott kitüntető címre, díszsírhely adományozásáról – a polgármester vagy önkormányzati képviselő javaslatára – a Képviselőtestület dönt rendkívüli képviselőtestületi ülés keretében.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(4) A díszsírhelybe – a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartásával és költségeinek viselésével – az elhunyt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói is eltemethetők.

(5) A díszsírhely gondozásáról és ápolásáról az elhaltak hozzátartozói kötelesek gondoskodni, ilyenek hiányában a díszsírhely gondozásáról a polgármester intézkedik.

(6) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját értesíteni kell.

(7) A díszsírhelyetek elhelyezésére a Temető Kataszter V. tömbje szolgál. E tömbbe kizárólag e § szerinti temetkezés történhet. A temetés az elhalálozás idejének megfelelő sorrendben történik, az e rendeletben meghatározott temetési szabályok szerint.

9. Temetőfenntartási hozzájárulás és díjak

10. § Galambok Község Önkormányzata temetőfenntartási hozzájárulásról, a temetőbe való behajtási díjról, a temetési hely megváltási és újraváltási díjáról, a temetői létesítmények használati díjáról az 1. mellékletben rendelkezik.

10. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

11. § (1) A köztemetőkben temetkezési szolgáltatást végezhet az a vállalkozó, aki jogszabály alapján e tevékenység végzésére jogosult.

(2) Köztemetést csak az önkormányzat rendelhet el.

(3) Az Önkormányzat a temetési szolgáltatás során együttműködik az egyéni és társas vállalkozókkal.

(4) Az együttműködő szervezetek között – az egymásra utaltság következtében – fokozott együttműködésre van szükség. Elsődleges szempont a kegyeletet figyelembe vevő, magas színvonalú szolgáltatással párosult kulturált magatartás. Mindezek érdekében az üzemeltető temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(5) A temetkezési szolgáltató a tevékenység ellátása során köteles az eltemettetőnek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését – az egyházi temetések esetén az egyházi szertartás rendjének megfelelően – tiszteletben tartani.

(6) A temetkezési szolgáltató a temetés során csak olyan kelléket és cikkeket használhat fel, mely nem ütközik a törvénybe és olyan ravatalozást, vagy szertartást rendezhet, amely nem sérti a közízlést és a kegyeleti etikai normákat.

(7) A vállalkozó csak az ügyfél általi meghatalmazás alapján járhat el a temetkezési szolgáltatás ügyében.

11. A temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának rendje, összhangja

12. § (1) A vállalkozó a tevékenység megkezdése előtt köteles az üzemeltetőnek bejelenteni az elvégzendő munkák jellegét, a vállalkozó nevét és elérhetőségét (székhely, telefonszám). A vállalkozó a befejezését követően köteles a munkavégzés során keletkezett hulladékot elszállítani és a sír környezetét rendezetten, tisztán hagyni.

(2) A vállalkozónak a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a köztemető látogatóinak kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát és a temetési szertartásokat ne zavarják.

12. Köztemető megtelt részeinek lezárása és újbóli felhasználása

13. § (1) Amikor valamely sírhelytábla, urnasírhelynek kijelölt terület megtelt, a területet az Önkormányzat lezárja. A lezárt sírhelytáblák, illetve urnasírhelyek, urnafülkék részére kijelölt területnek az utolsó temetéstől számított 25 év, illetve 10 év eltelte utáni kiürítését a Képviselőtestület rendeli el.

(2) A kiürítést azt megelőzően hirdetményben, továbbá legalább három alkalommal a helyi /területi/ és országos sajtóban közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt legalább 6 hónappal, a továbbiakban pedig 2 havonként történjen. A hirdetményt Galambok község hirdetőtábláján, valamint a temetőkapun, ravatalozón, és az érintett temetőrésznél kell kifüggeszteni.

(3) A kiürítés esetén az érdekelt hozzátartozók halottaik maradványait és síremlékeit - szabályszerű díjak megfizetése mellett - a rendelkezésre álló temetőhelyekre 6 hónap alatt áthelyezheti /exhumálhatják/. A síremlékkel csak az egyidejű exhumálás esetén rendelkezhetnek. Amennyiben a kiürítés után a sírhelytábla újra megnyitásra kerül a sírhelydíj újbóli megfizetése esetén a holttestmaradványok, hamvak a helyükön is maradhatnak.

(4) A határidő eltelte után a temető kezelője végrehajtja a sírhelytábla, valamint az urnasírhelyeknek, urnafülkéknek kijelölt terület kiürítését, és gondoskodik a maradványok, hamvak közös sírba helyezéséről - nyilvántartás vezetése mellett.

(5) A nem gondozott, omladozó állapotban lévő sírboltokból a 60 évi elévülési idő elteltével a tetemmaradványok eltávolíthatók, ugyanez vonatkozik az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető síremlékekre is. Az így megüresedett sírboltok helyein lévő összes építőanyagok, síremlékek és maga a sírbolt és maga a sírbolt felett a temető fenntartója, illetve kezelő szabadon rendelkezik, amennyiben a karbantartásra vonatkozó felhívás eredményre nem vezetett.

(6) Ha valamely sír, sírbolt megszüntetése a használati idő eltelte előtt válik szükségessé, az áthelyezés költségeit az viseli, akinek érdekében az áthelyezés történik.

13. Nyilvántartások

14. § (1) A temető üzemeltetője a temetőben a a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 15. §-ban foglaltak szerint nyilvántartást vezet.

(2) A köztemető térképét a tulajdonosnak kell elkészíteni, melynek igénybevett sírhelyére a nyilvántartási számot rá kell vezetni.

(3) A köztemető nyilvántartó könyvéből köteles a nyilvántartó a felek részére díjtalan szóbeli, vagy írásos tájékoztatást adni.

(4) A nyilvántartás szabályszerű vezetését a közös hivatal végzi.

(5) A köztemetőre vonatkozó nyilvántartókönyvek és ügyiratok nem selejtezhetők.

14. Záró és vegyes rendelkezések

15. § Hatályát veszti a temetőkről és temetkezésről szóló Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000(IX.15.) Önkormányzati rendelete.

16. § Ez a rendelet 2023. február 28-án lép hatályba.

1. melléklet az 5/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

A fenntartói jogkörben megállapított díjak

1. A sírhelyek és sírboltok megváltásáért fizetendő díj (bruttó):

1.1. egyes sírhelyek 10.000,- Ft

1.2. kettős sírhelyek (ikersírok) 15.000,- Ft

1.3. sírboltok (kripták)

1.4. 4 koporsó 2,6 x 3,3 m 40.000,- Ft

1.5. 6 koporsó 3,3 x 4,5 m 60.000,- Ft

1.6. urnasírhelyek 8.000, - Ft

1.7. urnafülke 15.000,- Ft

1.8. urnasírbolt 40.000,- Ft

1.9. mélyített egyes sírhelyek 12.000,- Ft

1.10. kettes sírhelyek 20.000,- Ft

2. A különböző sírhelyek és sírboltok megváltásáért az 1. pontban megállapított díjakat kell megfizetni a temető fenntartója részére.

3. Temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulási díjként 5000,- Ft/nap összeget, Galambok településen telephellyel, székhellyel rendelkező vállalkozás esetén pedig 5000,- Ft/év összeget köteles fizetni. A temetkezési szolgáltatók egyéb díj fizetésére nem kötelezettek.

4. A kegyeleti közszolgálati igénybevételért (létesítmények) fizetendő bérleti díj fajtái és mértéke:

4.1. Ravatalozó: 2.000, - Ft

4.2. Hűtő: 1.500,- Ft/nap, galamboki lakóhellyel rendelkező személyek számára 1.000,-Ft/nap