Balatonmagyaród Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2013. 05. 17- 2023. 02. 10

Balatonmagyaród Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről1

2013.05.17.

Balatonmagyaród Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény (továbbiakban: Tv) 40. § (1) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999.(X.1.) Korm.rendelet (továbbiakban: Vhr.) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. §

.

(1) A rendelet hatálya a Balatonmagyaród község közigazgatási területén található önkormányzati tulajdonú köztemetőre és kegyeleti emlékhelyre (továbbiakban: Temető) terjed ki.
(2) Az önkormányzat a Temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét a Polgármesteri Hivatal útján teljesíti.
Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatbavétele

2. §

.

A Temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére a Tv. és a Vhr. Szabályait kell alkalmazni.
Temetési helyek, sírjelek

3. §

.

(1) A Temetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:
- egyes sírhely,
- kettős sírhely,
- gyermek sírhely,
- sírbolt,
- urnasírhely,
- urnasírbolt, a térképen kijelölt helyen
(2) A sírhelyek mérete:
- egyes sírhely esetén hosszúság: 250 cm
szélesség: 160 cm
mélység: 200 cm
- kettős sírhely esetén hosszúság: 250 cm
szélesség: 250 cm
mélység: 200 cm
- sírbolt esetén hosszúság: 300 cm
szélesség: 300 cm
magasság: 250 cm
- urnasírbolt esetén hosszúság: 150 cm
szélesség: 100 cm
magasság: 250 cm
- gyermeksírhely esetén hosszúság: 150 cm
szélesség: 100 cm
mélység: 200 cm
- urnasírhely esetén hosszúság: 150 cm
szélesség: 100 cm
mélység: 200 cm
(3) A sírhelyek között 30 cm széles gyalogutat kell biztosítani.
(4) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: 250 cm. E magassági méreten belül – a Tv. és Vhr. Rendelkezéseit figyelembe – sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.
(5) A (4) bekezdésben megadott méretnél magasabb sírjel tervezett létesítését az építési hatóság részére be kell jelenteni. A kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

4. §

.

(1) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a Temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.
(2) Különösen indokolt esetben (pl. a helyi hozzátartozó idős, mozgásában korlátozott stb.), akkor az (1) bekezdéstől eltérően lehet eljárni.
(3) A (2) bekezdésben foglalt eltérésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhely olyan sírhelytáblában található, amely használatba vételének a Tv. 10. §. (3) bekezdésére tekintettel nincs akadálya. Az eltérésre vonatkozó igényt az indoklással megjelölve a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.
A temetési helyek feletti rendelkezési jog

5. §

.

(1) A 3. §. (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartamára a 145/1999.(X.1.) Korm.rendelet 18. §. (1) bekezdése vonatkozik az alábbi eltérésekkel:
a.) sírbolt ese4tén a rendelkezési jog időtartama 100 év,
b.) urnasírbolt esetén a rendelkezési jog időtartama 25 év.
(2) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért valamint újraváltásért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
A Temető infrastrukturális létesítményei

6. §

.

Az önkormányzat a tulajdonában álló Temetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:
- a Temetőhöz vezető utat,
- gépjármű várakozó helyet,
- ravatalozó,
- halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,
- boncoló helység – csoportot
- a Temető bekerítését,
- illemhelyet,
- a Temető területének parkosítását, fásítását,
- vízvételi lehetőséget a Temető területén található 2 db nyomókútról.

7. §

.

(1) A 6. §-ban felsorolt létesítmények közül
a.) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú-és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja;
b.) a Temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a Temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják;
c.) a gépjárműparkolót bárki ingyenesen használhatja.
(3) Díjat kell fizetni, az alábbiakban felsorolt tevékenységekért
a.) a Temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő vízhasználatért és áramhasználatért, a Temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartás hozzájárulási díjat kötelesek fizetni;
b.) a ravatalozó használatáért ravatalozó bérleti díjat;
c.) halotthűtő használatért hűtő bérleti díjat;
d.) a Temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elhelyezéséért, amennyiben annak elszállításáról nem a vállalkozó gondoskodik, hulladék-elhelyezési díjat.
(4) A (2) bekezdésben említett díjak mértékét e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.
A Temető rendje

8. §

.

(1) A Temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a Temető nyitva tartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét valamint a Temető részletes térképét ki kell függeszteni.
(2) A Temető nyitva tartási ideje folyamatos.

9. §

.

(1) A nyitva tartási idő alatt a Temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a Temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.
(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – a Temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.
(3) A Temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a Temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

9/A. § A sírjelek, a növényzet és sírgondozás szabályai2

(1) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(2) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák, és növénytelepítések:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása;

b) cserepes, vágott-művirág, koszorú elhelyezése;

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 1 m magasságot.

(3) A megváltott temetési helyen csak az önkormányzat előzetes írásbeli hozzájárulásával ültethetők ki 1 méternél magasabbra növő fák, cserjék, bokrok. Az engedély nélkül ültetett 1 méternél magasabbra növő fákat, cserjéket, bokrokat az önkormányzat eltávolíttathatja.

(4) Az ültetett növényzetet (fát, bokrot) a temetkezési hely birtokosának/gondozójának úgy kell elhelyezni, hogy az kifejlett állapotban se akadályozza más sírhelyek kialakítását és a temetőben való közlekedést.

(5) A sírok fölé emelt síremlékek, sírjelek karbantartása, helyreállítása, felújítása a temetési hely felett rendelkezni jogosultat terhelő kötelezettség, melyre az önkormányzat megfelelő határidő tűzésével felszólíthatja, illetve az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (továbbiakban: közvetlen veszély) fennállása esetén köteles felhívni a temetési hely felett rendelkezni jogosultat. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető kapuján (hirdetőtábláján) 90 napra ki kell függeszteni. A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyen további temetkezés nem történhet.

(6) Közvetlen veszély esetén az építési engedélyhez kötött sírjel helyreállítását az üzemeltető kérelmére az építésügyi hatóság rendeli el, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a közvetlen veszélyt - az üzemeltető közreműködésével, a rendelkezési jog jogosultjának költségére - hatósági úton szünteti meg.

(7) A közvetlen veszély elhárításának érdekében az azonnali beavatkozást igénylő szükséges és elégséges mértékű intézkedéseket az önkormányzat a rendelkezési jog jogosultjának költségére elvégeztetheti.

(8) A köztemetők tisztasága és rendje érdekében sír áthelyezések, új síremlék állítása miatt - vagy más módon - feleslegessé vált sírjelek, sírkőmaradványok elszállításáról a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja 1 hónapon belül köteles intézkedni.

10. §

.

(1) Tilos
a.) a Temetőbe kutyát bevinni, a vak vezető kutya kivételével;
b.) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a Temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát kezdeni;
c.) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni;
d.) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a Temetőben elégetni;
e.) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni;
f.) a sírokat és a Temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni.

(2)3

Záró rendelkezés

11. §

.

(1) E rendelet az 5. §. (2) bekezdésének, valamint a 7. §. (2); (3) bekezdésének kivételével 2000. december 1. napján lét hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
(2) A rendelet 5. §. (2) bekezdése, valamint a 7. §. (2); (3) bekezdése 2001. január 1. napján lép hatályba.
(3) E törvény hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Balatonmagyaród Község Önkormányzatának a módosított 1/2000.(III.6.( Kt. számú, az önkormányzat 2000. évi költségvetéséről szóló rendelet 6. számú mellékletének i./ pontja.
1

Az önkormányzati rendeletet a Balatonmagyaród Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete 33. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 11. napjával.

2

Megállapította a 9/2013.(V.16.) önkormányzati rendelet, hatályos 2013. május 17. napjától

3

Hatályon kívül helyezte a 10/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet, hatálytalan 2012. június 1. napjától