Balatonmagyaród Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 7/2013. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 11

Balatonmagyaród Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.11.
a helyi adókról szóló 7/2013. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Balatonmagyaród Község Önkormányzatának Képviselő-testülete azt a balatonmagyaródi állandó lakóhellyel rendelkező magányszemélyt, aki a tulajdonában álló építmény után magánszemélyek kommunális adóját fizeti és a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum négyszeresét nem éri el, a tulajdonában álló egy belterületi telek után mentesíti a magánszemélyek kommunális adójának megfizetése alól.
Mivel a jövedelmek az elmúlt években emelkedtek, a kedvezmény igénybe vételéhez szükséges emelni az egy főre jutó jövedelemhatárt.
Előzetes hatásvizsgálat
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján
A rendelet-tervezet címe:
Balatonmagyaród Község Önkormányzata Képviselő – testületének …/2023. (…..) önkormányzati rendelete a helyi adókról szóló 7/2013. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Társadalmi-gazdasági hatása: A helyi önkormányzat adóztatási tevékenységét a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) alapján és keretei között megalkotott helyi rendelet alapján végezheti. Az adózás eljárási kérdéseit az adózás rendjéről szóló törvény (továbbiakban: Art.) szabályozza. A Htv. felhatalmazása és rendelkezései szerint a települési önkormányzat rendelettel az illetékességi területén helyi adókat vezethet be.
Amennyiben az önkormányzat az adóztatás mellett dönt, azaz él azzal a törvényes jogával, hogy helyi adónemet vezet be, akkor önkormányzati rendeletet, azaz jogszabályt alkot. Az önkormányzati adórendelet alkotásakor azt a módszert kell alkalmazni, hogy az önkormányzati adórendelet kizárólag csak azokat a rendelkezéseket tartalmazza, amelyek a meghatározott adónem bevezetéséhez elengedhetetlenül szükségesek. Ennek megfelelően a rendeletnek elégséges tartalmaznia az adott adónem bevezetéséről való döntést, az adó mértékét, valamint a rendelet hatálybalépésének napját. Amennyiben az önkormányzat a törvényi kedvezményeket, mentességeket önkormányzati kedvezményekkel, mentességekkel kívánja bővíteni, akkor értelemszerűen a rendeletben erről is rendelkezni kell.
Az önkormányzat ezzel a kötelező közszolgáltatások biztosítását, a kötelező feladatok ellátását az önkormányzat a korábbi évekhez hasonló szinten tudja teljesíteni.
Költségvetési hatása: az adóbevételek nélkül az önkormányzat működésképtelenné válna.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatása: Nincs.
Egyéb (környezeti, egészségi) hatása: Nincs.
A rendelet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: törvényességi észrevétel, magasabb szintű jogszabállyal való összhang megteremtése
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, személyi feltételek adottak.