Gombosszeg község képviselő testületének 7/2019 (V.22..) önkormányzati rendelete

Gombosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019.(V.22.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről

Hatályos: 2022. 01. 27

Gombosszeg község képviselő testületének 7/2019 (V.22..) önkormányzati rendelete

Gombosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019.(V.22.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről

2022.01.27.

Gombosszeg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a település lakossága és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével meghatározza Gombosszeg Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

2. A közművelődési alapszolgáltatások köre, a feladatellátás formája, módja és mértéke

3. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatását a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján:

a)a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kulttv.) 76. § (3) bekezdés szerinti közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével,
b)a helyi közművelődési tevékenység pénzügyi támogatásával és
c)a közművelődés helyi lakossági képviselete révén
(a továbbiakban együtt: közművelődési feladatok) biztosítja.

4. § Az önkormányzat közművelődési feladatának tekinti különösen:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak és kulturális értékeinek megőrzését, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

b) a helyi értékeket védő, gazdagító összefogásra építő kezdeményezések támogatását, helytörténeti, településismertető kiállítások, a helyi ünnepek, közösségi összejövetelek szerveződését, szervezését,

c) az ismeretszerző, amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének Gombosszegen élő minden művészeti ágban tevékenykedő alkotók és alkotásaik megjelenési lehetőségeinek, bemutatkozásának támogatását,

d) a település természeti, kulturális közösségi értékeinek közismertté tételét, kapcsolatépítést a határon túli települések kulturális intézményeivel, egyesületeivel, a kulturális turizmus támogatását,

e) a közösségi művelődéshez megfelelő környezet és infrastruktúra, közösségi színterek biztosítását.

5. § (1) Az Önkormányzat a művelődő közösségek létrejöttét elősegíti, működésüket támogatja, fejlődésüket segíti, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszínt biztosít.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben szereplő kötelező alapszolgáltatáson túl további szolgáltatásokat vállalhat.

6. § Az önkormányzat az 5. § (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében

a) közösségi színteret tart fenn,

b) települési rendezvények finanszírozására éves költségvetésében keretet különít el.

7. § A közösségi színtérhez tartozó létesítmények, helyiségek:

a)1 Faluház közösségi színtér (8984 Gombosszeg, Petőfi S. u. 11.)

b)2 Helytörténeti Emlékek Háza közösségi színtér (Gombosszeg, 88 hrsz.).

8. § (1) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér kulturális-közművelődési cél esetén együttműködési megállapodás keretében térítésmentesen, vagy viszonossági alapon használható.

(2) Nem közművelődési alapú igénybevétel esetén a közösségi színtér piaci alapon biztosítható.

9. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak magas színvonalú ellátására közművelődési megállapodást köthet a Kulttv. követelményeinek megfelelő, (2) bekezdésben és a 10. §-ban meghatározott természetes vagy jogi személlyel.

(2) Az önkormányzat a közösségi tér mellett közművelődési feladatainak ellátásába bevonhat:

a) nem közművelődési alapfeladatú intézményt,

b) helyi közművelődési célú társadalmi szervezeteket, nonprofit gazdasági társaságokat,

c) egyéb kulturális, közművelődési célú szervezeteket, személyeket.

10. § Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében – formális, vagy informális – kapcsolatot tart és szorosan együttműködik:

a) helyi, megyei, országos kulturális, művészeti intézményekkel, szervezetekkel,

b) egyházakkal,

c) egyesületekkel,

d) alapítványokkal,

e) egyéb civil szervezetekkel,

f) önkormányzatokkal,

g) egyéb nonprofit szervezetekkel,

h) magánszemélyekkel,

i) helyi vállalkozásokkal.

3. A közművelődés finanszírozása, támogatása

11. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrásait képezik a saját bevételek, a központi költségvetésből származó támogatások és pályázati forrásokból származó pénzösszegek.

(2) Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint biztosítja a közművelődési feladatok ellátásához szükséges költségeket.

(3) Az Önkormányzat a 9. § (1) bekezdésében és 10. §-ban meghatározott szereplők részére költségvetési helyzetétől függően saját forrásai terhére támogatást nyújthat, amelynek felhasználásáról a támogatott az éves költségvetési rendeletben és a támogatási szerződésben meghatározottak szerint köteles elszámolni.

(4) A támogatott a közművelődési megállapodásban foglaltak szerint az önkormányzat által átadott forrásokat a közművelődési megállapodásban foglalt célokra és feladatokra fordíthatja.

4. Záró rendelkezés

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 7. § a) pontja a Gombosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § b) pontja a Gombosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.