Gombosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (X. 19.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 20- 2021. 11. 29

Gombosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (X. 19.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2021.10.20.

Gombosszeg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzat – a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatására kiírt pályázat alapján a Belügyminisztérium által megállapított támogatás erejéig – a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként tűzifa támogatást nyújt.

(2) Az önkormányzat természetbeni ellátásként szenet nem biztosít.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya Gombosszeg község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya Gombosszeg község közigazgatási területén élő, szociálisan rászoruló kérelmezők részére nyújtott tűzifa támogatásra terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya Gombosszeg község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező azon állampolgárokra terjed ki, akik életvitelszerűen a településen laknak.

3. A támogatás feltételei

3. § (1) Vissza nem térítendő természetbeni támogatás, tűzifa biztosítható annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára vagy

c) pénzbeli vagy természetbeni települési támogatásra jogosult,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él,

e) szociális helyzeténél fogva egyéb okból rászorul a támogatásra.

(2) Fentieken túl tűzifa biztosítható annak a személynek,

a) akinek 1 főre számított havi családi jövedelme mindenkori minimálbér 75%-át nem haladja meg,

b) egyedülálló esetén a havi jövedelme mindenkori minimálbér 90%-át nem haladja meg.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(4) A jogosultság megállapításánál előnyben kell részesíteni az (1) bekezdésben meghatározott személyeket, továbbá azt a háztartást, ahol nincs tüzelő, vagy a rendelkezésre álló tűzifa mennyisége 0,5 m3-nél kevesebb.

(5) Az (1) bekezdésben foglalt jövedelmi viszonyoktól eltérően szociális célú tűzifa támogatásban részesíthető kivételes méltányosságból az is, aki (természeti csapás, katasztrófa, baleset, hosszabb orvosi kezelés miatt) rendkívüli élethelyzetbe került és segítség nélkül a létfenntartása veszélybe kerülne. Ilyen esetben a támogatás iránti kérelem elbírálásához szükséges igazolások előzetes beszerzésétől is el lehet tekinteni, amennyiben vélelmezhető, hogy a kérelmező a feltételeknek megfelel, és ezt írásos nyilatkozatával is megerősíti. A kérelem elbírálásához szükséges igazolásokat utólag pótolni kell.

4. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos,

b) akinek lakóingatlana tűzifával nem fűthető.

(2) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

4. Eljárási rendelkezések

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre vagy hivatalból indul.

(2) A kérelmeket november 30-ig lehet a Gellénházi Közös Önkormányzati Hivatalban benyújtani. A kérelmeket a képviselő-testület december 10-ig elbírálja.

(3) Egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége legalább 1 m3, legfeljebb 5 m3 lehet.

(4) A döntést követően a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállíttatásáról.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(6) Az önkormányzat a tűzifáért ellenszolgáltatást nem kér. A tűzifa szállításából származó költségek az önkormányzatot terhelik.

6. § Az Önkormányzat a tűzifa felhasználásának tényét jogosult ellenőrizni. Amennyiben az ellátásban részesített személy a tűzifát nem rendeltetésének megfelelően használja fel, a tűzifa értékét köteles az Önkormányzat részére visszatéríteni. Nem rendeltetésszerű felhasználás esetén a támogatott személy a támogatást követő évben szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelmet nem nyújthat be.

7. § Ez a rendelet 2021. október 20-án lép hatályba, és 2022. május 31-én hatályát veszti.