Gombosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2021. 03. 02- 2021. 07. 15

Gombosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjairól

Gombosszeg Község Polgármestere a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény, továbbá a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletalapján, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. §

Értelmező rendelkezések

· hivatali helyiség: a Gellénházi Közös Önkormányzati Hivatal (8981 Gellénháza, Kossuth u. 2.) házasságkötő terme

· hivatali munkaidő: a Gellénházi Közös Önkormányzati Hivatal szervezeti és működési szabályzatában meghatározott munkaidő, kivéve, ha jogszabály a naptár szerinti munkarendtől eltérő munkarendet állapít meg.

2. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed:

a) a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésre,

b) az önkormányzati hivatal anyakönyvvezetője (továbbiakban: anyakönyvvezető) közreműködésével tartott névadó és házassági évforduló ünnepségekre,

c) mindazon személyekre, akik ezek során közreműködnek,

d) mindazon személyekre, akik a szolgáltatást igénybe veszik.

3. §

A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli
anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

(1) Az anyakönyvvezetőnél illetékmentes kérelmet kell benyújtani:

a) a hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény iránt,

b) a hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény iránt,

c) a hivatali munkaidőn kívül történő és hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény iránt.

(2) A jegyző az engedélyezési eljárása során a határozatot a kérelem benyújtásától számított 8 napon belül hozza meg.

4. §

Díjfizetési kötelezettség

(1) Az anyakönyvi esemény a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben díjmentes.

(2) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés a többletszolgáltatás igénybevevője 15 000 Ft díjat köteles megfizetni

(3) A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás igénybevevője 25 000 Ft díjat köteles megfizetni.

(4) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott díjat a Gellénházi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési számlájára kell befizetni.

(5) Amennyiben a házasulók egyike Gombosszeg község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik, mentesül a (2) bekezdésben meghatározott szolgáltatási díj megfizetése alól.

(6) Nem kell a (2) és (3) bekezdésben meghatározott díjat megfizetni, ha a házasságkötésre valamelyik házasuló egészségi állapota miatt csak annak tartózkodási helyén kerülhet sor.

(7) Az anyakönyvvezető közreműködésével tartott névadó és házassági évforduló ünnepség esetén díjat nem kell fizetni.

5. §

Az anyakönyvi események időpontja

(1) Hivatali munkaidőn kívüli és hivatali helyiségen kívüli házasságkötést szombaton 10 és 18 óra közötti kezdési időponttal lehet lebonyolítani.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés (1) bekezdésben foglaltaktól eltérő napon és időpontban történő megtartását egyedi kérelemre a jegyző engedélyezheti. A kérelem nem irányulhat az anyakönyvi esemény vasárnapi napon történő megtartására.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasság megkötésének engedélyezése során figyelemmel kell lenni arra is, hogy

a) a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett házasságkötéseket, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti;

b) a hivatali helyiségen kívüli helyszín alkalmas az anyakönyvi esemény méltóságteljes lebonyolítására és a jogszabályban előírt feltételek biztosítására;

c) hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére házasságkötésre alkalmas helyiség legyen megjelölve.

(4) Névadó és házassági évforduló esemény időpontja az (1) bekezdésben meghatározott időponttól eltérhet, de nem lehet vasárnapi napon.

6. §

Záró rendelkezések

(1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Gombosszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 4/2017. (IV. 28.) önkormányzati rendelete.