Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 15/2002 (VIII.5.) önkormányzati rendelete

az egészségügyi alapellátásról

Hatályos: 2002. 08. 05- 2016. 09. 27

Nagypáli Község Önkormányzati Képviselőtestülete az egészségügyi közszolgáltatások nyújtásáról, valamint az orvosi tevékenység végzésének formáiról szóló 2001.évi CVII. törvény 26.§.n) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1.§.

  1. E rendelet hatálya azon háziorvosi és fogorvosi egészségügyi szolgáltatást nyújtóra (továbbiakban: háziorvos) terjed ki, aki Nagypáli község Önkormányzatával (továbbiakban: önkormányzat) területi ellátási megállapodást kötött.
  2. E rendelet alkalmazásában
  1. háziorvosi körzet: a területi ellátási kötelezettség alapján jelen rendeletben meghatározott település, illetve településrész;
  2. tartósan betöltetlen háziorvosi körzet: az a területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi körzet

ba) amelyben az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni, kivéve, ha ennek az az oka, hogy a körzetet ellátó háziorvos munkavégzésében akadályoztatva van,

bb) amelyben – a helyettesítés kivételével – az önkormányzat az ellátás nyújtásáról legalább hat hónapig nem tud gondoskodni önálló orvosi tevékenység végzésére jogosult személlyel;

  1. önálló orvosi tevékenység: a területi ellátási kötelezettség körében az egészségügyről szóló 1997.évi CLIV. törvény szerint a háziorvos által nyújtott egészségügyi ellátás;
  2. működtetési jog: A Magyar Orvosi Kamara által a c) pont szerinti tevékenységet ellátó orvos részére adott önálló orvosi tevékenység nyújtására jogosító engedélyben foglalt jog;
  3. egészségügyi közszolgáltatás: a részben vagy egészben az államháztartás terhére finanszírozott egészségügyi szolgáltatás.

Háziorvosi körzet meghatározása

2.§.

  1. Nagypáli község ellátási területén 1 háziorvosi körzet működik, amely a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város 15 számú háziorvosi körzetéhez tartozik. Továbbá 1 vegyes fogászati körzet működik, amely Egervár községben működő vegyes fogászati körzethez tartozik.
  2. Az önkormányzat a háziorvosi körzetek területét oly mértékben változtathatja meg, hogy a körzet területén élő lakosság száma nem csökkenhet az egészségügyi szolgáltatások és Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999.(III.3.) Korm rendeletben előírt minimális lakosság szám alá.
  3. A háziorvosi körzethatár(oka)t érintő módosítási javaslat a háziorvoss(okk)al történő egyeztetés után kerülhet a képviselőtestület elé.

Területi ellátási megállapodásra vonatkozó rendelkezések

3.§.

  1. Feladat-ellátási szerződést kell kötni azzal a háziorvossal, aki az egészségügyi közszolgáltatást az önkormányzat tulajdonában lévő létesítményben és/vagy eszközökkel nyújtja.
  2. Feladat-átvállalási szerződést kell kötni azzal a háziorvossal, aki az egészségügyi közszolgáltatást a saját tulajdonában vagy használatában lévő létesítményben és eszközökkel nyújtja.
  3. A háziorvosi szolgáltatóval a területi ellátásra vonatkozó szerződést a polgármester- eltérő megállapodás hiányában- határozatlan időre köti meg.

Újonnan létrehozott, illetve tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek ellátására vonatkozó eljárási rendelkezések

4.§.

  1. Háziorvosi körzet tartósan betöltetlen jellegéről a képviselőtestület határozatban dönt.
  2. Újonnan létrehozott, illetve tartósan betöltetlen háziorvosi körzet(ek) ellátására a polgármester pályázatot ír ki.
  3. A pályázatokat a képviselőtestület bírálja el.

Működtetési jog elidegenítése esetén alkalmazandó eljárási rendelkezések

5.§.

  1. A működtetési joggal rendelkező háziorvos és a működtetési jogot vásárolni szándékozó személy által kötött előszerződést, valamint a Zala megyei Orvosi Kamara által a működtetési jog engedélyezés feltételi fennállásának igazolását a polgármesterhez kell benyújtani.
  2. Amennyiben működtetési jogot vásárolni szándékozó orvos a Zala megyei Orvosi Kamara által kiadott igazolás alapján a külön jogszabályokban meghatározott személyi és szakmai feltételeknek megfelel, akkor az önkormányzat a területi ellátás megállapodás megkötésére irányuló szándéknyilatkozatot köteles kiadni.
  3. A (2) bekezdésben megjelölt szándéknyilatkozatot határozat formájában a képviselőtestület adja ki.

Záró rendelkezések

6.§.

Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Nagypáli, 2002. július 18.

                                               Köcse Tibor                                                      Szita Gabriella
                                               polgármester                                                          körjegyző


Záradék:

A rendelet 2002. augusztus 5. napján lett kihirdetve.


Nagypáli, 2002. augusztus 5.

                                                                                                           Szita Gabriella

                                                                                                               körjegyző