Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 10/2015 (IX.4.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015 (II.12.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Hatályos: 2015. 09. 05- 2017. 05. 22


Nagypáli Község Önkormányzati Képviselőtestülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 37. § (1) bekezdésében, 37/A. § (3) bekezdésében, 38. § (9) bekezdésében, 43/B. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015(II.12.) önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint módosítja:

1.§.

A rendelet 15.§ helyébe az alábbi rendelkezés lép:

15.§.

A települési támogatás keretében nyújtható támogatás

  1. rendkívüli támogatás
  2. gyógyszerkiadáshoz nyújtott támogatás
  3. temetési költségek viseléséhez nyújtott támogatás
  4. lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozók támogatása
  5. Óvodáztatási és Beiskolázási támogatás

2.§.

A rendelet a következő 16/A §.-al egészül ki:

Óvodáztatási és Beiskolázási Támogatás

16/A.§

  1. A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a tanévkezdés megkönnyítése érdekében a Nagypáli lakóhellyel rendelkező óvodai nevelésben részesülő, valamint általános iskolai, középiskolai és felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos tanulói, hallgatói részére a tanulmányok folytatásával járó anyagi terhek enyhítése érdekében hivatalból beiskolázási támogatást biztosíthat, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem a 300.000 Ft-ot nem haladja meg. Az óvodáztatási illetve beiskolázási támogatás pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható.
  2. Az Óvodáztatási és Beiskolázási Támogatás hivatalból történő megállapításához a rendelet 4. melléklete szerinti Adatlapot kell benyújtani, amelyhez mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő – igazolást, vagy azok fénymásolatát.
  3. A támogatás összegét a képviselő-testület minden évben, határozatban állapítja meg.
  4. Az óvodai nevelésben részesülő gyermekek, a közép- és a felsőfokú oktatási intézményben tanulók támogatásnak megállapításához az intézményi jogviszony fennállásáról óvodai- illetve iskolalátogatási igazolást kell csatolni.

3.§.

A rendelet a következő 21/A §, 21/B §, 21/C §, 21/D §,rendelkezéssel egészül ki:

21/A.§.
Gyermekjóléti alapszolgáltatások

  1. A személyes gondoskodás igénybevétele a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője /továbbiakban: kérelmező / kérelmére történik.
  2. Ha a gyermek védelme a személyes gondoskodást nyújtó ellátás önkéntes igénybevételével nem biztosított, a jegyző a védelembevétel során az ellátás kötelező igénybevételét rendelheti el.
  3. Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

a.) gyermekjóléti szolgálat,

b.) gyermekek napközbeni ellátása keretében:

b.a) óvoda,

b.b) iskolai napközis foglalkozás.

  1. Az önkormányzat a gyermekjóléti szolgáltatást a Zalaegerszegi Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Társulás keretében biztosítja, melyet Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésével (gesztor önkormányzat), valamint Nagypáli Község Önkormányzatának Képviselőtestületével hozott létre.

21/B §.

Gyermekjóléti szolgálat

  1. A gyermekjóléti szolgáltatást a Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ (Zalaegerszeg, Apáczai Csere János tér 5..) látja el a saját intézményében, valamint havonta minden második hét szerdán 9.30 órától 11.30 óráig az önkormányzat helyiségében (Kispáli, József A. u. 40.).
  2. A gyermekjóléti szolgálat szervezési, szolgáltatási, és gondozási feladatokat lát el, a védőnői szolgálattal együttműködve.
  3. A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a szülő más törvényes képviselő kérelmére, illetve a Gyvt. 17.§./l/ bekezdésében felsoroltak, valamint a jegyző, a gyámhivatal vagy bármely állampolgár - gyermek veszélyeztetettségére utaló - jelzése alapján végzi.

A kérelmet előterjeszteni, illetve a jelzést megtenni közvetlenül a családgondozónál lehet.

  1. Az ellátás biztosítását a családgondozó intézkedése alapozza meg.

21/C §.

Gyermekek napközbeni ellátása

(1)         Az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátása keretében a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását és étkeztetését szervezi meg azon gyermekek számára, akiknek szülei, nevelői, gondozói munkavégzésük, munka-erőpiaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni. A napközbeni ellátás keretében biztosított szolgáltatások időtartama lehetőleg a szülő munkarendjéhez igazodik.

  1. A gyermekek napközbeni ellátását különösen az olyan gyermekek számára kell biztosítani,
  • akinek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége,
  • akit egyedülálló, vagy időskorú személy nevel
  • akivel együtt a családban három, vagy több gyermeket nevelnek, kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási díjban részesül,
  •  akinek szülője, gondozója szociális helyzete miatt az ellátásról nem tud gondoskodni.
  1. A képviselőtestület a gyermekek  napközbeni ellátását

- az Egervári Napköziotthonos Óvoda, valamint

- az Egervári László Általános Iskola útján

biztosítja.

  1. Az óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás igénybevételére a nemzeti köznevelésről 2011. évi CXC. törvény. rendelkezéseit kell alkalmazni.

21/D.§.

Térítési díj

  1. Az óvodai ellátás, és az iskolai napközis foglalkozás keretében biztosított ellátások közül csak az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni.
  2. A térítési díjat az intézményt fenntartó Egervár Község Önkormányzati Képviselő-testülete állapítja meg, melyről a jegyző útján tájékoztatja a lakosságot.
  3.  Az intézményi térítési díj alapján, illetve a Gyvt. 148.§. /5/ bekezdésében szabályozott normatív kedvezmények figyelembevételével a személyi térítési díjat az intézmény vezetője állapítja meg, s erről az ellátás megkezdésekor, de legkésőbb az ellátás igénybevételétől számított 30 napon belül értesíti a kötelezettet.

4.§

A rendelet ezen rendet 1 mellékletével egészül ki, melynek számozása 4. melléklet.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

5.§.

A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba

                  Köcse Tibor                                                               Szita Gabriella
                  polgármester                                               jegyzői jogkörben eljáró aljegyző

1. melléklet

Adatlap

Települési Támogatás
Óvodáztatási, Beiskolázási Támogatás

hivatalból történő megállapításához

I.   SZEMÉLYI ADATOK

Megnevezés

Benyújtó

házastárs (élettárs)

Neve (születési név is)



Anyja neve



Születési hely, év, hó, nap



Családi állapota



Lakóhelye



Tartózkodási helye



Hajléktalan esetén a folyósítás helye



TAJ száma



Telefonszáma (nem kötelező megadni)



Bankszámlaszám                                 (ha a folyósítást bankszámlára kéri)



Folyószámla-vezető pénzintézet



   II.   A KÉRELMEZŐVEL KÖZÖS HÁZTARTÁSBAN ÉLŐ SZEMÉLYEK ADATAI

Név

Születési idő

Családi
kapcsolat

TAJ szám

Oktatási intézmény
megnevezése

































Büntetőjogi felelősségem tudatában  k i j e l e n t e m,  hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.  H o z z á j á r u l o k  a kérelemben közölt adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához és kezeléséhez.


Nagypáli, 20_____év _______________hó ______nap

                                                                                  ----------------------------------------