Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 8/2017 (XII.5.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 12. 06

Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI. 8.) Kormányrendelet 29. §-a alapján a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

(1) E rendelet hatálya Nagypáli településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének előkészítése, módosítása során a 2. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

(2) Nagypáli község településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

2. §

A partnerek meghatározása

(1) A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: partnerek) vehetnek részt:

a) a település közigazgatási területén állandó lakhellyel, tartózkodási hellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek,

b) a településen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

c) a településen székhellyel, telephellyel rendelkező vallási közösségek.

d) a településen bejegyzett vagy az adott településfejlesztéssel érintett civil szervezet

3. §

Partnerségi egyeztetésben való részvétel szabályai

(1) A településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel kapcsolatos eljárás meghatározott szakaszában írásban kérik felvételüket.

(2) Megindokolják a partnerségi egyeztetésben való részvétel okát, indítékát.

(3) A településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésével kapcsolatos javaslatokat, észrevételeket a településképet érintő kérdésekre vonatkozóan teszik.

4. §

A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

(1) Koncepció vagy stratégia készítése vagy módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – a községi hirdetőtáblán, a község hivatalos honlapján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2) Településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban: kézikönyv), településképi rendelet illetve egyéb Településrendezési eszközök készítése vagy módosítása esetén a partnerek tájékoztatása – a Korm. rendelet szerinti előzetes és munkaközi tájékoztató keretében – a községi hirdetőtáblán, a község hivatalos honlapján, továbbá lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(3) Amennyiben a településrendezési eszköz készítése vagy módosítása a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén, az érintett településen a veszélyhelyzet következményeinek a felszámolása vagy a további, közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megelőzése miatt indokolt, a településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásban történő készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása az elkészült tervezetről – a Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében a honlapon közzétett hirdetmény útján történik.

(4) A hirdetménynek – előzetes tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a) a beazonosíthatóan meghatározott, a rendezés alá vont területet, a rendezés célját és várható hatását, olyan módon és részletezettséggel, hogy a Partnerek azzal kapcsolatban észrevételeket, javaslatokat tehessenek, véleményt nyilváníthassanak.

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt.

c) a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

(5) A hirdetménynek – munkaközi tájékoztató esetén - tartalmaznia kell:

a) az elkészült dokumentumot,

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és

c) a postacímet, elektronikus levélcímet, ahova az észrevételeiket megküldhetik.

(6) A lakossági fórum összehívására és lebonyolítására Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2014. (XII.12.) önkormányzati rendelet 61. §-ában foglalt szabályozás az irányadó.

(7) A Korm. rendelet szerinti munkaközi tájékoztató keretében lakossági fórum összehívása esetén, azt megelőzően legalább 8 nappal korábban az elkészült tervezetet a hivatali hirdetőfelületen, a város hivatalos honlapján meg kell jeleníteni.

5. §

A javaslatok, vélemények közlésének módja

(1) A közzétett hirdetmény alapján, valamint a lakossági fórumot követően a partnerek a tájékoztatóban meghatározott 8 napon belül írásos észrevételeket tehetnek az alábbi módokon:

a) papíralapon a Polgármesternek címezve, a Közös Önkormányzati Hivatal címére történő megküldéssel,vagy

b) elektronikus levélben a hirdetményben meghatározott e-mail címre történő megküldéssel.

6. §

Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések

(1) A Polgármester – a Főépítész útján - gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadást követő 15 napon belüli közzétételéről, a település honlapján, és erről hirdetményt tesz közzé a város hivatalos honlapján és a hivatali hirdetőtáblán.

(2) Az elfogadott településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet nyomtatott formában ügyfélfogadási időben megtekinthetőek a hivatalban.

(3) A koncepció, a stratégia és ezek módosításának elfogadásáról és honlapon való közzétételéről a Polgármester – a Főépítészi iroda útján - 5 napon belül értesítést küld az egyeztetésben részt vetteknek és az állami főépítészi hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak.

7. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően megkezdett eljárásokban kell alkalmazni.

                     Köcse Tibor                                                                                Szita Gabriella
                    polgármester                                                                                      jegyző