Nagypáli Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI.14.) önkormányzati rendelete

A a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 15- 2021. 06. 15

Nagypáli Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

A a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Nagypáli Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljárva Nagypál Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Kormányrendelet, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület feladat és hatáskörében eljárva Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 37. § (1) bekezdésében, 37/A. § (3) bekezdésében, 38. § (9) bekezdésében, 43/B. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a 3/2017(V.23.) önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint módosítja:

1. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester rendkívüli települési támogatást állapíthat meg annak a személynek, akinek családjában

  • a) váratlan esemény, vagy egyéb rendkívüli ok miatt előre nem látható, jelentős többletkiadás keletkezett vagy várható, továbbá
  • b) az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg
    • ba) egyedül élő esetén a 100.000 Ft-ot,
    • bb) egyéb esetben a 80.000 Ft-ot.

    és az Szt 4. §. (1) bekezdés b.) pontjában meghatározott vagyonnal nem rendelkezik.”

2. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a tanévkezdés megkönnyítése érdekében a Nagypáli lakóhellyel rendelkező óvodai nevelésben részesülő, valamint általános iskolai, középiskolai és felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos tanulói, hallgatói részére a tanulmányok folytatásával járó anyagi terhek enyhítése érdekében hivatalból beiskolázási támogatást biztosíthat, annak a rászoruló személynek, akinek a családjában az egyfőre jutó jövedelem a 300.000 Ft-ot nem haladja meg.”

3. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester gyermek születése esetén egyszeri támogatást biztosíthat, annak a rászoruló személynek, akinek a családjában az egyfőre jutó jövedelem a 500.000 Ft-ot nem haladja meg.”

4. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete „12 év alatti gyermekek egyszeri Mikulás napi támogatása [10]” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

5. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a 12 éven aluli gyermekek szülője, gondviselője részére hivatalból Mikulás napi támogatást biztosíthat, annak a rászoruló személynek, akinek a családjában az egyfőre jutó jövedelem a 500.000 Ft-ot nem haladja meg”

6. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete „Falu legjobb tanulója egyszeri támogatása [11]” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

7. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester kitűnő, -színötös- évvégi iskolai bizonyítvánnyal rendelkező Általános iskolai-, Középiskolai Oktatási Intézmény nappali tagozaton tanuló diákok részére 10.000 Ft/diák összegű egyszeri utalvány támogatást biztosít, annak a rászoruló személynek, akinek a családjában az egyfőre jutó jövedelem az 500.000 Ft-ot nem haladja meg”

8. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester a Nagypáli településen található központi címregiszterben rögzített lakásonként egy a nagypáli lakóhellyel rendelkező állampolgár részére hivatalból Karácsonyi támogatást biztosíthat, annak a rászoruló személynek, akinek a családjában az egyfőre jutó jövedelem az 500.000 Ft-ot nem haladja meg”

9. § (1) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 27. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak főétkezésként a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

  • a) koruk,
  • b) egészségi állapotuk,
  • c) fogyatékosságuk,
  • d) pszichiátriai betegségük,
  • e) szenvedélybetegségük, vagy
  • f) hajléktalanságuk

miatt.”

(2) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 27. §-a a következő (2a)–(2g) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki személyi azonosításra alkalmas okmány másolatával igazolja, hogy 65. életévét betöltötte.

(2b) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki

  • a) mozgásában korlátozott
  • b) akut vagy krónikus megbetegedésben szenved és ezért önmaga ellátásáról részben vagy teljesen nem tud gondoskodni.

(2c) Egészségi állapot miatti rászorultságot a háziorvosi/kezelőorvosi igazolással kell igazolni, az érvényességi idő feltüntetésével.

(2d) Fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fogyatékát, pszichiátriai, illetve szenvedélybetegségét a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet 21. §-ában meghatározott dokumentummal igazolja.

(2e) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki - nyilatkozata szerint – bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

(2f) Az étkeztetést – amely legalább napi egyszeri meleg élelmezést jelent – a Zalaegerszegi Gondozási Központ biztosítja kiszállítással.

(2g) Az önkormányzat az (1) bekezdésben felsorolt szociális alapszolgáltatási feladatokat a Társulás keretében látja el, melyet Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésével (gesztor önkormányzat), valamint Nagypáli Község Önkormányzatának Képviselő-testületével hozott létre 2013. június 30. napjától.”

10. § (1) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 4. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 5. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(6) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 6. melléklete helyébe a 6. melléklet lép.

(7) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 7. melléklete helyébe a 7. melléklet lép.

(8) A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete 8. melléklete helyébe a 8. melléklet lép.

11. § Hatályát veszti a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2017 (V.23.) önkormányzati rendelete

  • a) 15. §-a,
  • b) 15. §-a,
  • c) „Bursa Hungarica ösztöndíj” alcím címe,
  • d) 22–24. §-a,
  • e) „Képzésben és Egyéni Fejlesztésben résztvevők támogatása” alcíme,
  • f) 28. § címe,
  • g) „Gyermekjóléti alapszolgáltatások” alcím címe,
  • h) (1)–(3) bekezdése,
  • i) szövege,
  • j) (4) bekezdése,
  • k) „29§” alcím címe,
  • l) „Gyermekjóléti szolgálat” alcíme,
  • m) (1)–(3) bekezdése,
  • n) szövege,
  • o) (4) bekezdése,
  • p) „Gyermekek napközbeni ellátása” alcíme,
  • q) (1) és (2) bekezdése,
  • r) szövege,
  • s) (3) bekezdése,
  • t) szövege,
  • u) (4) bekezdése,
  • v) „Térítési díj” alcím címe,
  • w) (1)–(3) bekezdése.

12. § Ez a rendelet 2021. június 15-én lép hatályba, és 2021. június 16-án hatályát veszti.

1. melléklet

1. melléklet

Jövedelemnyilatkozat

1. Jövedelemnyilatkozat.pdf

2. melléklet

2. melléklet

Vagyonnyilatkozat

2. vagyonnyilatkozat.pdf

3. melléklet

3. melléklet

Kérelem Települési támogatás

3. Kérelem települési támogatás.pdf

4. melléklet

4. melléklet

Adatlap óvodáztatási, beiskolázási támogatás

4. adatlap Óvodáztatási, beiskolázás támogatás.pdf

5. melléklet

5. melléklet

Kérelem Újszülött támogatás

5. Kérelem Újszülött támogatás.pdf

6. melléklet

6. melléklet

Adatlap Mikulás napi támogatás

6. Adatlap Mikulás napi támogatás.pdf

7. melléklet

7. melléklet

Adatlap Falu legjobb tanulója

7. Adatlap Falu legjobb tanulója.pdf

8. melléklet

8. melléklet

Adatlap Karácsonyi támogatás

8. Adatlap Karácsonyi támogatás.pdf