Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a földadóról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 08. 31

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a földadóról

2023.01.01.

Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 1. § (1) bekezdésében, 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja meg:

1. § (1) Nagypáli Község Önkormányzata az önkormányzat illetékességi területén települési adóként határozatlan időre földadót vezet be.

(2) Adóköteles a település közigazgatási területéhez tartozó termőföld, ami az ingatlannyilvántartásban külterületi szántó, szőlő, gyümölcsös, rét, legelő művelési ágban nyilvántartott földrészlet.

(3) Nem adóköteles ingatlan nyilvántartásban zártkerti ingatlanként nyilvántartott földrészlet.

2. § (1) Az adó alanya az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján a termőföld tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az ingatlant az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

(2) Az adófizetési kötelezettség megállapításánál az ingatlan-nyilvántartás január 01. napján fennálló állapotát kell figyelembe venni. E tekintetben kizárólag a tulajdoni lapra bejegyzett jogok és tények képezik az adófizetési kötelezettség elbírálásának alapját. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok az ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdoni hányadok arányában adóalanyok.

3. § (1) Az adókötelezettség a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3) Az adókötelezettség a termőföld elidegenítése évének utolsó napján szűnik meg.

(4) Az adóalany adókötelezettségét érintő változásokat, minden esetben bejelentési kötelezettség terheli, a változást követő 15 napon belül, köteles bejelenteni az Önkormányzati adóhatóságnál az erre a célra rendszeresített formanyomtatványán. (1. melléklet)

4. § Az adó alapja a termőföld m2-ben számított területe.

5. § Az adó évi mértéke 1,5 Ft/m2

6. § (1) Mentes az adó megfizetése alól a 1000 m2 nagyságnál kisebb területű adóköteles ingatlan.

(2) Mentes a földadó bevallás benyújtási kötelezettség alól az az adóalany, akit adófizetési kötelezettség nem terhel.

7. § (1) Ez a rendelet 2023. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló törvények rendelkezései az irányadók.

(3) 2023. adóévben a földadóról szóló adóbevallás benyújtásának határideje 2023. február 15. napja.

(4) 2023. adóévben az adóhatóság által az első félévre kivetett földadót az adózónak az adóhatósági határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell megfizetnie

Köcse Tibor
polgármester

Szita Gabriella
jegyző